Γρήγορη μετάβαση

Εκδήλωση στο Megaron Plus με θέμα: «ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΛΑΤΙΑΝΑΣ»

Σχετικά Θέατρα

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Megaron Plus, στο πλαίσιο της δυναμικής τους συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε το 2012, υποδέχονται το νέο έτος και διοργανώνουν μια νέα συζήτηση με θέμα: «ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΛΑΤΙΑΝΑΣ». Η παραπάνω εκδήλωση εντάσσεται σε ένα νέο κύκλο διαλέξεων, ο οποίος έχει ως στόχο να φωτίσει τρία λιγότερο γνωστά – πλην όμως εξίσου σημαντικά – αρχαία θέατρα: το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών στη Μαγνησία, το αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας στην Αιτωλοακαρνανία και το θέατρο της Πλατιάνας στην Ηλεία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και το site του Megaron Plus.

Ομιλητές και θέματα της διάλεξης :

  • Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

«Το αρχαίο θέατρο στην Πλατιάνα. Η ανασκαφική έρευνα»

Το θέατρο της Πλατιάνας βρίσκεται στο έκτο άνδηρο (VI) της ακρόπολης. Πρόκειται για μικρό θέατρο, κατασκευασμένο από αδροδουλεμένους γωνιόλιθους ντόπιου ασβεστόλιθου. Παρουσιάζει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: το κοίλο, την ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα. Το θέατρο χρονολογείται σε δύο φάσεις: Το κοίλο χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ, ενώ το σκηνικό οικοδόμημα στον 3ο π.χ. (245 π.Χ.). Το μνημείο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί το δεύτερο σωζόμενο θέατρο στο Νομό Ηλείας, μετά από αυτό της αρχαίας Ήλιδας. Πέρα όμως από την επιστημονική αξία του μνημείου, η ανάδειξη του ελπίζουμε πως θα μπορέσει να συμβάλλει και στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

  • Θεμιστοκλής Μπιλής, αρχιτέκτων – μηχανικός,

«Το αρχαίο θέατρο στην Πλατιάνα. Η διαχείριση ενός λανθάνοντος μνημείου».

Η παρουσίαση εστιάζει στην εξέταση του θέματος της γενικότερης διαχείρισης του θεάτρου στην Πλατιάνα. Θα αναφερθούν ζητήματα γενικών αρχών και μεθόδου προσέγγισης, αλλά και σκοπιμότητας της αποκατάστασης του συγκεκριμένου θεάτρου. Θα αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο εμπόδια και δεσμευτικοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο μνημείο μπορούν να αποτελέσουν ερεθίσματα για δημιουργία και πρωτότυπες λύσεις που θα προσαρμόζονται στο πλαίσιο των συνθηκών του τόπου.

  • Μαρία Μαγνήσαλη, αρχιτέκτων – μηχανικός,

«Το αρχαίο θέατρο στην Πλατιάνα. Το πρόγραμμα ανάδειξης ενός μνημείου ως μέσο προστασίας».

Με την ευκαιρία της εκπόνησης της μελέτης αποκατάστασης του θεάτρου, η νέα έρευνα στον χώρο απέδωσε σημαντικά συμπεράσματα για τη μορφή του και την εξέλιξή του στο χρόνο. Θεωρώντας την ορθή ανάδειξη βασικό εργαλείο για την ανάσχεση της διαρκούς υποβάθμισης ενός μνημείου, η μελέτη προβλέπει μια ομάδα εργασιών που θα συμβάλλουν στην κατανόηση της μορφής του με την ανασύνταξη του διαθέσιμου αρχαίου υλικού.

Τη συζήτηση θα συντονίζει ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η διανομή δελτίων στο Μέγαρο Μουσικής θα ξεκινήσει στις 5:30 μ.μ.

dem-08012016

Εικ. 1: Το αρχαίο θέατρο της Πλατιάνας.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

EPTlogo