Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας

Σχετικά Θέατρα

Το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας βρίσκεται στο δήμο Ερέτριας του νομού Ευβοίας. Πρόκειται για το εντυπωσιακότερο από τα μνημεία της αρχαίας πόλης και βρίσκεται στη συνοικία του θεάτρου. Στην πρώτη οικοδομική του φάση το κτήριο της σκηνής έμοιαζε με ανάκτορο, διέθετε πέντε συνεχόμενα ορθογώνια δωμάτια και βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με την κυκλική ορχήστρα, με την οποία επικοινωνούσε με τρεις εισόδους. Στην περίοδο ακμής του, τον 4ο αι. π.Χ., το θέατρο υπέστη μετατροπές και έλαβε σε μεγάλο βαθμό τη μορφή που βλέπουμε σήμερα. Φιλοξενούσε περίπου 6.300 θεατές και η μορφή του παρουσιάζει ομοιότητες με το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα, μετά τις μετατροπές που υπέστη αυτό το 330 π.Χ..

Το μνημείο ανασκάφηκε αρχικά από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή (1891-1895) και εν συνεχεία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας. Τα τελευταία  χρόνια οι έρευνες της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών στο αρχαίο γυμνάσιο, κοντά στο θέατρο, έφεραν νέα αρχαιολογικά ευρήματα που διαφωτίζουν την εικόνα που είχε ο αρχαιολογικός χώρος (βλ. εδώ).

Η ανάδειξη του θεάτρου της Ερέτριας αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της δύναμης και της αποτελεσματικότητας των συνεργειών.

Το ΔΙΑΖΩΜΑ από την πρώτη στιγμή υποστήριξε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων την προσπάθεια ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου της Ερέτριας και συμμετείχε στην ευρεία συμμαχία που έχει αναπτυχθεί για την αποκατάστασή του.

Tον Ιούνιο του 2011 το ΔΙΑΖΩΜΑ κάλεσε σε σύσκεψη το Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Δήμου Ερέτριας «Μέδουσα»,  τον πολύτιμο υποστηριχτή του ταξιδιού αυτού, καθώς και εκπροσώπους της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, προκειμένου να διερευνήσουν τρόπους για τη δρομολόγηση εξελίξεων, αφού πρώτα άνοιξε «κουμπαρά» για το θέατρο, με στόχο τη συγκέντρωση των χρημάτων για τις απαραίτητες για το μνημείο μελέτες αποκατάστασης.

Όλες οι μελέτες για την αποκατάσταση του μνημείου (τοπογραφικές, αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις, στατική μελέτη, αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης, μελέτη συντήρησης λίθου κλπ.)  ήταν καρπός της συνεργασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, του Δήμου Ερέτριας και του Διαζώματος με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Για την ολοκλήρωση των μελετών:

  • Τον Απρίλιο του 2012 υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου η Περιφέρεια διέθεσε το ποσό των 30.000 ευρώ (βλ. εδώ),
  • το Σεπτέμβρη του 2013 υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Ερέτριας, όπου ο Δήμος Ερέτριας διέθεσε το ποσό των 20.000 ευρώ (βλ. εδώ),
  • τον Ιούνιο του 2012 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε τη μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, προϋπολογισμού 35.000 ευρώ αξιοποιώντας τον κουμπαρά του μνημείου (βλ. εδώ). Η συμμετοχή στη χρηματοδότηση υπήρξε εντυπωσιακή! Τον κουμπαρά ενίσχυσαν η Δ.Ε.Η., ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών «ΜΕΔΟΥΣΑ», ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Εύβοιας, ο Δήμος Ερέτριας, οι φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Χαλκίδας, σπουδαστές του Τ.Ε.Ε. Π.Τ. Εύβοιας και πολλοί πολίτες (βλ. εδώ).

