Γρήγορη μετάβαση

Η αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας

Σχετικά Θέατρα

20 Ιανουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κ. Σταύρος Μπένος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λευκάδας. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, κ. Θεόδωρος Χαλικιάς. Κατά τη διάρκειά της η κ. Ολυμπία Βικάτου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, παρουσίασε τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας που διεξήχθη το Δεκέμβρη του 2015 στο αρχαίο θέατρο στην περιοχή “Κούλμος”, με την αρωγή του Δήμου Λευκάδας.

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων δοκιμαστικών τομών αποκαλύφθηκαν τμήματα των τριών βασικών μερών του θεάτρου: της ορχήστρας, του κοίλου και των αναλημματικών τοίχων του και του σκηνικού οικοδομήματος. Πιο συγκεκριμένα εντοπίστηκαν εδώλια λαξευμένα στον φυσικό βράχο, τμήμα της ορχήστρας και του τοίχου που την περιβάλλει, τμήμα του αναλημματικού τοίχου στα δυτικά του κοίλου, καθώς και τμήμα των τοίχων αντιστήριξης του σκηνικού οικοδομήματος. Πρόκειται για ένα θέατρο μεγάλων διαστάσεων που σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Οι γνώσεις των αρχαιολόγων για το αρχαίο θέατρο της Λευκάδας ήταν περιορισμένες, καθώς το μνημείο δεν αναφέρεται καθόλου στις αρχαίες πηγές. Στις αρχές του 19ου αιώνα πραγματοποιήθηκε ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα υπό τη διεύθυνση του γερμανού αρχαιολόγου Ε. Κruge, συνεργάτη του W. Dorpfeld, στον χώρο του θεάτρου. Τα αποτελέσματα της πρώτης ανασκαφής δεν δημοσιεύτηκαν διεξοδικά, αλλά τα παλαιά ανασκαφικά ημερολόγια και τα σχέδια βοήθησαν σήμερα τους αρχαιολόγους.

Ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου “Διάζωμα”, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δύναμη των συνεργειών που υποκινεί το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και μπορούν να συμβάλλουν στη ολοκληρωμένη ανάδειξη ενός μνημείου. Ο κ. Σταύρος Μπένος πρότεινε για το αρχαίο θέατρο της Λευκάδας να γίνουν αρχικά απαλλοτριώσεις στις ιδιόκτητες εκτάσεις και εν συνεχεία να γίνει η ανασκαφή του μνημείου με τη συμβολή του Δήμου και της Περιφέρειας. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» από την πλευρά του μπορεί να αναθέσει την μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου. Για την υλοποίησή της μπορεί να διοργανωθεί μία πολιτιστική διαδρομή στη νήσο Λευκάδα και με την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πολιτιστικής Διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε σχετικά δημοσιεύματα:

 

Δείτε φωτογραφικό υλικό: Εικ. 1: Τμήμα της ορχήστρας, Εικ. 2: Τμήμα των εδωλίων του θεάτρου, Εικ. 3: Επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Λευκάδας. Από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Σφέτσα Δάφνη, Περδικάρης Αθανάσιος, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λευκάδας, Σταύρος Μπένος, πρόεδρος «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Ευθυμίου Βαγγέλης, σκηνοθέτης, Ολυμπία Βικάτου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Βαρβάρα Γκίζα, αρχαιολόγος, Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, Δήμαρχος Λευκάδας, Εικ. 4: Τμήμα του αναλημματικού τοίχου στον οποίο προστέθηκε σύγχρονη ξερολιθιά,mΕικ. 5: Η θέα από το κοίλο του θεάτρου

Το Aρχαίο θέατρο της Λευκάδας