Πρόοδος Εργασιών

Γεωφυσικές Έρευνες
Απαλλοτριώσεις
Ανασκαφές
Μελέτες Αποκατάστασης
Εργασίες Αποκατάστασης

Γρήγορη μετάβαση

Μινωικό ανάκτορο Φαιστού – θεατρικός χώρος

Περιγραφή
Πολυμέσα
Επιστημονικό δελτίο
Χρηματοδοτήσεις
Τα νέα του θεάτρου

Ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού βρίσκεται στο Δήμο Τυμπακίου. ΄Ενας θεατρικός χώρος με βασικές ομοιότητες με αυτόν της Κνωσού συναντάται και στο ανάκτορο της Φαιστού και συγκεκριμένα στη δυτική αυλή του. Κατασκευάστηκε κατά την Παλαιοανακτορική περίοδο, ενώ συνέχισε να χρησιμοποιείται και στη Νεοανακτορική.

Ο επισκέπτης εισέρχεται στο ανάκτορο από την λεγόμενη Πάνω Δυτική Αυλή που χρησιμοποιήθηκε τόσο στο παλαιό όσο και το νέο ανάκτορο. Από τα ανατολικά της Πάνω Αυλής μεγαλόπρεπη σκάλα οδηγεί τον επισκέπτη στην Δυτική Αυλή. Ένας καλοχτισμένος ψηλός τοίχος που χρησίμευε ως αντιστήριγμα της Πάνω Αυλής (η οποία είναι σε μεγαλύτερο ύψος από τη Δυτική), χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε να διαμορφωθεί ο θεατρικός χώρος του ανακτόρου που αποτελείται από 8 πλατιές βαθμίδες. Σε αυτές τις βαθμίδες κάθονταν οι θεατές και παρακολουθούσαν τα δρώμενα που λάμβαναν χώρα στη Δυτική Αυλή: θρησκευτικές τελετές, ιερούς χορούς ή αθλητικούς αγώνες.

Την πλακοστρωμένη αυτή αυλή διασχίζουν δύο ελαφρώς υπερυψωμένοι πομπικοί δρόμοι από τους οποίους ο ένας οδηγεί στο Πρόπυλο του ανακτόρου, ενώ παρακλάδι του οδηγεί προς τα δυτικά. Μεγάλη κλίμακα, ίσως η μεγαλοπρεπέστερη της μινωικής περιόδου, συνδέει την Δυτική Αυλή με τα μνημειακά Προπύλαια του νέου ανακτόρου.

Ο θεατρικός χώρος αποκαλύφθηκε κατά την πρώτη φάση των ανασκαφών της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στις αρχές του 20ου αιώνα.

Διερευνητικές τομές πραγματοποιήθηκαν και κατά τη δεύτερη φάση των ανασκαφών της Σχολής στις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Εργασίες συντήρησης και στερέωσης έχουν πραγματοποιηθεί από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή καθ’ όλη τη διάρκεια των ανασκαφών (ο αναλημματικός τοίχος της αυλής αναστηλώθηκε στη δεκαετία του 1930), ενώ εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από την ΚΓ΄ ΕΠΚΑ.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής, Γερμανοί αρχαιολόγοι ανέβασαν θεατρική παράσταση αρχαίας τραγωδία – υπάρχουν μάλιστα φωτογραφίες από το γεγονός.

Το μνημείο διατηρείται σε καλή κατάσταση και είναι επισκέψιμο.

Μαρία Μπρεδάκη
Αρχαιολόγος

Ονομασία Μνημείου

Μινωικό ανάκτορο Φαιστού

Κατηγορία

Θέατρο

Σύντομη περιγραφή

Στο ανάκτορο της Φαιστού, και συγκεκριμένα στη δυτική αυλή του, βρίσκεται ένας θεατρικός χώρος με βασικές ομοιότητες με αυτόν της Κνωσού, ο οποίος κατασκευάστηκε κατά την Παλαιοανακτορική περίοδο, ενώ συνέχισε να χρησιμοποιείται και στη Νεοανακτορική. Αποτελείται από 8 πλατιές βαθμίδες στις οποίες κάθονταν οι θεατές και παρακολουθούσαν τα δρώμενα που λάμβαναν χώρα στη Δυτική Αυλή: θρησκευτικές τελετές, ιερούς χορούς ή αθλητικούς αγώνες.

