Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Το Αρχαίο Θέατρο της Λευκάδας

Σχετικά Θέατρα

Οι γνώσεις μας για το αρχαίο θέατρο της Λευκάδας ήταν περιορισμένες, καθώς η ύπαρξή του δεν αναφέρεται σε αρχαίες πηγές. Έρευνες στην περιοχή όπου εντοπίζεται το θέατρο έγιναν τον 20ο αιώνα υπό τη διεύθυνση του Γερμανού αρχαιολόγου Ε. Κrüger, συνεργάτη του W. Dörpfeld, αλλά τα αποτελέσματά τους δεν δημοσιεύτηκαν.

Το ταξίδι του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο Λευκάδας ξεκίνησε πριν 11 περίπου χρόνια. Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2009 ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος, επισκέφτηκε το νησί της Λευκάδας προκειμένου να συναντηθεί με τοπικούς φορείς και να δρομολογήσουν τις απαραίτητες ενέργειες  για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου (βλ. εδώ). Συνοδευόμενος από το  τ. Δήμαρχο Λευκάδας κο Βασίλη Φέτση, τον τ.  Νομάρχη, κο Κων/νο Αραβανή και την τ. Προϊσταμένη της τότε ΛΣΤ’ ΕΠΚΑ κα Μαρία Γάτση, επισκέφτηκαν  τον λόφο με την επωνυμία «Κούλμος», νότια της σημερινής πόλης της Λευκάδας, όπου βρίσκεται το θέατρο.

  • Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Προέδρου του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο Λευκάδας το 2009. Διακρίνονται οι κ.κ. Βίβιαν Στάικου, Κων/νος Δρακονταειδής, Μαρία Γάτση, Χαράλαμπος Καλός, Βαρβάρα Γκιζά, Κων/νος Αραβανής, Ελευθέριος Αραβανής και ο κ. Βασίλειος Θερμός

Ακολούθησε συνέντευξη τύπου στη Νομαρχία της Λευκάδας, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα που αφορούσαν την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου, όπως η απαλλοτρίωση και η ανασκαφή του.  Η επίσκεψη είχε εξαιρετικά αποτελέσματα καθώς ο τ. νομάρχης ενημέρωσε για την πρόθεσή του  να χρηματοδοτήσει την έναρξη των απαιτούμενων ερευνητικών και ανασκαφικών εργασιών.

Το Δεκέμβρη του 2015 διεξήχθη ανασκαφική έρευνα στο αρχαίο θέατρο με την αρωγή του Δήμου Λευκάδας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας πραγματοποίησε συνολικά δεκατρείς τομές, και από τα αποτελέσματα των εργασιών επιβεβαιώθηκε η θέση του θεάτρου, καθώς εντοπίσθηκαν σειρές εδωλίων, τμήμα της ορχήστρας και τμήματα των αναλημματικών τοίχων του κοίλου και της σκηνής (βλ. εδώ).

  • Με τις δοκιμαστικές τομές του 2015 εντοπίστηκαν: ο αναλημματικός τοίχος σε μήκος 25 μ. και ύψος έως 0,75 μ., τα εδώλια και τμήμα της ορχήστρας- Πηγή: iefimerida.gr

 

Τον Αύγουστο του 2016, στο πλαίσιο των γιορτών Λόγου και Τέχνης, ο Δήμος Λευκάδας διοργάνωσε διημερίδα, με τίτλο: «Ο Πολιτισμός ως μοχλός Ανάπτυξης. Οι Δυνατότητες της Λευκάδας και η ‘Πρόκληση’ του Αρχαίου Θεάτρου». Στη διημερίδα, όπου συμμετείχε το «ΔΙΑΖΩΜΑ» παραβρέθηκε ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, τ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οι ομιλίες της έναρξης ήταν καθοριστικές και όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου (βλ. εδώ).

  • Στιγμιότυπο από τη διημερίδα, με τίτλο: «Ο Πολιτισμός ως μοχλός Ανάπτυξης. Οι Δυνατότητες της Λευκάδας και η ‘Πρόκληση' του Αρχαίου Θεάτρου»

Το Νοέμβριο του 2016 με την παρότρυνση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, ύψους 200.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Λευκάδας. Αντικείμενο της σύμβασης ήταν ο καθαρισμός, η ανασκαφή, η αποτύπωση και η ανάδειξη της θέσης του αρχαίου θεάτρου (βλ. εδώ).

  • Το Αρχαίο Θέατρο Λευκάδας το 2016

Το Φεβρουάριο του 2019 ο Πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο, Ομοτ. Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας,  κ. Πέτρο Θέμελη, επισκέφτηκαν το Αρχαίο Θέατρο της Λευκάδας (βλ. εδώ). Στην επίσκεψη τους συνόδευε η αρχαιολόγος κ. Βαρβάρα Γκίζα συνεργάτης της Προϊσταμένης της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας, κ. Ολυμπίας Βικάτου, και ενημερώθηκαν για την εξέλιξη των εργασιών και την πορεία αποκάλυψης του μεγαλειώδους αυτού θεάτρου.

Η αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου Λευκάδας συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το καλοκαίρι του 2020 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος πραγματοποίησε εργασίες αποχωμάτωσης, οι οποίες έφεραν στο φως τμήμα της ορχήστρας του θεάτρου και τις πρώτες σειρές εδωλίων περιμετρικά.

