Γρήγορη μετάβαση

Ένα ψηφιακό βιβλίο για το αρχαίο θέατρο του Θορικού από τους μαθητές του Δημοσθένειου Λυκείου Παιανίας

Σχετικά Θέατρα

Το Δημοσθένειο Λύκειο Παιανίας, ανήκοντας από το 2018 στη μεγάλη οικογένεια της Νέας Γενιάς του Διαζώματος (Generation D) και έχοντας υιοθετήσει το αρχαίο θέατρο του Θορικού, συνεχίζει να φροντίζει και να παρακολουθεί το μεγάλωμα και την εξέλιξη αυτού του μοναδικού μνημείου. Η ομάδα μας μεγαλώνει, όπως και η αγάπη μας γι’ αυτό, και ο στόχος μας είναι να διαδώσουμε αυτή την αγάπη σε όσους περισσότερους μπορούμε ώστε το παιδί μας, το στολίδι της Λαυρεωτικής, να κερδίσει την αναγνώριση και τη δόξα που του αξίζει.

Έτσι, σκεφτήκαμε  να καταγράψουμε τις γνώσεις μας, τις δράσεις μας, τις εμπειρίες που αποκτήσαμε τις προηγούμενες χρονιές σε ένα ψηφιακό βιβλίο ώστε να μπορούν όλοι, μικροί και μεγάλοι, να γνωρίσουν τη ζωή αυτού του μοναδικού θεάτρου το οποίο αντιστεκόμενο σε όλες τις αντιξοότητες παραμένει σύμβολο της ανθρώπινης δύναμης, επινοητικότητας και αντίστασης σε ό,τι προσπαθεί να καταβάλει την ανθρώπινη εξέλιξη και πρόοδο.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί συνέχεια των θεατρικών δρώμενων που παρουσίασαν οι μαθητές μας τις προηγούμενες χρονιές και έρχεται να απαντήσει στην επέλαση της πανδημίας η οποία μπορεί να μας καθήλωσε και να μας ανάγκασε να αναστείλουμε τις δια ζώσης δράσεις μας στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Υιοθεσία αρχαίου θεάτρου. Οι μαθητές ξεναγούν τους συμμαθητές τους στα αρχαία θέατρα», όμως δεν κατάφερε  να ανακόψει την επιθυμία και την αγάπη μας για την τέχνη και τον πολιτισμό.

Ξεφυλλίζοντάς το μπορεί κανείς να περιηγηθεί στο αρχαίο θέατρο του Θορικού και να γνωρίσει tη γέννηση και την εξέλιξή του δια στόματος της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης, να μάθει για τις αρχιτεκτονικές ιδιορρυθμίες και τις ποικίλες χρήσεις του από τον Διόνυσο και τη Μαινάδα ακόλουθό του και να παρακολουθήσει τις περιπέτειες των δούλων Αττώτα και Ιανίβηλου, οι οποίοι παρόλες τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα λατομεία είχαν το δικαίωμα να παρακολουθούν θέατρο μαζί με τους ελεύθερους πολίτες της Λαυρεωτικής!

Επιπλέον, στο βιβλίο μπορεί κανείς να διαβάσει και ιστορίες για τον έρωτα και την αγάπη, την αιώνια πάλη των δύο φύλων αλλά και τη σθεναρή αντίσταση των γυναικών κατά των στερεοτύπων της ανδροκρατούμενης και συντηρητικής κοινωνίας στη διαχρονία τους, όπως αυτές καταγράφηκαν από τους ανυπέρβλητους αρχαίους τραγικούς αλλά και σύγχρονους ποιητές.

Καταθέτουμε λοιπόν το βιβλίο μας, ευελπιστώντας ότι η ανάγνωσή του θα αποτελέσει ισχυρό αντίβαρο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού και ευχόμαστε να καταστεί η αφορμή και η έμπνευση για την επόμενη δια ζώσης εμπειρία στο αρχαίο θέατρο του Θορικού!

https://online.fliphtml5.com/zaedy/izjh/

  • Το Αρχαίο Θέατρο Θορικού (2018). Σπίτια, εργαστήρια και στοές γύρω από το θέατρο αποτελούν έναν οικισμό και δείχνουν την πυκνότητα της κατοίκησης και την ποικιλία των δραστηριοτήτων των αρχαίων κατοίκων του Θορικού.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες:

Ελένη Δημητράνα, Ιωάννα Παξεβάνη, Βίκυ Παπαλιώση, Φανή Στασινοπούλου