Γρήγορη μετάβαση

Δήμος Καλαμάτας: Συνεργασία με «Διάζωμα» για τουριστική αναβάθμιση

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: eleftheriaonline

Συνεργασία ξεκινούν ο Δήμος Καλαμάτας και το «Διάζωμα», για το τουριστικό μέλλον του δήμου, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Χθες σε συνάντηση εργασίας στο νέο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και του προέδρου του «Διαζώματος» Σταύρου Μπένου, πρώην υπουργού και δημάρχου, τονίστηκε ότι δήμος και «Διάζωμα» θα δουλέψουν μαζί σ’ έναν οδικό χάρτη που θα αποτελεί πυλώνα του μεγάλου οδικού χάρτη της Περιφέρειας Πελοποννήσου – ώστε η Καλαμάτα να αναπτυχθεί μέσα από τον προορισμό της Περιφέρειας, με έμφαση στον τουρισμό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Στη συνάντηση μετείχαν ακόμα οι αντιδήμαρχοι Νίκος Μπασακίδης και Ελένη Αλειφέρη, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου.

Σε δήλωσή του, πριν τη συνάντηση, ο Σταύρος Μπένος σημείωσε: “Πρόκειται να συζητήσουμε για το τουριστικό μέλλον της Καλαμάτας, να συνεργαστούμε ο Δήμος Καλαμάτας και το «Διάζωμα» ύστερα από τη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Νίκα. Αυτή η συνάντηση είναι επακόλουθο ενός μεγάλου προγράμματος που θα αναπτύξουμε στην Περιφέρεια (η οποία θα είναι η μητρική εταιρεία): το «Πρόγραμμα Μορέας». Το έχουμε παρουσιάσει παλιότερα, με αφορμή μια ημερίδα που είχε γίνει από την Costa Navarino πέρσι. Εδώ στην Καλαμάτα θα αξιοποιήσουμε όλη την εμπειρία που έχει αξιοποιήσει το «Διάζωμα» δουλεύοντας τόσα χρόνια, για να δημιουργήσουμε ένα προϊόν τουριστικό για την Καλαμάτα”.

Ο κ. Μπένος παρατήρησε ότι “η Καλαμάτα έχει απίστευτες δυνατότητες που δεν έχουν ποτέ συγκροτηθεί σ’ ένα ενιαίο πολιτιστικό περιβαλλοντικό προϊόν. Αυτό θα κάνουμε”. Και εξήγησε:

Στην ουσία είναι μια μετάβαση, ένα πνευματικό ταξίδι από τις υποδομές στο προϊόν. Που σημαίνει ότι για να δημιουργηθεί αυτό το προϊόν, πρέπει να εμπλακούν όλες οι ψηφίδες της πόλης. Δεν αρκεί να κάνουμε ωραίες αναπλάσεις, δεν αρκεί να κάνουμε ωραίες υποδομές. Πρέπει να συγκινήσουμε και τον ιδιωτικό τομέα, να συγκινήσουμε και τους ιδιώτες-κατοίκους, να τους δώσουμε κίνητρα π.χ. για να φτιάξουν τις όψεις των κτηρίων τους. Αλλά κυρίως πρέπει να συγκινήσουμε την επιχειρηματικότητα και να της δώσουμε όλα εκείνα τα εφόδια – όπως για παράδειγμα έχουν δώσει άλλες περιοχές της πατρίδας μας ένα Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας, όπου με όρους και κριτήρια ποιότητας μπορούν κι αυτοί να συσπειρωθούν και να είναι στην ουσία μια σοβαρότατη συνιστώσα της όλης προσπάθειας”.

Ο πρόεδρος του «Διαζώματος» εξήγησε ότι “μιλάμε για όλη την επιχειρηματικότητα, με έμφαση σε δύο πυλώνες, που είναι ο τουριστικός και ο αγροτοδιατροφικός. Και στα δύο η πόλη μας αρχίζει και αποκτάει διαστάσεις, γίνεται όλο και καλύτερη. Βεβαίως αυτό το οφείλουμε στην Costa Navarino, αυτή τη μεγάλη επένδυση που στην ουσία ήταν η αφετηρία για να ξεκινήσει αυτό το ωραίο ταξίδι. Σήμερα είναι μία συνάντηση εργασίας, να βρούμε τα πατήματά μας, να δούμε πώς σκέφτονται ο δήμαρχος και τα στελέχη του δήμου. Εμείς θα τους μεταδώσουμε την εμπειρία μας και πιστεύω πως θα αρχίσουμε να δουλεύουμε μαζί, να κάνουμε έναν οδικό χάρτη παράλληλα με τον οδικό χάρτη στην Περιφέρεια με τον κ. Νίκα. Γιατί αυτό θα είναι ένας πυλώνας σοβαρότατος του μεγάλου προγράμματος”. Και διευκρίνισε:

Αν δεν κάνουμε τη μεγάλη διαδρομή, δεν έχουμε ελπίδες να φέρουμε τουρίστες μόνο στην Καλαμάτα. Είναι μια αυταπάτη αυτή. Θα σας φέρω παράδειγμα τη Λάρισα, που πασχίζει να φέρει τουρίστες εδώ και δεκαετίες. Δεν τα καταφέρνει, καμία πόλη δεν μπορεί να τα καταφέρει, αν δεν κάνουμε κάτι που να έχει μεγάλη ένταση, μεγάλο όγκο ποσοτικό και ποιοτικό. Και μεγάλη έκταση, μεγάλο όγκο έχει ολόκληρη η Περιφέρεια. Αρα, προορισμός θα γίνει όλη η Περιφέρεια. Εμείς εδώ θέλουμε να το κάνουμε city break”.

Για τη συμμετοχή της Αρχαίας Θουρίας σ’ αυτό το ταξίδι, ο κ. Μπένος ήταν θετικός, τονίζοντας: “Απολύτως σε αυτό το ταξίδι μπορεί να ενταχθεί η Αρχαία Θουρία. Είναι η μεγάλη έκπληξη, και συγχαρητήρια στην κ. Αραπογιάννη, που έχει κάνει μια σπουδαία δουλειά των τελευταίων ετών, όχι μόνο εδώ, αλλά και στην Αρχαιολογία. Οφείλουμε όλοι να το βοηθήσουμε αυτό. Είναι μια σπουδαία ιστορική πόλη, που δίνει πολύ πολύ μεγάλους πόντους στην Καλαμάτα”.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε: “Καλωσορίζουμε στο Δημαρχείο Καλαμάτας τον πρώην δήμαρχο και πρώην υπουργό κ. Σταύρο Μπένο, έναν άνθρωπο που άφησε το στίγμα του στην πόλη μας, κάνοντας σημαντικά έργα που τα βλέπουμε μπροστά μας ακόμα και σήμερα.

Σήμερα συζητάμε για την ανάπτυξη συνεργασίας, προκειμένου να προβάλουμε και να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο το τουριστικό μας προϊόν. Θα συνεργαστούμε για το καλό της πόλης μας”.