Πρόοδος Εργασιών

Γεωφυσικές Έρευνες
Απαλλοτριώσεις
Ανασκαφές
Μελέτες Αποκατάστασης
Εργασίες Αποκατάστασης

Γρήγορη μετάβαση

Αρχαίο θέατρο Ικαρίας Αττικής (Διονύσου)

Περιγραφή
Πολυμέσα
Επιστημονικό δελτίο
Χρηματοδοτήσεις
Πρόοδος Εργασιών
Τα νέα του θεάτρου

Το αρχαίο θέατρο Ικαρίας Αττικής βρίσκεται στο θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο του αρχαίου δήμου του Ικαρίου στο σημερινό Διόνυσο Αττικής. Στο θεατρικό χώρο σώζονται ελάχιστα οικοδομικά κατάλοιπα, λόγω μεταγενέστερων παρεμβάσεων. Η επιμήκης ορχήστρα ορίζεται στα ΒΑ από τοίχο καμπτόμενο στα άκρα προς τη ΝΔ πλευρά, που ορίζεται από σειρά έξι μαρμάρινων καθισμάτων (προεδρίες). Πιθανώς οι κερκίδες ήταν ξύλινες και τοποθετούνταν στο επικλινές έδαφος. Το κοίλο έχει καταστραφεί από τη διάνοιξη δρόμου τον 19ο αιώνα.

Μαρία Κατσανδρή
Αρχαιολόγος

Υιοθετούμε το αρχαίο θέατρο του δήμου Διονύσου Αττικής.

Δημοσιέυτηκε 2 Ιουλίου, 2013
Πέμπτη 13 Ιουνίου, ώρα 10 π.μ.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ανάδειξη του θεάτρου του ιερού του Διονύσου στην Ικαρία Αττικής (Διόνυσος)» πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2013 στο θέατρο των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης συνάντηση κατά την οποία οι μαθητές παρουσίασαν εργασίες και δραστηριότητες, που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2012-2013 για το ιερό και το θέατρο του Διονύσου.

Οι μαθητές 15 σχολείων, δημοτικών και γυμνασίων, με την καθοδήγηση των υπευθύνων εκπαιδευτικών, παρουσίασαν μικρά αποσπάσματα από τις δραστηριότητές τους: παραστάσεις αρχαίου δράματος (Αντιγόνη Σοφοκλέους, Πέρσες Αισχύλου, Όρνιθες Αριστοφάνους), θεατρικά δρώμενα αναφερόμενα στον Διόνυσο (χορογραφία με τον ύμνο στον Διόνυσο, αναπαράσταση μετάβασης από τον διθύραμβο στο θέατρο, εργασίες για το αρχαίο μέχρι το σύγχρονο θέατρο, εικαστικές δημιουργίες, μακέτες, στατιστικές, οδηγός στις αρχαιότητες της περιοχής κ.λπ. Ο ενθουσιασμός των μαθητών και η υψηλή ποιότητα των δράσεων που παρουσιάσθηκαν αποτελούν εγγύηση για την επίτευξη των στόχων της υιοθεσίας.
Category
Nonprofits & Activism
License
Standard YouTube License

Ονομασία Μνημείου

Αρχαίο  θέατρο Ικαρίας Αττικής

Κατηγορία

Θέατρο

Σύντομη περιγραφή

Από το θεατρικό χώρο σώζονται ελάχιστα οικοδομικά κατάλοιπα, λόγω μεταγενέστερων παρεμβάσεων. Η επιμήκης  ορχήστρα ορίζεται στα ΒΑ από τοίχο καμπτόμενο στα άκρα προς τη ΝΔ πλευρά, που ορίζεται από σειρά έξι μαρμάρινων καθισμάτων (προεδρίες).

Σχέδια - Εικόνες

Υφίσταται πλήρης φωτογραφική τεκμηρίωση στα αρχεία της Β’ Ε.Π.Κ.Α.

Τεκμηρίωση - Βιβλιογραφία

1. Α. Milchhoefer, Berliner Philologische Wochenschrift 7, 1887, 770-772.

2. C.D. Buck, Discoveries in the Attic Deme of Ikaria, AJA 5.2, 1889,154-181

3. W.R. Biers, Τ.D. Boyd, Ikarion in Attica: 1888-1981, Hesperia 51, 1982, 1-18.

Θέση

Δήμος Διονύσου Αττικής

Χρονολόγηση

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία χρονολόγησης.

Γενική περιγραφή Μνημείου

Από το θεατρικό χώρο σώζονται ελάχιστα οικοδομικά κατάλοιπα, λόγω μεταγενέστερων παρεμβάσεων. Η επιμήκης  ορχήστρα ορίζεται στα ΒΑ από τοίχο καμπτόμενο στα άκρα προς τη ΝΔ πλευρά, που ορίζεται από σειρά έξι μαρμάρινων καθισμάτων (προεδρίες). Πιθανώς οι κερκίδες ήταν ξύλινες και τοποθετούνταν στο επικλινές έδαφος. Το κοίλο έχει καταστραφεί από τη διάνοιξη δρόμου τον 19ο αιώνα.

Υπάρχουσα κατάσταση

Στο θεατρικό χώρο σώζονται ελάχιστα οικοδομικά κατάλοιπα, λόγω μεταγενέστερων παρεμβάσεων.

