Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του, το 2008, συμβάλλει καθημερινά μαζί με την κοινωνική συμμαχία που έχει δημιουργήσει (αρχαιολόγους, αναστηλωτές – μηχανικούς, συντηρητές, καλλιτέχνες, διαννοούμενους, πόλεις, περιφέρειες, ιδρύματα, επιχειρήσεις και πάνω από όλα πολίτες) στο σημαντικό έργο της πολιτείας για την ανάδειξη και την προστασία των αρχαίων θεάτρων. Στον κατάλογο που ακολουθεί μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για την πρόοδο των εργασιών που έχει συντελεστεί την τελευταία δεκαετία στα αρχαία θέατρα της Ελλάδας, καθώς και για τις ενέργειες που απαιτούνται για κάθε θέατρο ξεχωριστά. Όπως θα διαπιστώσετε τα θεαματικά αυτά αποτελέσματα έχουν στον πυρήνα τους τη μαγική λεξούλα «ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ».
Ο κατάλογος που ακολουθεί, με άλλα λόγια, είναι ένας «ΥΜΝΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ».
Η θέση του θεάτρου του Αμφιλοχικού Άργους είναι γνωστή ήδη από το 1916, αλλά δεν έχει ακόμα ερευνηθεί ανασκαφικά, γι’ αυτό και είναι ορατές μόνο ορισμένες λιθόπλινθοι του κοίλου.
α) αρχαιολογικό καθαρισμό του χώρου του αρχαίου θεάτρου, ανασκαφική έρευνα, όπου
αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο, β) μελέτη αποτύπωσης, τοπογράφησης του
αρχαιολογικού χώρου, καθώς και του κατακείμενου αρχαιολογικού υλικού, γ) πλήρη
φωτογραφική τεκμηρίωση και αεροφωτογράφιση και δ) σήμανση – ενημερωτικό υλικό. Τη
χρηματοδότηση για το έργο διέθεσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Πρόγραμμα Δημοσίων
Επενδύσεων).
Α. Μελέτη αρχιτεκτονικής αποτύπωσης, στον αρχιτέκτονα – μηχανικό, κ. Γιώργο Νίνο.
Β. Μελέτη Δομικής Στερέωσης του αρχαίου θεάτρου Ερέτριας, «Α΄ μέρος: Αποτίμηση Υφιστάμενης Κατάστασης», στον κ. Βασίλη Κασίμη, πολιτικό – μηχανικό.
Γ. Μελέτη Δομικής Στερέωσης του αρχαίου θεάτρου Ερέτριας, «Β΄ μέρος, Προτάσεις Αποκατάστασης», στον Νικόλαο Παπαηλίου, πολιτικό – μηχανικό.
Δ. Μελέτη συντήρησης δομικών υλικών του αρχαίου θεάτρου Ερέτριας, στην Εταιρεία «Λίθου Συντήρησις».
Το έργο «ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΕΥΜΕΝΟΥΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΛΙΤΥΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ» εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. το Σεπτέμβριο του 2011.
•Ο προϋπολογισμός των εργασιών για την περίοδο 2011 – 2015 ανέρχεται σε 850.000,00 ευρώ.
•Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν βάσει των εγκεκριμένων από το Κ.Α.Σ. μελετών.
•Οι προβλεπόμενες εργασίες στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. ήταν :
α) Αναστήλωση της Ανατολικής παρόδου με την τοποθέτηση τριών σειρών εδωλίων από νέο Πεντελικό μάρμαρο, που πέραν της μορφολογικής και δομικής αποκατάστασης εξασφαλίζει την δυνατότητα χρήσης τους στις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών.
β) Στερέωση και αποκατάσταση τμημάτων των εξωτερικών όψεων του Ανατολικού και Δυτικού μετωπικού τοίχου του κοίλου που παρουσιάζουν ετοιμορροπίες. Η στερέωση περιλαμβάνει συμπληρώσεις με νέο πειραϊκό ακτίτη των ελλειπόντων τμημάτων, καθώς και των διακένων που προκύπτουν από την αφαίρεση παλαιότερων εργασιών, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν υλικά διαφορετικά από τα υλικά της αρχαίας δόμησης.
γ) Στερέωση και αποκατάσταση τριών τόξων του περιμετρικού τοίχου του κοίλου που έχουν καταπέσει, με τη συμπλήρωση των τόξων και των αντίστοιχων τμημάτων τοίχων, για την αποκατάσταση της συνέχειας και την εξασφάλιση της ευστάθειας.
δ) Συντήρηση των αρχαίων εδωλίων του κοίλου με την απομάκρυνση παλαιών κονιαμάτων καθαρισμό των επιφανειών και σφράγιση των ρηγματώσεων.
Ακολουθεί η έγκριση και δημοσιοποίηση των Διαγωνισμών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. (βλ. εδώ).
απαιτούμενων ερευνητικών και ανασκαφικών εργασιών στο θέατρο με το ποσό των 200.000 ευρώ. (λίνκ)
1.1. Συντήρηση-έρευνα του πλινθόκτιστου τοίχου του ρωμαϊκού προσκηνίου.
1.2. Κατασκευή και τοποθέτηση των υπολοίπων απαραίτητων λίθινων συμπληρωμάτων εδωλίων στο κοίλο.
1.3. Ανάδειξη της ελληνιστικής φάσης με τοποθέτηση των σωζόμενων προεδριών σε υποδομή από ανοξείδωτο χάλυβα στην κάτω απόληξη της κεντρικής κατεστραμμένης κερκίδας και διαμόρφωση ανοιγμάτων στα πέρατα και στο κέντρο του ημικυκλικού αγωγού της ορχήστρας με επικάλυψη από υαλοπίνακες.
4.1. Συντήρηση-στερέωση των ευπαθών τοιχοποιιών όλων των ανεσκαμμένων κτιρίων (ναός, βόρειο και νότια κτίρια).
4.2. Κατασκευή στεγάστρου προστασίας των ευπαθών τοιχοποιιών και επιχρισμάτων του νοτιοανατολικού κτιρίου.
4.3. Σύνδεση των κτιρίων του Ιερού με το θέατρο
– η ολοκλήρωση των εργασιών αισθητικής αποκατάστασης των νέων λίθων
– η συντήρηση των αρχαίων λίθων
– οι αποκαταστάσεις των δαπέδων της ορχήστρας και της σκηνής και του επιπέδου του κοίλου πάνω από την 7η σειρά των εδωλίων.
-Έναρξη της συντήρησης και αποκατάστασης του βράχου στην Α και Β κερκίδα με την τοποθέτηση οπλισμού και κονιάματος.
Η εκπόνηση των παραπάνω μελετών ολοκληρώθηκε και έχουν παραδοθεί προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.
Η τροποποίηση αυτή ήταν αναγκαία, προκειμένου να ενσωματωθούν στα τεχνικά δελτία τα Υποέργα Αρχαιολογικών Ερευνών και Εργασιών που θα υλοποιηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας. Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση των παραπάνω έργων θα διατεθεί από Εθνικούς Πόρους (Π.Δ.Ε.) οι εν λόγω τροποποιήσεις εγκρίθηκαν και από το Υπουργείο Ανάπτυξης στις 27 Απριλίου 2020. (βλ. εδώ)
Α΄ Φάση :