Πρόοδος Εργασιών

Γεωφυσικές Έρευνες
Ανασκαφές
Μελέτες Αποκατάστασης
Απαλλοτριώσεις
Εργασίες Αποκατάστασης
€780.00ΣΤΟΝ ΚΟΥΜΠΑΡΑ

ΝΙΟΒΗ ΠΑΥΛΙΔΟΥ: €150.00

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: €150.00

ΑΣΠΑ ΓΑΡΓΑΛΑ: €150.00

1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ: €120.00

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ: €100.00

Γρήγορη μετάβαση

Αρχαίο θέατρο Αβδήρων

Περιγραφή
Πολυμέσα
Κουμπαράς
Πρόοδος Εργασιών
Τα νέα του θεάτρου

Το αρχαίο θέατρο των Αβδήρων βρίσκεται σε μια υπέροχη πλαγιά ενός λόφου ανάμεσα στους δυο οχυρωματικούς  περιβόλους της αρχαίας πόλης. Η χρονολόγησή της κατασκευής του δεν είναι βεβαιωμένη.

Η ανασκαφική έρευνα για την αποκάλυψη της θεατρικής κατασκευής πραγματοποιήθηκε το 1965 από τον Δημήτρη Λαζαρίδη. Ανασκάφηκε τμήμα του κοίλου και της ορχήστρας και αποκαλύφθηκε η υποδομή των εδωλίων, τμήμα πήλινου αγωγού και θραύσματα αρχιτεκτονικών μελών. Τα ευρήματα θεωρήθηκαν απογοητευτικά για τη συνέχιση της έρευνας, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι σύγχρονες κατασκευές αγροτικής και στρατιωτικής χρήσης προκάλεσαν εκτεταμένη καταστροφή. Τις επόμενες δεκαετίες, η ΙΘ΄ΕΠΚΑ που επόπτευε την περιοχή των Αβδήρων από το 1973 έως το 2010, ασχολήθηκε με εργασίες προστασίας του μνημείου και τεκμηρίωσης της υφιστάμενης κατάστασης (απαλλοτριώσεις, περιφράξεις, αποψιλώσεις, φωτογράφιση – αεροφωτογράφιση, περισυλλογές κινητών ευρημάτων). Στη δεκαετία του 2000 λόγω έλλειψης πόρων η ενδημική βλάστηση της περιοχής κάλυψε το κοίλο και την ορχήστρα.

ΌνομαΗμερομηνίαΠοσό (€)
ΝΙΟΒΗ ΠΑΥΛΙΔΟΥ150.00
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ150.00
ΑΣΠΑ ΓΑΡΓΑΛΑ150.00
1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ120.00
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ100.00
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΖΩΜΑ100.00
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ10.00
Σύνολο
€780.00

Δαπάνες

ΔαπάνηΗμερομηνίαΠοσό (€)
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΒΔΗΡΩΝ 3D LASER SCANNER –550.00
Σύνολο
€550.00
Υπόλοιπο
€230.00
ΠεριγραφήBudgetTargetRemarks
Συμπληρωματικές εργασίες10.000.0010.000.00

Το ποσό αυτό θα είναι χρήσιμο για συμπληρωματικές εργασίες που θα προκύψουν.

Funding LevelΠηγή χρηματοδότησηςΠεριγραφή των έργωνRemarks
30.000

Προγραμματική Σύμβαση / Ν. Α. Ξάνθης

Δοκιμαστικές τομές Α’ φάση

Η Α΄ φάση των ανασκαφικών εργασιών έχει ολοκληρωθεί.

50.000

Προγραμματική Σύμβαση / Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας

Η Β΄ φάση των ανασκαφικών εργασιών έχει ολοκληρωθεί.

5.000

Δήμος Αβδήρων

Τοπογραφικές εργασίες

Οι τοπογραφικές εργασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

 

– Με χορηγία του Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης έχει ολοκληρωθεί η γεωφυσική έρευνα.

