Γρήγορη μετάβαση

Συνεργασία Μενδώνη – Δούκα για Σπάρτη – Μυστρά, Μουσεία, Παλάτια, Αρχαίο Θέατρο, οικία Ευρώπης

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: notospress.gr

3 εκατ. € για Παλάτια Μυστρά και Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης

ΣΠΑΡΤΗ. Συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού είχε ο δήμαρχος Σπάρτης για σημαντικά θέματα που αφoρούν στη Σπάρτη. ο Πέτρος Δούκας απαντώντας σε ερώτηση του notospress.gr χαρακτήρισε εποικοδομητική της συνεργασία και την υπουργό Λίνα Μενδώνη ιδιαιτέρως εργατική.

Παλαιό Μουσείο
Σε ότι αφορά το Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο σύμφωνα με την ενημέρωση απομακρύνονται τα εκθέματά του, ώστε να μπορούν να αρχίσουν οι εργασίες μετά την επίσκεψη του Renzo Piano (όταν αυτή πραγματοποιηθεί, λόγω της πανδημίας). Ο Δήμος έχει ήδη ανταποκριθεί σε ό,τι ζήτησε το υπουργείο.

Νέο Μουσείο 
Σχετικά με το Νέο Μουσείο προχωράει η Προμελέτη και κατά τον Οκτώβριο θα προχωρήσει και η Μουσειολογική Μελέτη! Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Σπάρτης αν δεν βρεθεί ομογενής χορηγός-ευεργέτης, η κατασκευή του θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ!

Οικία της Ευρώπης
Αναφορικά με τις εργασίες στην Οικία της Ευρώπης ο κ. Δούκας απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Πανάγου ανέφερε ότι η Τριμελής Επιτροπή του Υπουργείου θα αναθέσει την εργολαβία ανακατασκευής του πιθανότατα μέσα στον Σεπτέμβριο.

Αρχαίο Θέατρο
Σημαντική ήταν και η αναφορά του ότι εξασφαλίστηκαν 1,6 εκατ. € για την ανάπλαση / ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης, σημαντικού έργου για την πόλη και όχι μόνον!

Παλάτια Μυστρά
Στη συνεργασία Μενδώνη – Δούκα δεν έμεινε έξω και ο Μυστράς αφού ο δήμαρχος ζήτησε από τη υπουργό να επανεξετάσει το θέμα να επιτρέπονται γάμοι και βαπτίσεις στις εκκλησίες του Μυστρά, ώστε να ζωντανέψει ο χώρος και να έχει εισοδήματα όπως αντίστοιχες καστροπολιτείες σε Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Σκωτία, κλπ. Το Υπουργείο είναι ακόμα επιφυλακτικό! Ωστόσο η υπουργός ανέφερε ότι έχει εξασφαλιστεί 1,3 εκατ. € για την ανάδειξη του συγκροτήματος του Παλατιού του Μυστρά!

2500 Χρόνια
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι τον Νοέμβριο, στους χώρους του ιστορικού αρχαιολογικού Μουσείου, θα γίνει έκθεση για τον Λεωνίδα και τα 2500 Χρόνια, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η παρουσία του κεντρικού Δημοσίου για τα 2500 είναι σχετικά υποτονική!

Γέφυρα Ευρώτα
Στην συζήτηση τέθηκε και το θέμα της γέφυρας του Ευρώτα στη Σπάρτη με τον δήμαρχο να τονίζει στην υπουργό ότι η πλήρης αδιαφορία και εγκατάλειψη εδώ και δεκαετίες έχει αφήσει τη Γέφυρα σε πολύ κακή κατάσταση! Κυρίως στη βάση της! «Η εταιρεία ΣΤΕΛΜΑ προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε υδροβολές γιατί τα σίδερα δεν θα αντέξουν! Μπορεί να γίνει μια καλή βαφή μόνο για κοσμητικούς λόγους, αλλά εμείς θέλουμε να γίνει σωστά η δουλειά και να μην βρούμε το πρόβλημα μπροστά μας σε λίγα χρόνια! Θα αναζητήσουμε με τη ΣΤΕΛΜΑ μια πρώτης τάξεως εταιρεία σιδηροκατασκευών για να μας υποδείξει τι θα πρέπει να γίνει, χωρίς προχειρότητες!»

Ο Πέτρος Δούκας κλείνοντας την σύντομη συνομιλία του με το notospress.gr χαιρέτισε την Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας αναφερόμενος στο Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών που σύντομα θα λειτουργεί με προσωπικό και υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις του Δήμου Σπάρτης με το Υπουργείο Πολιτισμού είναι άριστες, «Ως Δημοτική Αρχή θα σταθούμε πλάι του σε κάθε προσπάθειά του!»

  • Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
  • Tο αρχαίο θέατρο της Σπάρτης (2019)

Δείτε ακόμη:

Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης: «Δεν είναι η χρηματοδότηση το πρόβλημα» – notospress.gr