Γρήγορη μετάβαση

Επίσκεψη εργασίας του προέδρου στο αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών

Σχετικά Θέατρα

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 ο πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κος Σταύρος Μπένος και ο αντιπρόεδρος του σωματείου και καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, κος Πέτρος Θέμελης πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στο αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών για να ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική στιγμή – σταθμό για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου, καθώς πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ανάθεση της μελέτης αποκατάστασής του.

Υπενθυμίζουμε ότι στο αρχαίο θέατρο των Μικροθηβών έχει ήδη απορροφηθεί το ποσό των 80.000 ευρώ που διέθεσαν μέσω δύο προγραμματικών συμβάσεων: η Νομαρχία Μαγνησίας και ο Δήμος Νέας Αγχιάλου στο ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Τα χρήματα αυτά αξιοποιήθηκαν στις ανασκαφικές έρευνες στην ορχήστρα του θεάτρου.

Το Νοέμβρη του 2011 υπεγράφη νέα Προγραμματική Σύμβαση, με την οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας διέθεσε το ποσό των 100.000 ευρώ για τη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών στο κάτω κοίλο.

Παράλληλα η εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα Αλμυρού «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, εργάζεται για την «Αποκατάσταση του κοίλου του θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών» και η ανασκαφή του μνημείου είναι και πάλι σε εξέλιξη.

Το πρόγραμμα που υλοποιείται με την ομάδα «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» στο αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών είναι πρωτοποριακό, καθώς για πρώτη φορά στη Ελλάδα εφαρμόζεται πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας σε αρχαίο μνημείο και αξιοποιούνται πόροι με δύο ευεργετικά αποτελέσματα:

1. την ανάδειξη ενός μνημείου και

2. την απασχόληση νέων επιστημόνων και εργατοτεχνιτών.

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού με την πράξη «Προώθηση Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης στον πολιτισμό», χρηματοδοτούμενο από το Ε.Σ.Π.Α., θα αποτελέσει πιλότο και θα εφαρμοστεί και σε άλλα μνημεία.

Τέλος, όπως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των κ. Σταύρου Μπένου και Πέτρου Θέμελη με την αρχαιολόγο του μνημείου και διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, κα Αδρύμη Βάσω και ανακοινώθηκε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες στο μνημείο και υπάρχει πλήρης εικόνα του το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών θα προχωρήσει στην ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης
του μνημείου, αξιοποιώντας χρήματα από τη χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ που διαθέτει η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω της τελευταίας Προγραμματικής Σύμβασης.