 • Στο αρχαίο θέατρο Αβδήρων ολοκληρώθηκαν οι τοπογραφικές εργασίες, με χρηματοδότηση ύψους 5.000,00 €, που διέθεσε ο Δήμος Αβδήρων στο ΥΠ.ΠΟ.Τ., μέσω Προγραμματικής Σύμβασης.
 • Ολοκληρώθηκε, επίσης, η γεωφυσική έρευνα, με χορηγία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 • Ολοκληρώθηκε και η πρώτη φάση των δοκιμαστικών τομών, με χρηματοδότηση ύψους 30.000,00 € που διέθεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης στο ΥΠ.ΠΟ.Τ., μέσω Προγραμματικής Σύμβασης.
 • Για την πραγματοποίηση της δεύτερης φάσης των δοκιμαστικών τομών, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διέθεσε στο ΥΠ.ΠΟ.Τ., μέσω Προγραμματικής Σύμβασης, χρηματοδότηση ύψους 50.000,00 €.
 • Η σύμβαση υπεγράφη στις 02-04-2012. Αντικείμενο της δεύτερης προγραμματικής σύμβασης ήταν η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας.
 • Τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου του 2012 υπεγράφη η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης. Η σύμβαση τροποποιήθηκε ως προς το περιεχόμενο, το αντικείμενο και τη λήξη ισχύος της. Αντικείμενο της σύμβασης ήταν η συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας στο αρχαίο θέατρο των Αβδήρων. Η λήξη ισχύος της σύμβασης παρατάθηκε έως τις 2 Αυγούστου του 2013.
  Το έργο  περιελάμβανε δαπάνες που αφορούσαν κυρίως την πρόσληψη επιστημονικού και εργατικού προσωπικού, τοπογραφικές εργασίες, αγορά εξοπλισμού, φωτογραφήσεις, αλλά και το κόστος για την έρευνα και εκκαθάριση από ειδικό κλιμάκιο του Στρατού, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του χώρου χαρακτηρίστηκε ύποπτο για την ύπαρξη εκρηκτικών μηχανισμών με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η χρήση του.
 • Η ανασκαφή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2012.
 • Λόγω του αποκλεισμού μίας μεγάλης έκτασης του θεάτρου από τον Στρατό, η ανασκαφή περιορίστηκε στο βόρειο τμήμα του κοίλου και τα αποτελέσματά της ήταν πιο ενθαρρυντικά από ό, τι αυτά που είχε δώσει η ανασκαφή του 2010. Σε κάποιες από τις τομές αποκαλύφθηκαν στη σειρά και σε ακτινωτή διάταξη, κυκλικές κατασκευές από μικρές λίθινες πλάκες, οι οποίες πιθανόν να στήριζαν κάποια ελαφριά ξύλινη κατασκευή, ενώ στο ανώτερο τμήμα του κοίλου αποκαλύφθηκαν πέντε κιβωτιόσχημοι τάφοι, γεγονός που μαρτυρεί ότι ένα τμήμα του θεάτρου, μετά την οριστική του εγκατάλειψη, καταλείφθηκε από παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο.
 • Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης και τον κ. Νικόλαο Λιανό, Αν. Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Ερευνών ΙΙΙ: Μορφολογίας και Ρυθμολογίας το έργο «Διερεύνηση δυνατοτήτων του 3D Laser Scanner στην τεκμηρίωση μνημείων: εκπόνηση τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων των αρχαίων θεάτρων στα ‘Αβδηρα και στη Σαμοθράκη». Τα χρήματα γιας την ανάθεση του παραπάνω έργου εξασφαλίστηκαν από χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Η εκπόνηση του μοντέλου ολοκληρώθηκε.
 • Βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία για την υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύμβασης, με χρηματοδότηση ύψους 20.000 ευρώ, την οποία θα διαθέσει ο Δήμος Αβδήρων για την ανασκαφή της ορχήστρας του θεάτρου.

Εταιρικό Μέλος Θεάτρου

Χορηγοί Θεάτρων