Γρήγορη μετάβαση

5η Συνάντηση Άνω Διαζώματος: «5 χρόνια μαθητές ξεναγοί»

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η 5η Συνάντηση του Άνω Διαζώματος, με τίτλο «5 χρόνια μαθητές ξεναγοί». Η συνάντηση θα λάβει χώρα στον Πολυχώρο Eco Zone των Εκδόσεων ΚΕΡΚΥΡΑ – ECONOMIA (Βλαχάβα 6-8, Μοναστηράκι).
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η Υπουργός Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως.

Φέτος, καθώς συμπληρώνονται πέντε χρόνια λειτουργίας του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας προγράμματος του Διαζώματος«Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα»επιλέξαμε να αναδείξουμε τις δράσεις και την ευφάνταστη δημιουργικότητα των μαθητών.

Στόχος της 5ης Συνάντησης του Άνω Διαζώματος είναι: α) να παρουσιάσουμε και να τιμήσουμε τις δράσεις μαθητών της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να αναζητήσουμε ιδέες και προτάσεις για τη συνδιαμόρφωση του προγράμματος στο μέλλον, β) να συμβάλλουμε στην καλλιέργεια των νέων ανθρώπων, ώστε να εξελιχθούν σε συνειδητούς κληρονόμους και ικανούς διαχειριστές της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και γ) να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη του δικτύου του Άνω Διαζώματος μέσα από νέες και πρωτότυπες συνεργασίες.

Η πρώτη ενότητα της συνάντησης θα έχει επιμορφωτικό χαρακτήρα. Μέσα από την παρουσίαση της δράσης «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», που υλοποίησαν 10 σχολεία, από διαφορετικές Περιφέρειες της Ελλάδας, επιθυμούμε να ενημερωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα (δάσκαλοι, καθηγητές, συντονιστές εκπαιδευτικού έργου) και το κοινό για τις εκπαιδευτικές μεθόδους και τα εκπαιδευτικά εργαλεία με τα οποία οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί πολίτες θα γνωρίσουν, θα οικειωθούν και θα μεταγγίσουν σε άλλους (μαθητές, τοπική κοινωνία, επισκέπτες) τις αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους. Θα παρουσιαστεί επίσης, η νέα εκπαιδευτική πλατφόρμα «Generation D», η οποία προβάλλει το σύνολο των εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποιεί το ΔΙΑΖΩΜΑ και  ο συμμετοχικός τρόπος λειτουργίας της.

Στη δεύτερη ενότητα θα παρουσιαστεί  η εργασία φοιτητών με τίτλο «OUR ENTREPRENEURSHIP ELEUSIS FACTORY» που προκρίθηκε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης:  «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός» η οποία είχε ως θέμα: «Προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας στο πλαίσιο της Αθηναϊκής τριλογίας». Πρόκειται για καρπό της συνεργασίας του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» που φέτος συμπληρώνει 2 χρόνια.

Η τρίτη ενότητα της συνάντησης, έχει τίτλο «ενεργός εθελοντισμός» και στόχο έχει να προβάλλει το έργο νέων ανθρώπων που με τις πράξεις τους, τον ενεργό εθελοντισμό τους, συμβάλλουν καταλυτικά στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η έκθεση «Αρχαία θέατρα και εκπαίδευση. Οι μαθητές «υιοθετούν», δημιουργούν, ενημερώνουν» με έργα μαθητών (αφίσες, έντυπο υλικό, οδηγούς ξενάγησης, επιτραπέζια εκπαιδευτικά παιχνίδια).

Η συνάντηση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της  τράπεζας Alpha Bank και την υποστήριξη των Εκδόσεων  ΚΕΡΚΥΡΑ – ECONOMIA, της  Draculi coffee A.E. και της  εταιρίας ΒΙΚΟΣ Α.Ε..

 

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα, εδώ.