Γρήγορη μετάβαση

Η ιδέα του νέου πατριωτισμού

Ακουσα τον όρο στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου από τα χείλη του Σταύρου Μπένου. Ημασταν στο Καρπενήσι όπου το «Διάζωμα», αυτή η σύγχρονη Φιλική Εταιρεία, διοργάνωνε την 4η Συνάντηση των Εταιρικών Μελών του. Αν αισθάνομαι την ανάγκη να σταθώ στην έννοια του «νέου πατριωτισμού» είναι γιατί την έβλεπα να ξεδιπλώνεται μπροστά. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που το ένιωθα καθώς το «Διάζωμα» ωριμάζει όχι μόνο σε επίπεδο ιδεών αλλά εμπράκτως, συνεγείροντας δημιουργικούς ανθρώπους από όλο το φάσμα της κοινωνίας. Τα μοντέλα ανάπτυξης που προχωρεί είναι δύσκολο να τα εξηγήσεις αν δεν έχεις ζήσει τη συναρπαστική διαδικασία της επώασής τους, και είναι σαφώς άχαρο να τα μεταφέρεις σε άπιστους Θωμάδες, εθισμένους στην καταστροφολογία.

Αυτός ο «νέος πατριωτισμός» είναι η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο, είναι η πτώση των «τειχών», είναι η πρόσκληση της επιχειρηματικότητας στο ζωντάνεμα των υποδομών, των μνημείων, των δικτύων του τουρισμού, της επικοινωνίας. Είναι η εφαρμογή των νέων όρων για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, είναι η βιωσιμότητα, η αειφορία και η συνέργεια. Αυτά τα φαινομενικά «ευχολόγια» είναι ήδη στρωμένα πλάνα από το «Διάζωμα» που έχει φέρει σε ένα τραπέζι τον επιχειρηματικό κόσμο, τους αρχαιολόγους, τον τουρισμό, τα ιδρύματα, τις τράπεζες και τον ψηφιακό κόσμο. Με ιδιωτικούς πόρους χρηματοδοτούνται μελέτες. Και η σύνδεση με τις περιφέρειες με την προοπτική ένταξης σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, η δυνατότητα για πρόσθετες χρηματοδοτήσεις μέσω περιφερειών από τις δημόσιες επενδύσεις, η αφύπνιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, συγκλίνουν προς το ώριμο στάδιο όπου πλέον το κράτος θα καλείται να επιτελέσει τον θεσμικό ρόλο του.

Το κύμα ποιότητας, όπως λέει ο Σταύρος Μπένος, θα προκαλεί την αλλαγή συμπεριφοράς. Είναι θέμα επιβίωσης. Η Πολιτιστική Διαδρομή Ηπείρου, με 37 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, είναι έτοιμη να ξεκινήσει, καθώς οι ιδιωτικές χορηγίες προκάλεσαν μελέτες που «μόχλευσαν» τις εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις. Μια μικρή ή μεσαία χορηγία, αθροιστικά, μπορεί να ξεκλειδώσει τεράστια ποσά. Είναι μία γιγαντιαία, σπονδυλωτή σύνθεση που αποτελείται από πολλές και δημιουργικές δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας. Κάθε σπόνδυλος οφείλει να κρατά το σύμφωνο ποιότητας. Στο επιτυχημένο μοντέλο της Πολιτιστικής Διαδρομής Ηπείρου (αρθρωμένο πάνω σε πέντε πολιτιστικούς πόλους-μνημεία) βαδίζει τώρα η υπό διαμόρφωση Πολιτιστική Διαδρομή Στερεάς Ελλάδας. Γι’ αυτό τα εταιρικά μέλη του «Διαζώματος» προσκλήθηκαν στο Καρπενήσι και γι’ αυτό η παρουσία και παρέμβαση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, δεν ήταν συμβολικές, αλλά ενεργές. Ηρθε ως αρωγός στο όραμα του «Διαζώματος» για να επιταχύνει τις διαδικασίες. Ηδη, μέσω περιφέρειας εξασφαλίστηκαν περί τα 3,5 εκατ. ευρώ για το Πολιτιστικό Πάρκο στον Ορχομενό Βοιωτίας, που όσο απίστευτο και αν ακούγεται θα γίνει τουριστικός προορισμός. Τα μοναδικά μνημεία του θα συνδεθούν με την πραγματική οικονομία.

Του Νίκου Βατόπουλου

Έντυπη Έκδοση

Διαβάστε το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση στο kathimerini.gr, εδώ.