Στις 21 και 22 Ιουνίου του 2014 το ΔΙΑΖΩΜΑ πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση των Εταιρικών του Μελών στην Ερέτρια. Τις εργασίες άνοιξε ο κ. Robert Arndt, επιστημονικός γραμματέας της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα οποίος, για δεκαετίες ανασκάπτει στον αρχαιολογικό χώρο της Ερέτριας (βλ. εδώ). Με αφορμή την συνάντηση αυτή, παρουσιάστηκε στις 21 Ιουνίου 2014  και σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ η θεατρική παράσταση «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού, στον προαύλιο αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου θεάτρου. Η εκδήλωση αυτή αγκαλιάστηκε από τα μέλη του Διαζώματος και την τοπική κοινωνία (βλ. εδώ).

Το ΔΙΑΖΩΜΑ  επισκέφτηκε με τα μέλη του τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ερέτριας και το Σεπτέμβριο του 2015, στο πλαίσιο της Η΄ Γενικής Συνέλευσης που ήταν αφιερωμένη στο καινοτόμο πρόγραμμα, Διαδρομή των μνημείων φύσης και πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας – «ΟΙΔΙΠΟΥΣ», του προγράμματος που σχεδιάζουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΔΙΑΖΩΜΑ. Η συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των θεσμών ανέδειξε το πνεύμα της αρμονικής συνεργασίας για τον κοινό σκοπό της αποκατάστασης του θεάτρου καθώς και την υλοποίηση του προγράμματος, ανάμεσα στο ΔΙΑΖΩΜΑ, το Δήμο Ερέτριας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού (βλ. εδώ).

Τον Ιανουάριο του 2016 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε όλες τις μελέτες αποκατάστασης και συντήρησης δομικών υλικών του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας (βλ. εδώ).

Σήμερα οι εργασίες για την ανάδειξη του θεάτρου είναι σε πλήρη εξέλιξη.  Το έργο αναστήλωσης υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης διέθεσε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) χρηματοδότηση ύψους 1.050.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη ολοκληρωθεί εκτενείς αρχαιολογικοί καθαρισμοί, όπως και η ανάταξη και συμπλήρωση των αναλημματικών τοίχων της σκηνής. Επίσης, έχουν κατασκευαστεί μεταλλικά επαναχρησιμοποιούμενα καλούπια για όλους τους τύπους αρχιτεκτονικών μελών του μνημείου. Συνολικά, προγραμματίζεται η συμπλήρωση 580 εδωλίων με τεχνητό λίθο.

Mπορείτε να δείτε παρακάτω τους σταθμούς που περιγράφουν την συμβολή του Διαζώματος στην ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου στην Ερέτρια.

Ας ταξιδέψουμε στο Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας:

  • Τον Απρίλη του 2011 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» άνοιξε «κουμπαρά» (ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό) για το αρχαίο θέατρο της Ερέτριας. Ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», στην οποία συμμετείχαν το «ΔΙΑΖΩΜΑ», η Κίνηση Ενεργών Πολιτών, η «ΜΕΔΟΥΣΑ» και η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για την επανέναρξη της προσπάθειας προστασίας και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας.
  • Το 2011 με πρωτοβουλία της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ερέτριας, η «ΜΕΔΟΥΣΑ», έγινε καθαρισμός του θεάτρου από τη βλάστηση.
  • Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ήρθε σε συνεννόηση με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή.
  • Τον Απρίλιο του 2012 υπεγράφη με τη συμβολή του Διαζώματος η Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ύψους 30.000 ευρώ, με αντικείμενο την «Τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας και του κατακείμενου οικοδομικού υλικού». Πιο αναλυτικά έγινε η αποτύπωση του μνημείου, η καταγραφή, περισυλλογή και μεταφορά του κατακείμενου οικοδομικού υλικού και ο αρχαιολογικός καθαρισμός του θεάτρου (βλ. εδώ).
  • Τον Ιούνιο του 2012 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε τη μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου στους μελετητές Νίκη Αποστόλου και Φωτεινή Μπέλλιου, με χρήματα που συγκεντρώνονται στον κουμπαρά του μνημείου (από δωρεές χορηγών και πολιτών) (βλ. εδώ)
  • Το Σεπτέμβρη του 2013 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση, ύψους 20.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Ερέτριας για το έργο «Προκαταρκτικές εργασίες για την εκπόνηση μελέτης αναστήλωσης του θεάτρου Ερέτριας». Τη χρηματοδότηση διέθεσε ο Δήμος Ερέτριας. (βλ. εδώ)
  • Μέσω των Προγραμματικών Συμβάσεων ανατέθηκαν απευθείας από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων οι παρακάτω μελέτες:

