Γρήγορη μετάβαση

«Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα–Αθήνα–Λαύριο» – με έμφαση στον πόλο της Αθήνας (blod – video)

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2019,  η δεύτερη εκδήλωση του κύκλου ομιλιών «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα–Αθήνα–Λαύριο» μια διοργάνωση του ΜegaronPlus  με το Σωματείο “ΔΙΑΖΩΜΑ”.  Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Πάνος Βαλαβάνης (ομ. καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο δημοσιογράφος – συγγραφέας, Νίκος Βατόπουλος, οι οποίοι ανέδειξαν με τον δικό τους τρόπο τον τεράστιο πλούτο των αρχαίων αλλά και νεότερων μνημείων της πόλης της Αθήνας, αποτυπώνοντας τη διαχρονική πολιτιστική σημασία μιας σπουδαίας πόλης. Προλόγισε ο πρόεδρος του “Διαζώματος”, Σταύρος Μπένος.

 

Capture

Eπιλέξτε την παραπάνω εικόνα για να παρακολουθήσετε την ομιλία ή πατήστε, εδώ. 

blod

ΣΥΝΟΨΗ

«ΑΘΗΝΑΙ: Το πολιτιστικό αποτύπωμα των μνημείων της αρχαίας πόλης»

«Η ενασχόληση με την ιστορία και την αρχαιολογία της αρχαίας Αθήνας οφείλεται στο γεγονός ότι ο ρόλος της στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού και εν γένει του δυτικού πολιτισμού υπήρξε ηγετικός. Γυρνώντας πίσω στο χρόνο για να αναζητήσουμε την αφετηρία πολλών καταξιωμένων και ευρύτατα διαδεδομένων θεσμών αλλά και δραστηριοτήτων του σήμερα, οδηγούμαστε στην αρχαία Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην Αθήνα των κλασικών χρόνων. Μια εποχή κατά την οποία τα μυαλά των ανθρώπων συνέλαβαν, και τα χέρια τους υλοποίησαν ιδέες και πράγματα που ακόμα και σήμερα, ύστερα από 25 αιώνες, παραμένουν τα σπουδαιότερα παγκοσμίου ενδιαφέροντος γεγονότα ολόκληρης της ελληνικής ιστορίας.» Π.Β.

«Η υπεραξία της Αθήνας. Μια μεσογειακή πρωτεύουσα»

«Η Αθήνα είναι μια πόλη με τεράστιες αλλά αναξιοποίητες δυνατότητες. Ως πόλη με πολλές στρώσεις ιστορίας, η νεότερη Αθήνα έχει ανάγκη νέου αυτοπροσδιορισμού. Τα πολλά ίχνη του 19ου και 20ού αιώνα και οι προκλήσεις του 21ου συνηγορούν σε μια εξαρχής ανάγνωση της πόλης που θα δίνει έμφαση τόσο στο ιστορικό κέντρο όσο και στις συνοικίες της πρωτεύουσας.» Ν.Β.

Mπορείτε στη συνέχεια να δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση (φωτορεπορτάζ κ. Φώτης Κουτρουμπής, εθελοντής Διαζώματος)