Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Η «Πολιτιστική Διαδρομή της Θήρας» στη Σαντορίνη

Σχετικά Θέατρα

Η «Πολιτιστική Διαδρομή της Θήρας» είναι η πρόταση του Διαζώματος προς τους αρμόδιους φορείς για το σχεδιασμό μιας καινοτόμου τουριστικής, στρατηγικής για την ολιστική και βιώσιμη διαχείριση της Σαντορίνης ως  νησιωτικού προορισμού. Το εγχείρημα έχει ως αποστολή την ποιοτική διαφοροποίηση του νησιού ως προορισμό, με εφόδια τον πολιτιστικό της πλούτο, τη γεωμορφολογία, τη γαστρονομία, καθώς και την αμπελουργική και οινοποιητική της παράδοση.

Κεντρικοί στόχοι ανάπτυξης της «Πολιτιστικής Διαδρομής Θήρας» είναι: α) η προσέλκυση επισκεπτών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία, το περιβάλλον και τους ανθρώπους της Σαντορίνης, ώστε να την «ανακαλύψουν» και να θελήσουν να την επισκεφτούν ξανά, β) η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την προσέλκυση επισκεπτών όλο το χρόνο ακόμη και στη διάρκεια του χειμώνα και γ) η χωρική διασπορά των επισκεπτών σε όλο το νησί και τη Θηρασιά μέσα από την ανάδειξη και ανάπτυξη ενδιαφερόντων στοιχείων – πέρα από την καλντέρα –  καθώς και ελκυστικών δραστηριοτήτων για τον ταξιδιώτη.

Στις 13 και 14 Ιουνίου 2020, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Σαντορίνη, όπου με φόντο το ηλιοβασίλεμα και την καλντέρα του πανέμορφου νησιού, κήρυξε την επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου, μετά την πολύμηνη πανδημία.

Σε ευρεία σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Πέτρος Μ. Νομικός», παρουσία του Πρωθυπουργού και παραγωγικών και οικονομικών φορέων της Σαντορίνης, ο Δήμαρχος της Θήρας, Αντώνης Σιγάλας στην εισαγωγική ομιλία του αναφέρθηκε στο σχέδιο ολιστικής βιώσιμης διαχείρισης της Σαντορίνης, το οποίο προβλέπει μια σειρά ενεργειών και δράσεων για τη διαφοροποίηση και ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Επίσης, ο δήμαρχος έκανε ειδική αναφορά στο ΔΙΑΖΩΜΑ και συγκεκριμένα στη διάθεση της μελέτης Masterplan για την «Πολιτιστική Διαδρομή Θήρας», η οποία πρόκειται να συνεισφέρει στο σχεδιασμό της διαδρομής. (βλ. εδώ)

Στη διάρκεια της σύσκεψης ανελήφθησαν δημοσίως, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τους παριστάμενους Υπουργούς, δεσμεύσεις για τη δρομολόγηση μεγάλων έργων στη Σαντορίνη, όπως η εκπόνηση και έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (Ε.Χ.Σ.) με χρονικό ορίζοντα ενός έτους, η βελτίωση και αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού και η αναβάθμιση της λειτουργίας των χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και η στήριξη του πρωτογενή τομέα και των προϊόντων ποιότητας που παράγει το νησί κ.α. (βλ. εδώ)

Το ΔΙΑΖΩΜΑ,  το 2017, υστέρα από πρόσκληση του τ.  δημάρχου κ.  Νίκου Ζώρζου  προέβη στην εκπόνηση δυο κομβικών  μελετών για τη διαμόρφωση του Προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή νήσου Θήρας» :

  1.  Τη «Μελέτη Βελτίωσης των συνθηκών προσβασιμότητας στους βασικούς αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της νήσου Θήρας» (Μελετητής «ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ Ε.Π.Ε.»)  και
  2. την «Εκπόνηση MASTER PLAN της Πολιτιστικής Διαδρομής Σαντορίνης» (Μελετητής MSD Consult).

