Γρήγορη μετάβαση

«Διάζωμα» Προστασίας Αρχαίων Θεάτρων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008

Κίνηση επιστημόνων, καλλιτεχνών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων.

Δεκάδες αρχαία θέατρα σε όλη την επικράτεια είναι ετοιμόρροπα και για χρόνια περιμένουν τη φροντίδα του Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία είτε αργεί, είτε δεν φθάνει ποτέ. Αυτό το κενό, λοιπόν, στην προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαίων θεάτρων της χώρας φιλοδοξεί να καλύψει το νεοσύστατο μη κερδοσκοπικό σωματείο «Διάζωμα», που αριθμεί ήδη 275 ιδρυτικά μέλη. Ανάμεσά τους γνωστοί επιστήμονες, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Βεβαίως η αρμοδιότητα των μνημείων ανήκει στο κράτος. Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί προς το Υπουργείο Πολιτισμού. Δημιουργήσαμε Κίνημα Πολιτών για να αναδείξουμε το ρόλο του ΥΠΠΟ. Η εικόνα των μνημείων μας δεν είναι ενθαρρυντική» τόνισε χθες στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του «Διαζώματος». Μαζί με τους καθηγητές αρχαιολόγους κ.κ. Πέτρο Θέμελη και Βασίλη Λαμπρινουδάκη αλλά και το συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή της Ορχήστρας των Χρωμάτων κ. Γιώργο Κουρουπό παρουσίασαν τους στόχους του σωματείου. Σύμφωνα με το καταστατικό του για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων προβλέπεται η προσέλκυση χορηγών. Προβλέπεται επίσης, η υιοθέτηση πολιτιστικού τέλους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Η Αυτοδιοίκηση είναι απομονωμένη από το μνημείο. Οι δήμαρχοι ξεσπούν, φτάνουν και στην κατάληψή τους» σημείωσε ο κ. Μπένος και πρότεινε : «Γιατί η ΔΕΗ να μην αναλάβει το θέατρο της Μεγαλόπολης;» Στους στόχους, άλλωστε του Σωματείου είναι «οι οικονομικές δυνάμεις της χώρας να υιοθετήσουν από ένα θέατρο».

«Τα θέατρα πρέπει να εντάσσονται στη σύγχρονη ζωή. Πολλά βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο φθοράς. Η χρήση μπορεί να οδηγήσει στη σωτηρία τους. Το δίλημμα προστασία ή χρήση είναι ψευδές» υποστήριξε ο κ. Θέμελης.

Σύμφωνα με μελέτη των αρχιτεκτόνων Κωνσταντίνου Μπολέτη και Μιχαήλ Πιτένη «μόνο 30 από τα συνολικά 134 αρχαία θέατρα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας χρησιμοποιούνται για να φιλοξενήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα 76 θέατρα είναι απλά αρχαιολογικοί χώροι , ενώ τα υπόλοιπα 28 τα γνωρίζουμε από πηγές ή δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί».

Μέλη του Σωματείου είναι, μεταξύ άλλων : οι δήμαρχοι Αθηναίων και Πειραιώς κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης και Παναγιώτης Φασούλας, οι διευθυντές μουσείων κ.κ. Νίκος Καλτσάς, Δημήτρης Κωνστάντιος, Αγγελος Δεληβοριάς , Αννα Καφέτση , ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης κ. Δημήτρης Παντερμαλής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ κ. Γιώργος Λούκος, ο ακαδημαϊκος κ. Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο σκηνοθέτης και χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου, οι ζωγράφοι Χρόνης Μπότσογλου, Ζάφος Ξαγοράρης, ο συνθέτης και πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Θάνος Μικρούτσικος, οι πρόεδροι των πανελλήνιων συλλόγων αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων, πολλά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού (αρχαιολόγοι, αναστηλωτές κ.α).

Στις άμεσες προτεραιότητες του σωματείου «Διάζωμα» είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων, η καταχώρηση της «ηλεκτρονικής ταυτότητας» κάθε θεάτρου, η λειτουργία της σελίδας του σωματείου στο Διαδίκτυο, αλλά και η δημιουργία εμβλήματος-λογοτύπου. Γι΄αυτό το λόγο προκηρύσσεται διαγωνισμός (πληροφορίες στο τηλ. 210-8254256-57).