Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας. Το Αρχαίο Θέατρο της Αμφίπολης

Σχετικά Θέατρα

Η Αμφίπολη ιδρύθηκε το 437 π.Χ. από Αθηναίους αποίκους και η εξαιρετική στρατηγική και οικονομική σημασία της καθόρισε και διαμόρφωσε την ιστορία της από την ίδρυσή της μέχρι και τα τελευταία χρόνια του βυζαντινού κράτους.  Tο αρχαίο θέατρο της Αμφίπολης βρίσκεται βορειοανατολικά του Γυμνασίου και εντός των μακρών τειχών της αρχαίας Αμφίπολης.  Αν και το θέατρο δεν έχει αποκαλυφθεί, ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τη διαμόρφωση του κοίλου και εκτιμάται ότι σώζονται η ορχήστρα και μερικές από τις πρώτες σειρές εδωλίων του κοίλου.

Το Δεκέμβριο του 2008, στο πλαίσιο περιοδείας στα αρχαία θέατρα της Βόρειας Ελλάδας, ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος με τον αντιπρόεδρο, κ. Π. Θέμελη και με ιδρυτικά μέλη του σωματείου, επισκέφτηκαν το Αρχαίο Θέατρο της Αμφίπολης. Εκεί τους υποδέχτηκαν  η προϊσταμένη της τότε αρμόδιας ΚΗ’ ΕΠΚΑ,  κα Κατερίνα Περιστέρη και η αρχαιολόγος κα Ηλέκτρα Ζωγράφου. Στην επίσκεψη εργασίας συμμετείχαν επίσης,  ο Νομάρχης Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης, ο δήμαρχος Σερρών κ. Γιάννης Βλάχος, ο οικοδεσπότης δήμαρχος της Αμφίπολης κ. Πέτρος Πετρίδης, ο διευθυντής του Περιφερειακού Θεάτρου κ. Θοδωρής Γκόνης, οι δημοσιογράφοι κ.κ. Θάλεια Καμπουρίδου και Ζωή Χειμωνίδου, ο κ. Βασίλης Βαφειάδης, υπεύθυνος πολιτιστικών της Νομαρχίας και η κα Νατάσσα Μακρή, γραμματέας του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Σερρών.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την πορεία των εργασιών από την κ. Περιστέρη, η οποία υπήρξε συνεργάτης του αείμνηστου Δημήτρη Λαζαρίδη, του σπουδαίου αρχαιολόγου που άφησε τη σφραγίδα του στις ανασκαφές της αρχαίας Αμφίπολης. Συγκεκριμένα, δοκιμαστικές τομές που είχαν γίνει στον αρχαιολογικό χώρο, επέτρεπαν τον ασφαλή εντοπισμό της  ορχήστρας του θεάτρου, η παρουσία ωστόσο ελαιοπερίβολου που ανήκε σε ιδιώτη, εμπόδιζε την έναρξη των ανασκαφικών εργασιών. Ως εκ τούτου επισημάνθηκε από την προϊσταμένη, η ανάγκη απαλλοτρίωσης του οικοπέδου και στη συνέχεια η διεξαγωγή τηλεσκοπικής έρευνας για τη διευκόλυνση του ανασκαφικού προγραμματισμού.

Πράγματι, με τη συνέργεια όλων όσων συμμετείχαν στην παραπάνω συνάντηση, τον Μάρτη του 2013, η απαλλοτρίωση του οικοπέδου είχε πλέον ολοκληρωθεί και τη δαπάνη της, ανέλαβε το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» μέσα από τον «κουμπαρά» του θεάτρου.

Το αρχαίο θέατρο ωστόσο  δεν έχει ερευνηθεί μέχρι σήμερα και το μόνο που το κρατά «κρυμμένο» στη γη είναι η πρωτοβουλία για μια εκ νέου Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας –Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και το Δήμο Αμφίπολης. Μια πρωτοβουλία που ελπίζουμε να ληφθεί σύντομα ώστε να  επανέλθει το θέατρο της Αμφίπολης στο κέντρο της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Μπορείτε στη συνέχεια να ενημερωθείτε την πρόοδο εργασιών στο Αρχαίο θέατρο Αμφίπολης από την ίδρυση του Διαζώματος μέχρι σήμερα

  • Τον Δεκέμβριο του 2008, ο πρόεδρος του Διαζώματος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Αρχαίο Θέατρο Αμφίπολης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα της Βορείου Ελλάδος, όπου και συναντήθηκε με τοπικούς φορείς. (βλ.εδώ)
  • Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει «κουμπαρά» (ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό) για το αρχαίο θέατρο της Αμφίπολης (βλ. εδώ)
  • Στις 28 Μαρτίου του 2013 δημοσιεύτηκε με το υπ’ αριθμόν 100/ 28-03-2013 Φ.Ε.Κ. η Κοινή Υπουργική Απόφαση της κήρυξης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτου στο χώρο της Αμφίπολης Σερρών για αρχαιολογικούς σκοπούς και ειδικότερα προκειμένου να διεξαχθεί στο μέλλον η ανασκαφή για την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης. Η απαλλοτρίωση κηρύχτηκε υπέρ του Δημοσίου και η δαπάνη, ύψους 5.685,18 ευρώ, καλύφθηκε από το μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».
  • Τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014 δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμ. 362 / 24-11-14 Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (Τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων) η ειδοποίηση για την παρακατάθεση της αποζημίωσης από την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου για αρχαιολογικούς σκοπούς στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης Σερρών.
  • Η δημοσίευση αυτή ακολούθησε την κατάθεση από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Κεντρική Υπηρεσία) του ποσού των 5.685,18 ευρώ (ποσό στο οποίο ορίστηκε από το νόμο η αποζημίωση της απαλλοτρίωσης).
  • Υπεγράφη την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017 Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έργο «Ανασκαφική έρευνα στο αρχαίο θέατρο Αμφίπολης», ύψους 30.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας –Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και από το Δήμο Αμφίπολης. Η σύμβαση είχε ως αντικείμενο τη γεωφυσική διασκόπιση και τη διενέργεια δοκιμαστικών τομών για τη διερεύνηση του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης. Έληξε η χρονική ισχύς της Προγραμματικής χωρίς να γίνουν οι εργασίες. (ΣΤΙΓΜΑ)
  • Πρέπει να υπογραφεί νέα Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Αμφίπολης για το έργο «Ανασκαφική έρευνα στο αρχαίο θέατρο Αμφίπολης». (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

Μπορείτε να μεταφερθείτε στη σελίδα του θεάτρου, εδώ.

Δείτε στη συνέχεια φωτογραφικό άλμπουμ του θεάτρου

  • Άποψη του αρχαιολογικού χώρου. Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται το αρχαίο Γυμνάσιο και στο λόφο διαγράφεται το φερόμενο κοίλο του αρχαίου θεάτρου (2013)
  • Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του κ. Σταύρου Μπένου στο θέατρο (2013)
  • Στιγμιότυπο από την αυτοψία κατά την οποία η κ. Περιστέρη επιδεικνύει στο Δήμαρχο κ. Βλάχο και τους συμμετέχοντες, το ελαιοπερίβολο και την πιθανή θέση της ορχήστρας του θεάτρου.