Πρόοδος Εργασιών

Γεωφυσικές Έρευνες
Απαλλοτριώσεις
Ανασκαφές
Μελέτες Αποκατάστασης
Εργασίες Αποκατάστασης

Γρήγορη μετάβαση

Αρχαίο θέατρο πόλης Κω

Περιγραφή
Πολυμέσα
Επιστημονικό δελτίο
Χρηματοδοτήσεις
Τα νέα του θεάτρου

Το θέατρο βρίσκεται στη θέση Αμπάβρη, στα νότια της σημερινής πόλης, στον Δήμο Κω.

Τα τμήματα του θεάτρου που έχουν αποκαλυφθεί χρονολογούνται στη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο (1ος αιώνας μ. Χ.). Το μνημείο υπέστη αργότερα σημαντικές μετασκευές και επεκτάσεις στο άνω μέρος του κοίλου και στο σκηνικό οικοδόμημα που είναι τοποθετημένο στον άξονα Ανατολή – Δύση.

Σώζονται τμήματα της φέρουσας κατασκευής των κερκίδων του κοίλου από χυτό λιθόδεμα. Τα εδώλια ήταν από λευκό μάρμαρο.

Εδώλια της ελληνιστικής περιόδου από αμυγδαλόπετρα που βρέθηκαν στην περιοχή μαρτυρούν ίσως την ύπαρξη προγενέστερου θεάτρου της ελληνιστικής περιόδου (3ος αιώνας μ. Χ.).

Το μνημείο, με τη μορφή που σώζεται σήμερα, ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων αστικών ρωμαϊκών θεάτρων. Το κοίλο χωριζόταν σε άνω και κάτω κοίλο και ήταν προσανατολισμένο προς τον Βορρά. Είχε πλάτος 108 μέτρα περίπου και μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 13.000 θεατές σε εκδηλώσεις που πιθανόν συνδέονταν με το ιερό του Ασκληπιού.

Το οικοδόμημα καταστράφηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο.

Ανασκάφηκε μερικώς το 1922 και το 1930 από την Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή Δωδεκανήσου.

Το θέατρο βρίσκεται εντός κηρυγμένης αδόμητης αρχαιολογικής ζώνης, αλλά η κατάσταση διατήρησης είναι πολύ κακή. Δεν υπάρχει προσπέλαση στο μνημείο και ως εκ τούτου δεν είναι επισκέψιμο.

Δημήτρης Μποσνάκης
Αρχαιολόγος

Ελπίδα Σκέρλου
Αρχαιολόγος

Ελένη – Άννα Χλέπα
Αρχιτέκτων Αναστηλώτρια

Ονομασία Μνημείου

Αρχαίο Θέατρο πόλης Κω

Κατηγορία

Θέατρο

Σύντομη περιγραφή

Ανήκει στην κατηγορία των. Μεγάλων αστικών ρωμαϊκών θεάτρων. Το κοίλο χωριζόταν σε άνω και κάτω κοίλο και ήταν προσανατολισμένο προς βορρά. Είχε πλάτος 108μ. περ. Φιλοξενούσε περί τις 13.000 θεατές πιθανότατα για εκδηλώσεις, συνδεόμενες με το ιερό του Ασκληπιού.

Εικόνες - Σχέδια

Δεν υφίσταται.

Τεκμηρίωση - Βιβλιογραφία
  •  L.Morricone, Scavi e ricerche a Coo (1935-1943), relazione preliminare, bda xxxv, 1950,244.
  • Monica Livadiotti e Giorgio Rocco (a cura di) La presenza Italiana nel Dodecaneso tra il 1912 e il 1948, Catania 1996, 156-8.
  •  H.P. Isler, Cos, Teatri Greci e Romani (Paola Ciancio Rossetto e Giuseppina Pisani Sartorio, ed), Roma 1995, 147.
Θέση

Θέση Αμπάβρη, στα νότια της πόλης. Δήμος Κω, νομού Δωδεκανήσου.

Χρονολόγηση

Ρωμαϊκή περίοδος – ίσως και ελληνιστική.

Γενική περιγραφή Μνημείου

Ανήκει στην κατηγορία των. Μεγάλων αστικών ρωμαϊκών θεάτρων. Το κοίλο χωριζόταν σε άνω και κάτω κοίλο και ήταν προσανατολισμένο προς βορρά. Είχε πλάτος 108μ. περ. Φιλοξενούσε περί τις 13.000 θεατές πιθανότατα για εκδηλώσεις, συνδεόμενες με το ιερό του Ασκληπιού (;) Τα σωζόμενα τμήματα του θεάτρου, που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα, χρονολογούνται στην ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο (1ος μ. χ αι).Το θέατρο υπέστη σημαντικές μετασκευές και επεκτάσεις στο άνω κοίλο και στο σκηνικό οικοδόμημα (4,75χ6,49μ.), που είναι τοποθετημένο στον άξονα α-δ. Σώζονται τμήματα της φέρουσας κατασκευής των κερκίδων του κοίλου από χυτό λιθόδεμα . Τα εδώλια ήταν από λευκό μάρμαρο. Εδώλια από αμυγδαλόπετρα, ελληνιστικής περιόδου, που βρέθηκαν στην περιοχή, μαρτυρούν ίσως την ύπαρξη προγενέστερου ελληνιστικού θεάτρου (3ος αι. π.χ.). Το οικοδόμημα καταστράφηκε στη βυζαντινή περίοδο.

Υπάρχουσα κατάσταση

Η κατάσταση διατήρησης είναι πολύ κακή.

Έρευνες - Επεμβάσεις

Ανασκάφηκε μερικώς το 1922 (Α. della Seta) και το 1930 (L. Laurenzi) από την Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή Δωδεκανήσου.

Επιτρεπόμενες χρήσεις

Καμία

Πρόσθετες πληροφορίες

Δεν υπάρχει προσπέλαση στο μνημείο. Υπάρχει πλησίον παροχή νερού. Το μνημείο βρίσκεται εντός κηρυγμένης αδόμητης αρχαιολογικής ζώνης και εκτείνεται σε ιδιωτικά ακίνητα. Ανήκει στη δικαιοδοσία του ΥΠΠΟ/ΚΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αρμόδια για το νομό Δωδεκανήσου.

Δικαιοδοσία

ΥΠΠΟ/ ΚΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Γεωγραφικό Πλάτος

36.886246°

Γεωγραφικό Μήκος

27.286971°

Υψόμετρο
0