Γρήγορη μετάβαση

Ενημερωτική ημερίδα της ΛΑ ΕΠΚΑ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: εμπρός

Όλο το ιστορικό της έρευνας από το 2008 – 2013. Προαπαιτούμενο για να συνεχιστεί η ανασκαφή, η χρηματοδότηση!

 
Μια ημερίδα αφιερωμένη στο αρχαίο θέατρο των Αβδήρων: Οι παλαιές και οι νεότερες έρευνες», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Απριλίου στις 7.30 το απόγευμα στο αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων. Την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΛΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολύ κόσμου (περίπου 130 άτομα από τα Άβδηρα αλλά και Ξανθιώτες) μεταξύ των οποίων ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Κραλιδης ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, ο υπ. περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης ο υποψήφιος δήμαρχος Αβδήρων Νίκος Καλιαμπάκας, ο υπ. περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Αμοιρίδης καθώς και εκπρόσωποι από το «Διάζωμα», οι αρχαιολόγοι Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Δ. Μάτσας, ο πρώην κοινοτάρχης Δημήτρης Βουρβουκέλης και άλλοι.
Το ιστορικό των ερευνών για τα Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων
Η Αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΛΑ ΕΠΚΑ και Κωνσταντίνα Καλλιντζή αναφέρθηκε στο ιστορικό της έρευνας, τις επιγραφικές και φιλολογικές μαρτυρίες για την ύπαρξη του θεάτρου καθώς επίσης και πώς ταυτίστηκε η θέση του από ένα τυχαίο εύρημα και για την πρώτη ανασκαφή του 1965 από τον τότε έφορο Αρχαιοτήτων Δημήτρη Λαζαρίδη ενώ καταλήγοντας έθεσε το πλαίσιο των ερωτημάτων που καλείται να απαντήσει η έρευνα σήμερα. Στις αρχαιολογικές εργασίες της περιόδου 2008 – 2014 αναφέρθηκαν οι αρχαιολόγοι Κυριακή Χατζηπροκοπίου και Μαρία Χρυσάφη
Ως κύριους σταθμούς της έρευνας αναφέρθηκαν η αποψίλωση και ο καθαρισμός του χώρου κατά τα έτη 2008 – 2009 και η δοκιμαστική γεωσκόπηση τμήματος του κοίλου από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Α.Π.Θ.. Επίσης η ενεργοποίηση του «Διαζώματος» και η ένταξη του θεάτρου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης ύψους 30.000 ευρώ το 2010 . Έγινε επίσης αναφορά στην δεύτερη περίοδο των εργασιών το 2012 – 2013 μετά από χρηματοδότηση από την περιφέρεια ΑΜΘ με το ποσό των 50.000 ευρώ. Ωστόσο η ανασκαφή – όπως ειπώθηκε δεν απέδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι εργασίες διακοπήκαν το φθινόπωρο του 2012 όταν βρέθηκαν ύποπτα ευρήματα (θραύσματα από πιάτα με το έμβλημα του Γ΄ Ράιχ) οπότε η ΛΑ ΕΠΚΑ απευθύνθηκε στον Στρατό και έγιναν εργασίες της ομάδας ναρκαλιείας. Να σημειώσουμε επίσης η κα Χρυσάφη έκανε επίσης μια περιήγηση στο θέατρο αναφερόμενη στην σημασία του στο αρχαίο ελληνικό κόσμο ενώ τα πιο εξειδικευμένα θέματα περί ανασκαφικών μεθόδων κάλυψαν ο Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόγκας και ο αν. Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ., Νικόλαος Λιανός.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

[email protected]

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΚΑΙ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΘΕΑΤΡΟΥ