Πρόοδος Εργασιών

Γεωφυσικές Έρευνες
Απαλλοτριώσεις
Ανασκαφές
Μελέτες Αποκατάστασης
Εργασίες Αποκατάστασης

Γρήγορη μετάβαση

Αρχαίο θέατρο Καβιρείου Θήβας

Περιγραφή
Πολυμέσα
Χρηματοδοτήσεις
Πρόοδος Εργασιών
Τα νέα του θεάτρου

Ιερό τοπικής λατρείας αφιερωμένο στον θεό Κάβιρο (γενειοφόρο θεό με στεφάνι κισσού στο κεφάλι και κάνθαρο στο χέρι – υπόσταση του Διονύσου) και το Θεό Παίδα (θεϊκό παιδί που βρίσκεται στην υπηρεσία του Κάβιρου) αλλά και την «καβιραία Δήμητρα» (εισηγήτρια των μυστικών τελετών). Οι Κάβιροι, ήταν θεότητες ανατολικής προέλευσης με όνομα που έχει την έννοια των «δυνατών» ή «μεγάλων» θεών. Εκεί γίνονταν μυστικές τελετές οι οποίες πρέπει να είχαν ως σκοπό την ενίσχυση της παντοειδούς γονιμότητας, την ευόδωση της συγκομιδής, τη γονιμότητα της αγέλης ή του κοπαδιού, αλλά και την ανθρώπινη γονιμότητα ή ευγονία.

Το θέατρο βρίσκεται στα ανατολικά του ιερού των Καβίρων  και ήταν συνδεδεμένο με αυτό. Στο θέατρο οι πιστοί παρακολουθούσαν  τα δρώμενα, τα οποία σχετίζονταν με τη μύησή τους στα Καβίρια Μυστήρια. Στο κοίλο διαπιστώθηκαν  δύο οικοδομικές φάσεις: η πρώτη χρονολογείται στο 200-­150 π.Χ. και η δεύτερη στο 50-­100 π.Χ. Από τις δώδεκα σειρές εδωλίων που είχε το θέατρο σήμερα διατηρούνται έξι. Πιθανώς ως σκηνικό οικοδόμημα χρησιμοποιούσαν  την πρόσοψη του ναού.

ΌνομαΗμερομηνίαΠοσό (€)
ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Α.Ε.1.000.00
INOVA A.E.B.E.1.000.00
ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ700.00
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 500.00
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΘΗΒΑΪΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑΣ 100.00
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΗΒΑΣ 'ΛΑΪΟΣ' 100.00
ΔΙΑΖΩΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ100.00
ΔΡΕΝΙΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ 25.00
ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ25.00
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ 20.00
ΕΞΗΝΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ 20.00
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΓΙΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ100.00
Σύνολο
€3.690.00
Υπόλοιπο
€3.690.00
ΠεριγραφήBudgetTargetRemarks
Συμπληρωματικές εργασίες και Μελέτες20.000.0020.000.00

Το ποσό που θα συγκεντρωθεί στον κουμπαρά θα είναι χρήσιμο για συμπληρωματικές εργασίες και μελέτες.

Funding LevelΠηγή χρηματοδότησηςΠεριγραφή των έργωνRemarks
50.000

Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας  (Προγραμματική σύμβαση)

Ανασκαφική έρευνα, τοπογραφική – αρχιτεκτονική αποτύπωση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου στο Καβίρειο της Θήβας.

Υπεγράφη στις 13 Δεκεμβρίου 2013 προγραμματική σύμβαση, ύψους 50.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

  • Το Φεβρουάριο του 2010 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρου Μπένου στο αρχαίο θέατρο του Καβιρείου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα της Βοιωτίας, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ. εδώ)
  • Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει ειδικό τραπεζικό λογαριασμό (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο του Καβιρείου στη Θήβα. Τον Αύγουστο του 2012  συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Θηβαίων και το Σύλλογο Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Λάιος» ειδική εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση του «κουμπαρά» του αρχαίου θεάτρου (βλ. εδώ)
  • Το Δεκέμβρη του 2013 υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση, με την οποία η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέλαβε να χρηματοδοτήσει με το ποσό των 50.000 ευρώ το πρόγραμμα για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τις ακόλουθες ενότητες: 1. Αρχαιολογικό καθαρισμό, 2. Μελέτη αποτύπωσης, τοπογράφησης του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και του κατακείμενου αρχαιολογικού υλικού, 3. Πλήρη φωτογραφική τεκμηρίωση και αεροφωτογράφιση. 4. Χαρτογράφηση της φθοράς. Διάγνωση της φθοράς (μελέτη υλικών). Αποτίμηση παλαιότερων επεμβάσεων. 5. Μελέτη του αρχαίου συστήματος απορροής υδάτων και ενδεχομένως, εργασίες επισκευής του, ώστε να επαναλειτουργήσει. 6. Κατεδάφιση του παλαιού οικίσκου που είχε κτιστεί κατά τις ανασκαφικές έρευνες και κατασκευή στεγάστρου για το αρχαιολογικό υλικό που βρίσκεται στο χώρο. 7. Σήμανση – ενημερωτικές πινακίδες.
  • Κατά το έτος 2014 πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θήβας αρχαιολογικός καθαρισμός, καθώς και τοπογραφική αποτύπωση. (ΣΤΙΓΜΑ)
  • Πρέπει να υπογραφεί νέα Προγραμματική Σύμβαση για την περαιτέρω ανασκαφική έρευνα και την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης του μνημείου. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

Χορηγοί Θεάτρων