Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: το Αρχαίο Θέατρο της Καρθαίας στην Κέα (Τζια)

Σχετικά Θέατρα

Τον Ιούλιο του 2010 ξεκίνησε το ταξίδι του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο Καρθαίας. Στo πλαίσιο της 8ης Γιορτής Παραμυθιών, η οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, με την αρωγή του Δήμου Κέας και σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου. Στην εκδήλωση  ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος εγκαινίασε το άνοιγμα του κουμπαρά του Αρχαίου Θεάτρου της Καρθαίας.

Το  2015 το ΔΙΑΖΩΜΑ ανέθεσε στην αρχιτέκτονα – μηχανικό, κα Λουκία Λάσκαρη την απαιτούμενη μελέτη για το έργο «Στερέωση και ανάδειξη θεάτρου αρχαίας Καρθαίας Κέας», παρουσία της προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΡΘΑΙΑΣ ΚΕΑΣ», κας Ευαγγελίας Σημαντώνη – Μπουρνιά, Ομότιμης Καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας και της αρχαιολόγου του έργου Δρ. Τάνιας Πανάγου. Για τη χρηματοδότηση της μελέτης αξιοποιήθηκε ο  «κουμπαράς» του θεάτρου με τις προσφορές πολλών πολιτών. Η συγκέντρωση του ποσού ενισχύθηκε αποτελεσματικά από τις χορηγίες  της Eastern Mediterranean Maritime Limited ύψους 15.000 ευρώ και του Συλλόγου «ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ Ο ΚΕΙΟΣ», ύψους 500 ευρώ. (βλ. εδώ)

Η ανάθεση της παραπάνω μελέτης ήταν αναγκαία, προκειμένου να αρχίσει άμεσα η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Καρθαίας, με χρηματοδότηση που εξοικονομήθηκε από το Ε.Σ.Π.Α. 2007-2015.

Το συναρπαστικό έργο της αποκατάστασης της Αρχαίας Πόλης της Καρθαίας στην Κέα και του αρχαίου θεάτρου, το οποίο διηύθυνε η Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει πλέον ολοκληρωθεί και μάλιστα το 2017 τιμήθηκε με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2017 (βλ. εδώ). Στο παραπάνω πλαίσιο διοργανώθηκε ένα διήμερο εκδηλώσεων που είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό.

Για τη σύνδεση των μοναδικών πολιτισμικών πόρων που διαθέτει το  νησί της Κέας με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» προτείνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση της  «Πολιτιστικής & Περιβαλλοντικής Διαδρομής νήσου Κέας». Η προτεινόμενη Πολιτιστική Διαδρομή, ως μια πολυεπίπεδη και ολιστική πρόταση πολιτιστικού τουρισμού θα συνδέσει τα μνημεία της φύσης και πολιτισμού και την αξιόλογη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της Κέας, με την ενδιαφέρουσα γαστρονομία και την άυλη πολιτιστική της κληρονομιά. Στη διαδρομή αυτή, ο πόλος του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Καρθαίας προτείνεται να έχει δεσπόζουσα θέση.

Μπορείτε να δείτε την Πρόοδο Εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο στη συνεχεία:

  • Στo πλαίσιο της 8ης Γιορτής Παραμυθιών, η οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, με την αρωγή του Δήμου Κέας, και σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010 στον προαύλιο χώρο του αρχαίου θεάτρου της Καρθαίας. Το θέατρο επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Διαζωμάτος, κ. Σταύρος Μπένος και η εκδήλωση σφραγίστηκε από το επίσημο άνοιγμα του κουμπαρά του αρχαίου θεάτρου της Καρθαίας. (βλ. εδώ)
  • Την Παρασκευή 03 Απριλίου 2015, ανατέθηκε από τον πρόεδρο του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κο Σταύρο Μπένο, στην αρχιτέκτονα – μηχανικό, κα Λουκία Λάσκαρη η μελέτη του έργου «Στερέωση και ανάδειξη θεάτρου αρχαίας Καρθαίας Κέας», παρουσία της προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ , ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΡΘΑΙΑΣ ΚΕΑΣ», κας Ευαγγελίας Σημαντώνη – Μπουρνιά, Ομ. Καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας και της αρχαιολόγου του έργου Δρ. Τάνιας Πανάγου. Τα χρήματα διατέθηκαν από το «κουμπαρά» του θεάτρου. Ο «κουμπαράς» ενισχύθηκε με την ευγενική χορηγία, ύψους 15.000 ευρώ, του κου Θανάση Μαρτίνου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Eastern Mediterranean Maritime Limited, αλλά και τη χορηγία του Συλλόγου «ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ Ο ΚΕΙΟΣ», ύψους 500 ευρώ και απλών πολιτών. (βλ. εδώ)
  • Η ανάθεση της παραπάνω μελέτης ήταν αναγκαία, προκειμένου να αρχίσει άμεσα η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Καρθαίας, με χρηματοδότηση που εξοικονομήθηκε από το Ε.Σ.Π.Α. 2007-2015. (βλ. εδώ)
  • Η εκπόνηση της μελέτης ολοκληρώθηκε και την Τρίτη 08 Σεπτεμβρίου 2015 παρελήφθη από το Δ.Σ. του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ. (βλ. εδώ)
  • Την Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015 η μελέτη εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (βλ. εδώ), επί τη βάσει της οποίας υλοποιήθηκε η αποκατάσταση του θεάτρου.
  • Την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 διοργανώθηκε ένα διήμερο εκδηλώσεων απόδοσης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Καρθαίας Κέας στο κοινό. Αφορμή στάθηκε η βράβευση του έργου Συντήρησης και Ανάδειξής του χώρου με το σημαντικό βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2017.
  • Το έργο αποκατάστασης του θεάτρου Καρθαίας Κέας έχει ολοκληρωθεί. (ΣΤΙΓΜΑ)
  • Σχεδιασμός και δημιουργία μιας Πολιτιστικής Διαδρομής στα μνημεία φύσης και πολιτισμού της Νήσου Κέας, συμπεριλαμβανομένης και της Αρχαίας Καρθαίας, η οποία θα συνδέσει τα μνημεία του νησιού με την αειφορία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την τοπική παραγωγή και επιχειρηματικότητα. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

Επισκεφτείτε τη σελίδα του Αρχαίου Θεάτρου, εδώ.