Γρήγορη μετάβαση

Η Ήπειρος, πυλώνας νέας εποχής

Σχετικά Θέατρα

Ιστότοπος “KATHIMERINI.gr”
Νίκος Βατόπουλος
24 Σεπτεμβρίου 2013

Το «Διάζωμα» προωθεί μοντέλο ανάπτυξης

dem-24092013
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της ΣΤ’ Γενικής συνέλευσης του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ”
στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Σημαντικές προτάσεις με πρακτικό αντίκρισμα και ώριμα σχέδια ανάπτυξης παρουσιάστηκαν στην Ηπειρο, στη διάρκεια της τετραήμερης εξόρμησης του «Διαζώματος», αυτού του φαινομένου της κοινωνίας των πολιτών, με αφορμή τη ΣΤ΄ Γενική Συνέλευσή του. Η Ηπειρος, που φιλοξένησε 300 και πλέον μέλη και φίλους του «Διαζώματος», υπό την καθοδήγηση και έμπνευση του Σταύρου Μπένου, αποκτά το προνόμιο μιας περιοχής που «τρέχει» πλέον με την πιλοτική ταυτότητα της αναβαπτισμένης σχέσης πολιτισμού, τουρισμού, οικονομίας και κοινωνίας.Το «Διάζωμα», που συγκεντρώνει στα μέλη του εκλεκτούς πολίτες από διάφορους τομείς δραστηριότητας, με προσωπικότητες της αρχαιολογίας, όπως τον Πέτρο Θέμελη και τον Βασίλη Λαμπρινουδάκη, με καλά μυαλά που προσφέρουν σε ζητήματα τουρισμού, αξιοποίησης ταυτότητας και νέων τεχνολογιών, και φυσικά, με σφραγίδα και ατμομηχανή τον ενθουσιασμό και την προσωπικότητα του Σταύρου Μπένου, ανοίγει δρόμους στο σώμα της κοινωνίας.

Στην Ηπειρο, είδαμε ανάγλυφα επί τέσσερις μέρες την πρακτική δυνατότητα εφαρμογής ενός «ρομαντικού» σχεδίου: με άξονα τα αρχαία θέατρα της περιοχής και τους αρχαιολογικούς χώρους, τη Νικόπολη, την Αμβρακία, τα Γίτανα στη Θεσπρωτία, την Κασσώπη κοντά στον Ζάλογγο, τη Δωδώνη, οργανώνεται με σύμπραξη ιδιωτών και θεσμικών οργάνων, μία ώριμη πρόταση ανέλκυσης της χώρας.

Επί της ουσίας, το όραμα του «Διαζώματος», που δεν χρησιμοποιεί κρατικό χρήμα παρά μόνο χορηγίες, βλέπει το άμεσο αύριο μέσα από τις δυνατότητες και τη φιλοσοφία του νέου Προγράμματος Στήριξης της 5ης περιόδου (ΣΕΣ 2014-2020). Η νέα πολιτική στήριξης στην Ευρώπη προϋποθέτει συνέργειες και ολοκληρωμένες προτάσεις που αξιοποιούν ταυτότητες τόπων με δίκτυα, με διαδρομές, με αλυσιδωτές αντιδράσεις, χιαστί αντανακλάσεις, ολικές παρεμβάσεις που υπονοούν, εξαντλούν και εκτοξεύουν τις δυνατότητες πλούτου, οικονομικού και πνευματικού, υλικού και άυλου.

Μέσα σε αυτήν τη λεωφόρο υψηλών ταχυτήτων, έρχεται το «Διάζωμα» και φέρνει την Ηπειρο (και άμεσα και άλλες περιοχές) μπροστά στην πρόκληση της αειφορίας. Ο Σταύρος Μπένος μίλησε για «διαχείριση αποθέματος της χώρας», για «υποδομές συνδεδεμένες με τα μνημεία», για «την εναλλακτική χρηματοδότηση», για «το συναισθηματικό και διανοητικό απόθεμα», που πρέπει επιτέλους να έρθει στο προσκήνιο. Συγκινητικά, έκανε νύξη στην «οικονομία της ευτυχίας» ο Πέτρος Θέμελης.

Αυτό που δίνει βάρος στο εγχείρημα είναι το γεγονός ότι μία κίνηση πολιτών, όπως είναι το «Διάζωμα», μέσα σε ελάχιστα χρόνια οδηγεί την πολιτεία και τους θεσμούς να ακολουθούν με την επίγνωση της ανάγκης «συμφιλίωσης» με τις νέες ιδέες. Την Κυριακή, στη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης του «Διαζώματος», ακούστηκαν σημαντικές εισηγήσεις τόσο από τον αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Στράτο Ιωάννου όσο και από την κ. Ελένη Ρόκου, διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Ηπείρου. Διαφάνηκε σύμπνοια με την κοινωνία των πολιτών, ορθός και ρεαλιστικός λόγος και συναίσθηση ότι οι νέες συνέργειες είναι ο μόνος δρόμος ανάπτυξης.

Την προηγουμένη, στο θέατρο της Δωδώνης, η γενική γραμματέας του υπ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρουσίασε επίσης μία ορθολογική εισήγηση περί διαχείρισης μνημείων, ταυτοτήτων και αποθέματος, συμβάλλοντας στο κλίμα ευφορίας που είχε διαχυθεί στη διάρκεια των περιηγήσεων στα αρχαία θέατρα. Εκεί, οι αρχαιολόγοι, όπως ο Κων. Ζάχος στη Νικόπολη, η Χρ. Μερκούρη στην Κασσώπη, ο Γ. Ρήγινος στα Γίτανα και οι Κων. Σουέρεφ και Γ. Σμύρης (αρχιτέκτων) στη Δωδώνη, μαζί με αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες της νεότερης γενιάς, μας είχαν εμφυσήσει ενθουσιασμό και αγάπη. Είναι αυτό που χαρακτήρισε ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης ως «βιωματική διάχυση αξιών» και αυτό που προωθεί ο Σταύρος Μπένος ως ιστορική «συμφιλίωση» αρχαιολόγων και κοινωνίας.

Πνευματικές προσωπικότητες, όπως ο Γιώργος Κουρουπός, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η Εβη Τουλούπα, ο Θόδωρος Αντωνίου, ο Θόδωρος Παπαγιάννης, η Βίκυ Μαραγκοπούλου, ο Κωνσταντίνος Μπολέτης, και τόσοι άλλοι άξιοι και δημιουργικοί, μαζί με τους ιδιώτες χορηγούς, που με ενθουσιασμό στηρίζουν αυτό το όραμα, δημιουργούν την πρώτη ύλη. Μείζονα θέματα διευθέτησης υποδομών στην Ηπειρο, το μείζον θέμα παράκαμψης του δρόμου που τέμνει τη Νικόπολη, η θέσπιση φορέα διαχείρισης και λειτουργίας, η προώθηση της τουριστικής προβολής, η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας, αποκτούν σχήμα και θέση στον χρονικό ορίζοντα.

  • Διαβάστε το δημοσίευμα και εδώ.