Γρήγορη μετάβαση

Η εξέλιξη της ανάδειξης της Ακρόπολης στο Αίπυ

Σχετικά Θέατρα

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη με θέμα την ανάδειξη της Ακρόπολης στο Αίπυ, κατέθεσε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Η κ. Αυγερινοπούλου,  θέλησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου,  όπως είναι η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας, καθώς επίσης και για τα διαθέσιμα κονδύλια που απαιτούνται για την αποπεράτωση του έργου της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου στο Αίπυ (αρχαίο θεάτρο Πλατιάνας).

Η Υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε αναλυτικά τη Βουλευτή για το σύνολο των ενεργειών που έχουν ολοκληρωθεί για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Συγκεκριμένα με επιστολή της η Υπουργός αναφέρει, πως τον Αύγουστο του 2019 εντάχθηκε, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ολυμπίας, το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Πλατιάνας» στην Πρόσκληση της ΟΤΔ Αναπτυξιακής Ολυμπίας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α., στο πλαίσιο της Υποδράσης 19.2.4.5 του Μέτρου 19 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με αρχικό προϋπολογισμό 300.000 € και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Το φυσικό αντικείμενο του παραπάνω έργου περιλαμβάνει την αποκατάσταση του σκηνικού οικοδομήματος και του κοίλου του θεάτρου, μέσω ήπιων αναστηλωτικών επεμβάσεων, που σκοπό έχουν την ανάσχεση της υλικής υποβάθμισής του. Το έργο θα υλοποιηθεί απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και θα διαρκέσει 2,5 έτη.

Η Υπουργός, ενημέρωσε επίσης, πως έχουν προηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο μια σειρά από αρχαιολογικές έρευνες, καθώς και η σύνταξη των απαραίτητων μελετών, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, με τίτλο «Ανασκαφική έρευνα, τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση του αρχαίου θεάτρου της Πλατιάνας». Οι εργασίες αυτές χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και περιελάμβαναν την αποκάλυψη της κρηπίδας, τμήματος του αρχαίου σκηνικού οικοδομήματος και του κλιμακοστασίου του θεάτρου. Επίσης, με την ανασκαφική έρευνα αποσαφηνίστηκαν τα περιγράμματα των αναλημματικών τοίχων των παρόδων. Οι εν λόγω εργασίες πραγματοποιήθηκαν το 2014, η μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Πλατιάνας ολοκληρώθηκε το 2016 και εγκρίθηκε το 2017.

Ιδιαίτερη αναφορά, αξίζει να γίνει στην καταλυτική συμβολή στην ανάδειξη του θεάτρου, του Συλλόγου Μακισταίων Ολυμπίας «Η ΜΑΚΙΣΤΟΣ»  και κυρίως στον πρόεδρό του, τον αεικίνητο, κ. Φώτη Βλάχο, καθώς και στο τακτικό μέλος του Διαζώματος, τον πολιτικό μηχανικό κ. Γιώργο Αδαμόπουλο που συνέτεξε το απαραίτητο τεχνικό δελτίο και παρακολουθούσε άγρυπνα της εξέλιξη των διαδικασιών μέχρι την τελική έγκριση στο πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020».

Τέλος, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως αναφέρει η κ. Μενδώνη θα μεριμνήσουν για την σύνταξη και εφαρμογή των απαραίτητων μελετών ανάδειξης των έως τώρα ανεσκαμμένων μνημείων, καθώς και την συνέχιση των ανασκαφών, εξετάζοντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης, είτε από εθνικά, είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα.

  • Γενική άποψη του θεάτρου

Mπορείτε στη συνέχεια να δείτε την Ερώτηση της κ. Αυγερινοπούλου, καθώς και την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού:

Ερὠτηση – Ανάδειξη της Ακρόπολης στο Αίπυ (Σεπτέμβριος 2019)

Απάντηση Υπουργού – Ανάδειξη της Ακρόπολης στο Αίπυ (Οκτώβριος 2019)

Δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα της κας Αυγερινοπούλου