Α. Μελέτη αρχιτεκτονικής αποτύπωσης, στον αρχιτέκτονα – μηχανικό, κ.  Γιώργο Νίνο.

Β. Μελέτη Δομικής Στερέωσης του αρχαίου θεάτρου Ερέτριας, «Α΄ μέρος: Αποτίμηση Υφιστάμενης Κατάστασης», στον κ.                     Βασίλη Κασίμη, πολιτικό – μηχανικό.

Γ. Μελέτη Δομικής Στερέωσης του αρχαίου θεάτρου Ερέτριας, «Β΄ μέρος, Προτάσεις Αποκατάστασης», στον Νικόλαο                           Παπαηλίου, πολιτικό – μηχανικό.

Δ. Μελέτη συντήρησης δομικών υλικών του αρχαίου θεάτρου Ερέτριας, στην Εταιρεία «Λίθου Συντήρησις».

  • Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 οι μελέτες εγκρίθηκαν από το Κ.Α.Σ.
  • Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διαθέτει πίστωση, ύψους 1.050.000 ευρώ, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έργο: «εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του δομικού υλικού του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας». Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Π.Δ.Ε. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη. Μεχρι το Σεπτέμβρη του 2020 ολοκληρώθηκαν εκτενείς αρχαιολογικοί καθαρισμοί, όπως και η ανάταξη και συμπλήρωση των αναλημματικών τοίχων της σκηνής. Επίσης, έκατασκευάστηκαν μεταλλικά επαναχρησιμοποιούμενα καλούπια για όλους τους τύπους αρχιτεκτονικών μελών του μνημείου. Συνολικά, προγραμματίζεται η συμπλήρωση 580 εδωλίων με τεχνητό λίθο. (ΣΤΙΓΜΑ)
  • Παρακολούθηση και ολοκλήρωση εργασιών. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

 

Επισκεφτείτε τη σελίδα του θεάτρου στον ιστότοπο του Διαζώματος και στη σελίδα Generation D για ακόμη περισσότερες πληροφορίες.

Δείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό:

  • Αεροφωτογραφία του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας (πηγή: evia.portal)
  • Στιγμιότυπο από την θεατρική παράσταση με τίτλο « Γυναίκα της Ζάκυθος».
  • Στιγμιότυπο από την θεατρική παράσταση με τίτλο « Γυναίκα της Ζάκυθος». Η τότε Δήμαρχος Ερέτριας κα Αμφιτρίτη Αλημπατέ, και αριστερά ο κος Σταύρος Μπένος πρόεδρος του Διαζώματος και ο κος Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας και γενικός γραμματέας του Διαζώματος (Ιούνιος 2014, πηγή: Evia-press.gr).
  • Στιγμιότυπο από την είσοδο στο Αρχαίο Θέατρο. Ο πρόεδρος του Διαζώματος, με τη Δήμαρχο Ερέτριας, κ. Αμφιτρίτη Αλημπαντέ, τον τ. Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας, κ. Φάνη Σπανό και τα μέλη του σωματείου (2015).
  • Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση το Διαζώματος στη Στερεά Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2015. Ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος μιλά στα μέλη του Σωματείου.
  • Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση το Διαζώματος στη Στερεά Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2015.