Πρόοδος Εργασιών

Γεωφυσικές Έρευνες
Απαλλοτριώσεις
Ανασκαφές
Μελέτες Αποκατάστασης
Εργασίες Αποκατάστασης

Γρήγορη μετάβαση

Αρχαίο θέατρο Ιεράπετρας

Περιγραφή
Πολυμέσα
Επιστημονικό δελτίο
Χρηματοδοτήσεις
Πρόοδος Εργασιών
Τα νέα του θεάτρου

Το θέατρο τοποθετείται στη θέση «Βιγλιά» σε ακίνητο που βρίσκεται επί της δημοτικής οδού Ιεράπετρας-Βιάννου, όπου έχουν εντοπιστεί αρχιτεκτονικά μέλη και αγάλματα. Η πληρέστερη μέχρι σήμερα περιγραφή του μεγάλου θεάτρου οφείλεται στον περιηγητή Onorio Belli ο οποίος το 1586 αναφέρει ότι το θέατρο ήταν σκαμμένο σε ύψωμα, πως η σκηνή του ήταν πλούσια διακοσμημένη με κίονες, θριγκούς και άλλα διακοσμητικά στοιχεία, ενώ εκθειάζει τα θαυμάσιας κατασκευής κιονόκρανα.

Ο Άγγλος ναύαρχος Spratt στα μέσα του 19ου αι. εντόπισε το θέατρο, που ήταν πια ελάχιστα ορατό και μέτρησε τη διάμετρό του 154 πόδια (47μ. περίπου). Σε προπολεμικές φωτογραφίες του ακινήτου είναι ορατά ερείπια ύψους 6-7μ.

Μικρής κλίμακας σωστική έρευνα έγινε το 1980 από την ΚΔ΄ ΕΠΚΑ και εντοπίστηκαν ίχνη ρωμαϊκών κτισμάτων, τρία αγάλματα και μια επιγραφή. Η γεωφυσική διασκόπηση που έγινε το 2010 έδωσε ενδείξεις για την ύπαρξη θεάτρου ελλειπτικού σχήματος, αρχιτεκτονικών δομών και δρόμων.

Από το 2012 είναι σε εξέλιξη νέα ανασκαφή του μνημείου.

Χρύσα Σοφιανού
Αρχαιολόγος

Ονομασία Μνημείου

Μεγάλο θέατρο Ιεράπυτνας.

Κατηγορία

Θέατρο

Σύντομη περιγραφή

Το θέατρο δεν έχει ακόμη ανασκαφεί. Σύμφωνα με τις περιγραφές περιηγητών του 19ου αι. διέθετε κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα.

Εικόνες - Σχέδια

Δεν υπάρχουν σήμερα ορατά μέρη του θεάτρου. Υπάρχει δημοσιευμένο σχέδιο του θεάτρου που έγινε από τον περιηγητή Οnorio Belli το 1586.

Τεκμηρίωση - Βιβλιογραφία

1. Spratt T.A.B., Travels and Researches in Crete, 1865.

2. Falkener E, A description of Some Important Theatres and Other Remains in Crete, from a MS History of Candia by Onorio Belli in 1586. A Supplement to the “Museum of Classical Antiquities», 1854.

3. Σπανάκης Σ.Γ., Το Θέατρο στη Ρωμαϊκή Κρήτη, Πεπρ. Β΄ Διεθνούς Κρητ. Συνεδρίου, τ. Β, 142-168.

4. Παπαδάκης Ν., Ιεράπετρα, η Νύμφη του Λιβυκού, 1982.

5. Α.Δ.1980, Β2, σ. 518.

6. Αρχαιο-τηλεπισκοπικά Νέα, Τεύχος 10, Μάρτιος 2011.

Θέση

Η θέση του θεάτρου που δεν είναι ανασκαμμένο τοποθετείται στη θέση «Βιγλιά» σε ακίνητο που βρίσκεται επί της δημοτικής οδού Ιεράπετρας-Βιάννου, όπου έχουν εντοπιστεί αρχιτεκτονικά μέλη και αγάλματα. Σε προπολεμικές φωτογραφίες του ακινήτου είναι ορατά ερείπια ύψους 6-7 μ.

Χρονολόγηση

Ρωμαϊκό. Ακριβέστερη χρονολόγηση είναι επισφαλής λόγω έλλειψης στοιχείων.

Γενική περιγραφή Μνημείου

Η πληρέστερη μέχρι σήμερα περιγραφή του μεγάλου θεάτρου οφείλεται στον περιηγητή Onorio Belli ο οποίος το 1586 αναφέρει ότι το θέατρο ήταν σκαμμένο σε ύψωμα, πως η σκηνή του ήταν πλούσια διακοσμημένη με κίονες, θριγκούς και άλλα διακοσμητικά στοιχεία, ενώ εκθειάζει τα θαυμάσιας κατασκευής κιονόκρανα. Διέκρινε ακόμη τις θέσεις -που ήταν οι πιο ακέραιες από όσες είχε ο ίδιος δει – των εναρμονίων αγγείων.

