Γρήγορη μετάβαση

To ταξίδι μας: Η προτεινόμενη Πολιτιστική Διαδρομή ΜΟΡΕΑΣ στην Πελοπόννησο

Με την «Πολιτιστική Διαδρομή ΜΟΡΕΑΣ», ξεκινάμε μια νέα ενότητα. Πρόκειται για προτάσεις του Διαζώματος προς τις Περιφέρειες της χώρας, που αφορούν στο σχεδιασμό Πολιτιστικών Διαδρομών – επώνυμων και ολιστικών αναπτυξιακών προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού –  οι οποίες δεν έχουν ακόμη εγκριθεί ως Ο.Χ.Ε., αλλά βρίσκονται στα πρώτα στάδια σχεδιασμού του μαγευτικού ταξιδιού για την οικοδόμησή τους.

Η πρόταση για το σχεδιασμό της «Πολιτιστικής Διαδρομής ΜΟΡΕΑΣ», προέκυψε το 2018 μετά από τη διαπίστωση από το ΔΙΑΖΩΜΑ της πληθώρας αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που σχεδιάζονταν ή ήταν σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Από τις πρωτοβουλίες αυτές απουσίαζε έντονα το  κυρίαρχο συνεκτικό-ενοποιητικό στοιχείο. Η «Πολιτιστική Διαδρομή “Μορέας”: ένα ταξίδι από τις αρχαίες στις σύγχρονες πόλεις», ήταν η πρόταση του Διαζώματος για τη μετουσίωση όλης της προίκας και της δυναμικής της Πελοποννήσου  που θα λειτουργούσε σαν μια «ομπρέλα» που αφενός θα αγκάλιαζε όλες τις πρωτοβουλίες, αφετέρου θα τους προσέδιδε μια ενιαία ταυτότητα.  Μπορείτε να δείτε το προσχέδιο masterplan που ετοίμασαν οι αρχαιολόγοι του Διαζώματος, κ.κ. Μ. Σοφικίτου, Μ. Κουρασάνη για το πρόγραμμα, εδώ.

Η «Πολιτιστική Διαδρομή “Μορέας”: ένα ταξίδι από τις αρχαίες στις σύγχρονες πόλεις» αφορά στη διαμόρφωση μιας κύριας γραμμικής διαδρομής πάνω σε οκτώ πόλους, τις 8 πιο ιστορικές πόλεις κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μορέα, συγχρόνως, όμως, δίνει τη δυνατότητα διάνθισης της κύριας αυτής διαδρομής με πολλές δευτερεύουσες – τοπικές διαδρομές. Με τον τρόπο αυτό η διαδρομή θα μπορέσει να κατορθώσει  τη διάχυση των επισκεπτών σε όλο το εύρος των μνημείων της Πελοποννήσου.

  • Οι πόλοι της Πολιτιστικής Διαδρομής ΜΟΡΕΑΣ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η δυνατότητα – ευκαιρία ενοποίησης της «Πολιτιστικής Διαδρομής του ΜΟΡΕΑ» με το πρόγραμμα «Διαδρομή Ολυμπίας Οδού», με σημείο σύγκλισής τους την περιοχή της Costa Navarino, του τουριστικού συγκροτήματος στη Μεσσηνία, που αποτελεί αφενός μείζονα αναπτυξιακό κόμβο διεθνούς κλίμακας, αφετέρου βρίσκεται σε μια περιοχή ιστορικά φορτισμένη και με μεγάλο συμβολικό βάρος.

Η νέα ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου αγκάλιασε την ιδέα και την πρόταση του Διαζώματος. Τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον πρόεδρο του Διαζώματος, κ. Σταύρο Μπένο και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Νίκα. Στη διάρκειά της αντάλλαξαν ιδέες και προτάσεις για τη νέα ταυτότητα της Περιφέρειας και τις προοπτικές συνεργιών μεταξύ όλων των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) που σχεδιάζονται στην Πελοπόννησο, όπως είναι η Ο.Χ.Ε. Μάνης και η Ο.Χ.Ε. Ταϋγέτου (βλ. εδώ). Έκτοτε, έχει ληφθεί πρωτοβουλία για την εκπόνηση  masterplan για τον προσδιορισμό της Ο.Χ.Ε. από τη Διαχειριστική Αρχή Πελοποννήσου, και στη συνέχεια αναμένεται να ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση με στόχο τον τελικό στρατηγικό σχεδιασμό της ΟΧΕ – της «Πολιτιστικής Διαδρομής ΜΟΡΕΑ».

  • Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Μάιου του 2020

Ας ταξιδέψουμε στην Πολιτιστική Διαδρομή ΜΟΡΕΑΣ

«Μοναδικά μνημεία, εντυπωσιακά τοπία, σπάνια οικοσυστήματα, πλούσια γαστριμαργική και καλλιτεχνική παράδοση. Η Πελοπόννησος τα έχει όλα… Τώρα αποκτά και το μέσο για να προβάλλει την πολυδιάστατη ταυτότητά της:

την Πολιτιστική Διαδρομή Μορέας».

Περιγραφή

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» προτείνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση της «Πολιτιστικής Διαδρομής “Μορέας”: ένα ταξίδι από τις αρχαίες στις σύγχρονες πόλεις». Η παραπάνω Πολιτιστική Διαδρομή, είναι μια πολυεπίπεδη και ολιστική πρόταση πολιτιστικού τουρισμού για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η διαδρομή θα έχει ως επίκεντρο 8 αστικά σύνολα (Κόρινθο, Άργος, Νεμέα, Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Μεσσήνη, Σπάρτη και Πύλο) με διαχρονική ιστορική και πολιτιστική συνέχεια και θα επιχειρήσει να αναδείξει τα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία της Πελοποννήσου, το εντυπωσιακό φυσικό της τοπίο, τα σπάνια οικοσυστήματά της, την πλούσια γαστρονομική της παράδοση και τη σύγχρονη παραγωγή και δημιουργία.

Πόλοι

Η διαδρομή θα έχει ως επίκεντρο 8 αστικά σύνολα με διαχρονική ιστορική και πολιτιστική συνέχεια, 8 πόλους, από τους οποίους διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος ΜΟΡΕΑΣ: α) Πόλος Κορίνθου (Κόρινθος, Αρχαία Κόρινθος, Σικυώνα), β) Πόλος Άργους (Άργος –Ναύπλιο, Επίδαυρος – Μυκήνες), γ) Πόλος Νεμέας (Νεμέα –Αρχαία Νεμέα), δ) Πόλος Τρίπολης (Ορεινή Αρκαδία, Αρχαία Θέατρα Τεγέας, Αρκαδικού Ορχομενού και Μαντίνειας), ε) Πόλος Μεγαλόπολης (Μεγαλόπολη – Αρχαιολογικός Χώρος Μεγαλόπολης), στ) Πόλος Μεσσήνης (Μεσσήνη –Αρχαία Μεσσήνη, Καλαμάτα, Αρχαίο Θέατρο Θουρίας), ζ) Πόλος Σπάρτης (Σπάρτη –Αρχαιολογικός Χώρος Σπάρτης, Μυστράς), και η) Πόλος Πύλου (Πύλος –Ανάκτορο Νέστορα, Μεθώνη, Κορώνη).

Προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός θα οριστεί με την έγκριση του προγράμματος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα του Διαζώματος για το πρόγραμμα, εδώ.