Σχέδια - Εικόνες

ΚΓ΄ ΕΠΚΑ και Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή.

Τεκμηρίωση - Βιβλιογραφία

1. L. Pernier, Il Palazzo Minoico di Festos, I, Roma 1935.
2. L. Pernier – L. Banti, Il Palazzo Minoico di Festos, II, Roma 1951.

3. Α. Κάντα, Φαιστός, Αγία Τριάδα, Γόρτυνα, Αθήνα 1998, σελ. 21-23.

Θέση

Ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού βρίσκεται στο Δήμο Τυμπακίου.

Χρονολόγηση

Κατασκευάστηκε κατά την Παλαιοανακτορική περίοδο, ενώ συνέχισε να χρησιμοποιείται και στη νεοανακτορική.

Γενική περιγραφή Μνημείου

Θεατρικός χώρος με βασικές ομοιότητες με αυτόν της Κνωσού συναντάται και στο ανάκτορο της Φαιστού και συγκεκριμένα στη δυτική αυλή του. Ο επισκέπτης εισέρχεται στο ανάκτορο από την λεγόμενη Πάνω Δυτική Αυλή που χρησιμοποιήθηκε τόσο στο Παλαιό όσο και το Νέο ανάκτορο. Από τα ανατολικά της Πάνω αυλής μεγαλόπρεπη σκάλα οδηγεί τον επισκέπτη στην Δυτική αυλή. Ένας καλοχτισμένος ψηλός τοίχος που χρησίμευε ως αναλληματικός με την Πάνω αυλή (είναι σε μεγαλύτερο ύψος απ’ότι η Δυτική) χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε να διαμορφωθεί ο θεατρικός χώρος του ανακτόρου που αποτελείται από 8 πλατιές βαθμίδες. Οι βαθμίδες αυτές εχρησιμοποιούντο από τους θεατές για να παρακολουθούν τις εκδηλώσεις. Ο χώρος δε της Δυτικής αυλής χρησίμευε για την διεξαγωγή θρησκευτικών τελετών, ιερών χορών, αθλητικών αγώνων κ.α. Την πλακοστρωμένη αυτή αυλή διασχίζουν δύο ελαφρώς υπερυψωμένοι πομπικοί δρόμοι από τους οποίους ο ένας οδηγεί στο Πρόπυλο του ανακτόρου ενώ παρακλάδι του οδηγεί προς τα Δυτικά. Μνημειώδης κλίμακα, ίσως η μεγαλοπρεπέστερη της μινωικής περιόδου, συνδέει την Δυτική αυλή με τα μνημειακά Προπύλαια του Νέου ανακτόρου.

Υπάρχουσα κατάσταση

Καλή κατάσταση διατήρησης.

Έρευνες - Επεμβάσεις

Αποκαλύφθηκε κατά την α΄ φάση των ανασκαφών της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στις αρχές του 20ου αι. Διερευνητικές τομές πραγματοποιήθηκαν και κατά την β΄ φάση των ανασκαφών της Σχολής στις δεκαετίες του 1950 και 1960. Εργασίες συντήρησης και στερέωσης έχουν πραγματοποιηθεί από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή καθ’ όλη τη διάρκεια των ανασκαφών (ο αναλημματικός τοίχος της αυλής αναστηλώθηκε στη δεκαετία του 1930), ενώ εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια του Γ΄ ΚΠΣ από την ΚΓ΄ ΕΠΚΑ.

Επιτρεπόμενες χρήσεις

Επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.

Ιστορικό σύγχρονων χρήσεων

Κατά τη διάρκεια της κατοχής, Γερμανοί αρχαιολόγοι ανέβασαν θεατρική παράσταση αρχαίας τραγωδίας – υπάρχουν μάλιστα φωτογραφίες από το γεγονός.

Δικαιοδοσία

Το μνημείο ανήκει στη δικαιοδοσία του ΥΠ.ΠΟ./ ΚΓ΄ ΕΠΚΑ.

Γεωγραφικό Πλάτος

35.051772°

Γεωγραφικό Μήκος

24.813915°