Το επόμενο διάστημα οι αρμόδιοι φορείς αναμένεται να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες (απαλλοτριώσεις) που θα εξασφαλίσουν την προσβασιμότητα στο θέατρο. Αμέσως μετά, και αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας, θα δρομολογηθούν η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης  και η ένταξη του έργου αποκατάστασης σε Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα. Οι ενέργειες αυτές αναμένεται να φέρουν και πάλι το ξεχωριστό αυτό μνημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο κέντρο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της πόλης και της ευρύτερης νησιωτικής περιοχής.

 

Η πρόοδος εργασιών του Αρχαίου Θεάτρου:

  • Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2009 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» επισκέφτηκε το δημαρχείο της Λευκάδος, όπου τον περίμεναν ο Δήμαρχος Λευκάδας κος Βασίλης Φέτσης, ο Νομάρχης κο Κων/νος Αραβανής και η Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ, κα Μαρία Γάτση. Αμέσως μετά επισκέφθηκαν τον λόφο με την επωνυμία «Κούλμος», νότια της σημερινής πόλης της Λευκάδας, όπου εντοπίζεται η θέση του αρχαίου θεάτρου. Ακολούθησε συνέντευξη τύπου στη Νομαρχία της Λευκάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκαν τα θέματα που αφορούν στην απαλλοτρίωση, την ανασκαφή και την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου. Όλες τοπικές αρχές εξέφρασαν τη διαθεσιμότητά τους και ο Νομάρχης, κ. Αραβανής την προθυμία του να χρηματοδοτήσει την έναρξη των απαιτούμενων ερευνητικών και ανασκαφικών εργασιών στο θέατρο με το ποσό των 200.000 ευρώ. (βλ. εδώ)
  • Το Δεκέμβρη του 2015 διεξήχθη ανασκαφική έρευνα στο αρχαίο θέατρο στην περιοχή «Κούλμος», με την αρωγή του Δήμου Λευκάδας. Ο Δήμος κάλυψε την αμοιβή των έκτακτων εργατών και του μηχανικού εκσκαφέα για τις παραπάνω εργασίες, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων διέθεσε το μόνιμο προσωπικό της. Τέλος, η τοπογράφηση των τομών έγινε εθελοντικά από το γραφείο του μηχανικού κ. Χρήστου Κατηφόρη.
  • Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 ο πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κ. Σταύρος Μπένος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λευκάδας. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, κ. Θεόδωρος Χαλικιάς. Κατά τη διάρκειά της η κ. Ολυμπία Βικάτου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, παρουσίασε τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας που διεξήχθη το Δεκέμβρη του 2015 στο αρχαίο θέατρο Λευκάδας. (βλ. εδώ)
  • Κατά τη διάρκεια των παραπάνω δοκιμαστικών τομών αποκαλύφθηκαν τμήματα των τριών βασικών μερών του θεάτρου: της ορχήστρας, του κοίλου και των αναλημματικών τοίχων του και του σκηνικού οικοδομήματος. Πιο συγκεκριμένα εντοπίστηκαν εδώλια λαξευμένα στον φυσικό βράχο, τμήμα της ορχήστρας και του τοίχου που την περιβάλλει, τμήμα του αναλημματικού τοίχου στα δυτικά του κοίλου, καθώς και τμήμα των τοίχων αντιστήριξης του σκηνικού οικοδομήματος. Πρόκειται για ένα θέατρο μεγάλων διαστάσεων που σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση. (βλ. εδώ)
  • Τον Αύγουστο του 2016, στο πλαίσιο των γιορτών Λόγου και Τέχνης, ο Δήμος Λευκάδας διοργάνωσε διημερίδα, με τίτλο: «Ο Πολιτισμός ως μοχλός Ανάπτυξης. Οι Δυνατότητες της Λευκάδας και η ‘Πρόκληση’ του Αρχαίου Θεάτρου». Στη διημερίδα παραβρέθηκαν, επίσης, ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και Γιάννης Ζηρίνης, τακτικό μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και εμπειρογνώμων σε θέματα ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας μίλησε η κα Ολυμπία Βικάτου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος  και ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς συμφώνησαν στο ότι η ανασκαφή και η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας είναι μια πρόκληση, για την υλοποίηση της οποίας θα πρέπει να συνεργαστούν πολλοί φορείς. (βλ. εδώ)
  • Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου του 2016, με την παρότρυνση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Λευκάδας Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, ύψους 200.000 ευρώ, με αντικείμενο το έργο «ΑΝΑΣΚΑΦΗ – ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ». Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης είναι ο καθαρισμός, η ανασκαφή, η αποτύπωση και η ανάδειξη της θέσης του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας. (βλ. εδώ) Τη χρηματοδότηση για το έργο διαθέτουν από κοινού η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (100.000 ευρώ) και ο Δήμος Λευκάδας (100.000 ευρώ). Η διάρκεια υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης είναι δύο έτη, με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον ετών.
  • Το καλοκαίρι του 2020 συνεχίστηκαν οι ανασκαφικές εργασίες – εργασίες αποχωμάτωσης στο αρχαίο θέατρο της Λευκάδας, όπου αποκαλύφθηκε η ορχήστρα του θεάτρου και οι πρώτες σειρές εδωλίων περιμετρικά. Σε λίγα σημεία διατηρείται το αρχαίο υλικό των εδωλίων και των κλιμάκων.
  • Στο αρχαίο θέατρο της Λευκάδας είναι σε εξέλιξη μια πολύ δυναμική ανασκαφή υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, η οποία αναμένεται να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. (ΣΤΙΓΜΑ)
  • Εξασφάλιση της πρόσβασης στο θέατρο (απαλλοτριώσεις), ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας, εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης ένταξη του έργου αποκατάστασης του θεάτρου της Λευκάδας σε Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του Αρχαίου Θεάτρου Λευκάδας, εδώ.