Έρευνες - Επεμβάσεις

Η θέση επισημάνθηκε το 1887 από τον αρχαιολόγο Α. Milchhoefer.
Τα έτη 1888-1889 πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές εργασίες από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή υπό τον αρχαιολόγο C.D.Buck, οι οποίες αποκάλυψαν ναό του Απόλλωνα Πυθίου, κτίρια στη ΒΑ πλευρά του χώρου, ημικυκλικό χορηγικό μνημείο, βάσεις αναθημάτων, ανάγλυφα και επιγραφές, καθώς και τα κατάλοιπα του θεάτρου. Τα παραπάνω κατάλοιπα και κυρίως η επιγραφή ΙΚΑΡΙΩΝ ΤΟ ΠΥΘΙΟΝ στο κατώφλι του ναού του Απόλλωνα οδήγησε τους ανασκαφείς στην αναγνώριση της θέσης ως το θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο του αρχαίου δήμου του Ικαρίου.

Το έτος 1981 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού του χώρου από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή υπό τον αρχαιολόγο W.R.Biers.

Το 2006 ολοκληρώθηκαν οι αναστηλωτικές εργασίες στο ημικυκλικό χορηγικό μνημείο από τη Β΄ Ε.Π.Κ.Α., κατά τις οποίες το μνημείο αποκαταστάθηκε καθ’ όλο του το ύψος.

Επιτρεπόμενες χρήσεις

Περιστασιακές μουσικές εκδηλώσεις (κατόπιν σχετικής αδειοδότησης).
Επίσκεψη στο χώρο είναι δυνατή κατόπιν συνεννόησης με τη Β΄ Ε.Π.Κ.Α.

Πρόσθετες πληροφορίες

Το μνημείο εποπτεύεται από τη Β΄ Ε.Π.Κ.Α., της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
Επίσκεψη στο χώρο είναι δυνατή κατόπιν συνεννόησης με τη Β΄ Ε.Π.Κ.Α. (τηλ. 210 – 3213122)

Πνευματικά δικαιώματα

Το μνημείο ανήκει στη δικαιοδοσία του ΥΠ.ΠΟ./B΄ΕΠΚΑ.

Δικαιοδοσία

Το μνημείο ανήκει στη δικαιοδοσία του ΥΠ.ΠΟ./B΄ΕΠΚΑ.

Γεωγραφικό Πλάτος

38.095558°

Γεωγραφικό Μήκος

23.900489°

ΌνομαΗμερομηνίαΠοσό (€)
ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 1.750.00
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΖΩΜΑ1.399.69
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 1.300.00
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 215.00
1ο ΑΡΣΑΚΕΙΟ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΚΑΛΗΣ 100.00
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ100.00
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ100.00
ΔΡΥΑΔΕΣ 75.00
3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 70.00
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΑΘΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ "Ο ΘΕΣΠΙΣ"200.00
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ Α. 50.00
ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΧΑΡΤΖΑΝΙΩΤΗ5.00
Σύνολο
€5.364.69

Δαπάνες

ΔαπάνηΗμερομηνίαΠοσό (€)
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΙΚΑΡΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΝΤΥΠΑ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ1.007.00
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΙΚΑΡΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΞΟΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ –1.399.67
Σύνολο
€2.406.67
Υπόλοιπο
€2.958.02
ΠεριγραφήBudgetTargetRemarks
Συμπληρωματικές εργασίες20.000.0019.998.00

Το ποσό που θα συγκεντρωθεί στον κουμπαρά θα είναι χρήσιμο για συμπληρωματικές εργασίες.

Funding LevelΠηγή χρηματοδότησηςΠεριγραφή των έργωνRemarks
20.000

Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Διονύσου.
Τη χρηματοδότηση διαθέτει ο Δήμος Διονύσου.

Εργασίες Διαμόρφωσης στον αρχαιολογικό χώρο του Διονύσου

  • Το Μάιο του 2010 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρου Μπένου στο αρχαίο θέατρο Διονύσου Ικαρίας Αττικής, στο πλαίσιο της περιοδείας του στους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης της Αττικής, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ. εδώ)
  • Το Νοέμβριο του 2013 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση, ύψους 20.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Διονύσου για το έργο «Εργασίες Διαμόρφωσης στον αρχαιολογικό χώρο του Διονύσου». Τη χρηματοδότηση διέθετε ο Δήμος Διονύσου. Η σύμβαση έχει ως στόχο τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου του Ικάριου του Δήμου Διονύσου Αττικής και ειδικότερα την τακτοποίηση και ταξινόμηση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, τη διενέργεια διερευνητικών τομών στον χώρο και την κατασκευή πινακίδων πληροφόρησης. Η προγραμματική σύμβαση δεν ενεργοποιήθηκε.
  • Παράλληλα η μαθητική κοινότητα των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων της Εκάλης και των σχολείων του Δήμου Διονύσου, με τους καθηγητές των παιδιών, αλλά και ο κος Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοικος Διονύσου, συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Διονύσου στον αρχαίο αττικό Δήμο της Ικαρίας.
  • Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει «κουμπαρά» τραπεζικό λογαριασμό για την ενίσχυση του θεάτρου του Διονύσου στην αρχαία Ικαρία Αττικής.
  • Την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, ύψους 20.000 ευρώ για το έργο: «Εργασίες διαμόρφωσης στον αρχαιολογικό χώρο του Δήμου Διονύσου» από το δήμαρχο Διονύσου, κ. Γιάννη Καλαφατέλη και την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη. Αφορά η σύμβαση τη χρηματοδότηση εργασιών διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Ικαρίου του Δήμου Διονύσου. (ΣΤΙΓΜΑ)
  • Υλοποίηση των εργασιών μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

Χορηγοί Θεάτρων