Ο Άγγλος ναύαρχος Spratt στα μέσα του 19ου αι. εντόπισε το θέατρο, που ήταν πια ελάχιστα ορατό και μέτρησε τη διάμετρό του 154 πόδια (47μ. περίπου). Ανέφερε ακόμη ότι ήταν δίπλα σε χείμαρρο, στραμμένο προς τα ανατολικά. Ο ίδιος θεωρεί ότι κάποια από τα αγάλματα που το διακοσμούσαν μεταφέρθηκαν στη Βενετία, ενώ ένα βρίσκεται ακόμη και σήμερα εντοιχισμένο στην Κρήνη Bembo στο Ηράκλειο

Σε προπολεμικές φωτογραφίες του ακινήτου στη θέση «Βιγλιά» όπου τοποθετείται το θέατρο απεικονίζονται ερείπια ύψους 6-7μ. που όμως, σύμφωνα με μαρτυρίες, ανατινάχτηκαν από το στρατό Κατοχής κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο επειδή εμπόδιζαν τα παράκτια πολυβολεία.

Η έκταση που υπολογίζεται ότι καταλαμβάνει το θέατρο σήμερα είναι αστικό οικόπεδο, περιφραγμένο από την ΚΔ΄ ΕΠΚΑ.

Υπάρχουσα κατάσταση

Η έκταση που υπολογίζεται ότι καταλαμβάνει το θέατρο σήμερα είναι αστικό οικόπεδο, περιφραγμένο από την ΚΔ΄ ΕΠΚΑ.

Έρευνες - Επεμβάσεις

Μικρής κλίμακας σωστική έρευνα έγινε το 1980 από την ΚΔ΄ ΕΠΚΑ και εντοπίστηκαν ίχνη ρωμαϊκών κτισμάτων, τρία αγάλματα και μια επιγραφή. Η γεωφυσική διασκόπηση που έγινε το 2010 έδωσε ενδείξεις για την ύπαρξη θεάτρου ελλειπτικού σχήματος, αρχιτεκτονικών δομών και δρόμων.

Επιτρεπόμενες χρήσεις

Δεν επιρέπεται η χρήση του.

Πρόσθετες πληροφορίες

Εκτός από το μεγάλο θέατρο, οι περιηγητές που επισκέφτηκαν την περιοχή της αρχαίας Ιεράπυτνας  από το 16ο έως το 19ο αι., ανέφεραν την ύπαρξη  ενός ακόμη μικρότερου θεάτρου, ενός αμφιθεάτρου, μιας «ναυμαχίας» και θερμών που μαρτυρούν την αίγλη της πόλης κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Πνευματικά δικαιώματα

ΥΠ.ΠΟ.Τ./ ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Δικαιοδοσία

ΥΠ.ΠΟ.Τ./ ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Γεωγραφικό Πλάτος

35.016659°

Γεωγραφικό Μήκος

25.749963°

ΌνομαΗμερομηνίαΠοσό (€)
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΖΩΜΑ100.00
Σύνολο
€100.00
Υπόλοιπο
€100.00
ΠεριγραφήBudgetTargetRemarks
Ανασκαφικές έρευνες και μελέτη αποκατάστασης30.000.0029.999.00
Funding LevelΠηγή χρηματοδότησηςΠεριγραφή των έργωνRemarks
9.942

Προγραμματική Σύμβαση / Ν. Α. Λασιθίου

Γεωφυσική έρευνα

Η γεωφυσική έρευνα έχει ήδη ολοκληρωθεί.

50.000

Προγραμματική Σύμβαση/ Δήμος Ιεράπετρας

Η νέα Προγραμματική Σύμβαση  χρηματοδοτεί με το ποσόν των 50.000,00 ευρώ την ανασκαφική έρευνα στο χώρο, όπου τοποθετείται το θέατρο.

  • Έχει ήδη ολοκληρωθεί η γεωφυσική έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης.
  • Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία χρηματοδοτεί με το ποσόν των 50.000,00 ευρώ την ανασκαφική έρευνα στο χώρο, όπου τοποθετείται το αρχαίο θέατρο Ιεράπετρας.
  • Έχει πραγματοποιηθεί καθαρισμός του μνημείου από εθελοντές.
  • Την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014 υπεγράφη η απαιτούμενη τροποποίηση της παραπάνω προγραμματικής σύμβασης.
  • Οι ανασκαφικές εργασίες είναι σε εξέλιξη.
  • Προωθείται η υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύμβασης για την συνέχιση των ανασκαφών.

Χορηγοί Θεάτρων