Γρήγορη μετάβαση

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας «υιοθετούν» το αρχαίο θέατρο των Δελφών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Κατά το σχολικό έτος 2020-2021 για πρώτη φορά το Μουσικό Σχολείο Άμφισσας  υιοθέτησε το αρχαίο θέατρο της Δελφών στο πλαίσιο της δράσης: «Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα».

Πώς φτάσαμε όμως ως εκεί όντας δίπλα στους Δελφούς; Μα φυσικά μέσω Διαζώματος …

Ήταν Οκτώβρης, όταν άρχισαν τα διαδικτυακά μαθήματα και στο μάθημα της θεατρολογίας η ιστοσελίδα του Διαζώματος ήταν πολύτιμος αρωγός. Mέσω αυτής ταξιδέψαμε στην πολιτιστική μας κληρονομιά γνωρίζοντας τα αρχαία θέατρα .

Η «υιοθεσία» του αρχαίου θεάτρου των Δελφών, όταν γνωστοποιήθηκε η έγκριση του προγράμματος του «Διαζώματος» για το σχολικό έτος 2020-21, ήταν φυσικό επακόλουθο. Το αρχαίο θέατρο των Δελφών είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αρχαία θέατρα (μάλιστα, αυτή την εποχή γίνονται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης) και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Είναι επισκέψιμο για το κοινό και βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Στο μεγαλύτερο μέρος το πρόγραμμα υλοποιήθηκε διαδικτυακά. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, αναζήτησαν πληροφορίες, μελέτησαν την ιστορία του θεάτρου των Δελφών, την αρχιτεκτονική του, τη χρήση του και γενικότερα τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Έκαναν διαδικτυακές συναντήσεις για να προχωρήσουν τις εργασίες τους   και κάθε εβδομάδα  παρουσίαζαν στη διαδικτυακή  τάξη την πρόοδο της έρευνάς  τους. Με αυτόν τον τρόπο αποκόμισαν  πολύτιμες γνώσεις για την πορεία του θεάτρου στο πέρασμα του χρόνου  και εμπνεύστηκαν δημιουργικά. Το αποτέλεσμα;

Ένας ψηφιακός πίνακας (padlet) όπου «κρεμάσαμε» αφίσα, ppt, μικρό οδηγό του αρχαίου θεάτρου για κινητά τηλέφωνα, quiz και … θα τον ολοκληρώσουμε με όσα πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμα το επόμενο σχολικό έτος,  όταν θα είναι δυνατή η «δια ζώσης» επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

 https://padlet.com/bgymnasiouMSA/4qrrfyxomk9splxx 

Μπορείτε να δείτε το Quiz εδώ

Τέλος,  παρουσίασαν στους συμμαθητές τους την έρευνά τους, τα αποτελέσματα της εργασίας τους αλλά μοιράστηκαν και τα όσα αποκόμισαν σε διαδικτυακή παρουσίαση των προγραμμάτων που εκπονήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2020-21 στις σχολικές μονάδες  του ν. Φωκίδας .
Πολύτιμη ήταν η βοήθεια και άμεση ανταπόκριση τόσο της κ. Μαίρης Μπελογιάννη όσο και των υπεύθυνων αρχαιολόγων  της εφορείας αρχαιοτήτων ν. Φωκίδας. Τους ευχαριστούμε θερμά.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στη δράση ήταν οι: Ασπασία Σκανδάλη, Μαριαλένα Καραβά, Έλενα Αβραμίκου, Γρηγόρης Σιδηρόπουλος, Παύλος Ζιακόπουλος, Καρλιαύτης Δημήτρης, Θεοχαροπούλου Ζωή, Θεοχαρόπουλος Παναγιώτης, Μαχαιράς Δημήτρης, Μαρδάκη Ιωάννα, Λιουμπίνκα Βλάχου, Κατερίνα Κυριαζή, Δήμητρα Πρέντι, Σπύρος Κακκανάς, Ματέο Χυσεσάνι.

Τη δράση συντόνισαν οι καθηγήτριες Χρυσαφούλα Μαρδάκη, Πηνελόπη Οικονόμου.

 
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τη δράση του σχολείου στη Generation D.