Το κόστος ανάθεσης της πρώτης μελέτης ύψους 20.000 ευρώ κάλυψε με χορηγία της η ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ και της δεύτερης ύψους, επίσης 20.000 ευρώ, κάλυψε η Εταιρεία AEGEAN AIRLINES, που είναι Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ». Οι παραπάνω μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και μπορείτε να τις δείτε, εδώ.

Πρόσφατα ύστερα από συνεργασία με τον Δήμο υποβάλαμε μια συνοπτική έκθεση για τα πρώτα βήματα υλοποίησης των παραπάνω μελετών,  τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ο επιτυχής σχεδιασμός και στη συνέχεια η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δέσμης δράσεων για την καθιέρωση της «Πολιτιστικής Διαδρομής» προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή πολλών συντελεστών, με κεντρικό πυλώνα το δήμο της Σαντορίνης που θα κληθούν να συνεργαστούν, να συνδιαμορφώσουν και θα υιοθετήσουν το όλο εγχείρημα.

 Ας ταξιδέψουμε στην Πολιτιστική Διαδρομή Θήρας (Σαντορίνη)

«Πόσους θησαυρούς μπορεί να κρύβει ένας τόσος δα τόπος; Ατέλειωτους απαντά η Σαντορίνη. Και τους εντάσσει όλους, μνημεία, μουσεία, γαστρονομία και αμπελουργία, φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, σε μία Πολιτιστική Διαδρομή που ξέρει πώς να τους μεταμορφώσει σε ακόμα πιο αναβαθμισμένο και περιζήτητο τουριστικό προϊόν»

Περιγραφή

Η Πολιτιστική Διαδρομή Σαντορίνης στοχεύει στην διαμόρφωση μιας τοπικής τουριστικής στρατηγικής με επίκεντρο τον πολιτισμό και αποσκοπεί στην προσέλκυση επισκεπτών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Σαντορίνη. Αφετηρία της Πολιτιστικής Διαδρομής της Σαντορίνης αποτελούν οι δυο παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογικοί της χώροι και τα δυο αρχαιολογικά μουσεία του νησιού:

  • ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Θήρας,
  • ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου,
  • το Aρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, και
  • το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας.

Στο επίκεντρο της Πολιτιστικής Διαδρομής της Σαντορίνης τοποθετούνται εκτός από τους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και οι παραδοσιακοί οικισμοί του νησιού, με την Οία να ξεχωρίζει. Η Πολιτιστική Διαδρομή της Σαντορίνης συμπληρώνεται με πλήθος αξιόλογων στοιχείων του διαχρονικού και σύγχρονου πολιτισμού όπως π.χ. ειδικά μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, γαστρονομία και οινοποιία, που ήδη έχουν αναπτυχθεί σε πολύ αξιόλογα, διαθέτοντας ταυτόχρονα σημαντικά περιθώρια ποιοτικής και ποσοτικής βελτίωσης

Πόλοι

Οι πόλοι της Πολιτιστικής Διαδρομής της Σαντορίνης είναι οι ακόλουθοι:

  • Ο παραδοσιακός οικισμός Οίας,
  • το Aρχαιολογικό Μουσείο Θήρας,
  • το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας,
  • ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Θήρας,
  • ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου.

Προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός θα οριστεί με την έγκριση του προγράμματος.

Δείτε στη συνέχεια σχετικό φωτογραφικό υλικό

  • Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στον Δήμαρχο Θήρας Αντώνη Σιγάλα και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο κατά τη συνάντησή του με φορείς του νησιού (Ιούνιος 2020). ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
  • Στιγμιότυπο από την υπογραφή της σύμβασης για την συγκοινωνιακή μελέτη στο νησί της Σαντορίνης (30 Νοεμβρίου 2017)
  • Στιγμιότυπο από την υπογραφή της σύμβασης. Ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Διαζώματος και ο οικονομολόγος κ. Νίκος Schmidt (22 Δεκεμβρίου2017)
  • Στιγμιότυπο της συνάντησης στη Σαντορίνη (18 Οκτωβρίου 2018)

Μπορείτε να μεταφερθείτε στη σελίδα του Διαζώματος για την Πολιτιστική Διαδρομή Θήρας, εδώ.