Γρήγορη μετάβαση

«Δημόσια Αρχαιολογία» : Διάλεξη του προέδρου του Διαζώματος Σταύρου Μπένου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 το απόγευμα ο πρόεδρος του Διαζώματος, κύριος Σταύρος Μπένος συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διαδικτυακή διάλεξη στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού σεμιναρίου του XE 2020 «Δημόσια Αρχαιολογία» του προγράμματος σπουδών Αρχαίος Μεσογειακός Κόσμος – Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας –  του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το σεμινάριο συντονίζει στο «ψηφιακό» αμφιθέατρο της, λόγω των νέων μέτρων της πανδημίας, η τακτική καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κυρία Νένα Γαλανίδου,  η πρώτη ακαδημαϊκός που εισήγαγε το γνωστικό αντικείμενο της Δημόσιας Αρχαιολογίας στον πυρήνα των ενδιαφερόντων της αρχαιολογικής ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπένος μέσα από την ομιλία του με τίτλο «Πώς το παρελθόν γονιμοποιεί το παρόν» παρουσίασε παραστατικά στους φοιτητές τη «γονιμοποίηση» των μνημείων από το παρελθόν στο παρόν ως μια πνευματική μετάγγιση του ήθους και της αισθητικής των μνημείων στο σημερινό κόσμο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι με 4 σταθμούς:

α) τα Αρχαία Θέατρα, για την ανάδειξη της μαγείας των συνεργειών,

β) τις Πολιτιστικές-Περιβαλλοντικές Διαδρομές και τα Αρχαιολογικά Πάρκα, για την ανάδειξη του πνευματικού  κεφαλαίου των ολιστικών προγραμμάτων,

γ) τα Εταιρικά Μέλη, για την ανάδειξη του υγιούς και δυναμικού τρόπου συνάντησης του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα και

δ) τη θερμοκοιτίδα «D-Hub», για την ανάδειξη και υποστήριξη δυο νέων καινοτομικών προϊόντων:  α) τις συστάδες των επιχειρήσεων (cluster) που συγκροτούν τον επιχειρησιακό συνοδοιπόρο των Πολιτιστικών Διαδρομών και β) τους φορείς λειτουργιάς (DMO) των Πολιτιστικών Διαδρομών που είναι επιφορτισμένοι με την σωστή διοίκηση και προβολή τους.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι και ο πυρήνας της αποστολής του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Η διάλεξη έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθεί ένας ενδιαφέρον διάλογος για το ρόλο  της αρχαιολογίας στη δημόσια σφαίρα και την επίδραση του Διαζώματος στον επανακαθορισμό της Δημόσιας Αρχαιολογίας στην Ελλάδα.