Γρήγορη μετάβαση

Χρηματοδότηση του Αρχαίου θεάτρου του Διονύσου

Σχετικά Θέατρα

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας ύστερα από εισήγηση του Νομάρχη κου Γιάννη Σγουρού αποφάσισε ομόφωνα στη συνεδρίαση της 18ης Νοεμβρίου 2009 να χρηματοδοτήσει μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού το αρχαίο θέατρο του Διονύσου με το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στον προγραμματισμό των έργων στο Διονυσιακό θέατρο για την επόμενη εξαετία (2010-1015) που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των παρακάτω εργασιών:

Ολοκλήρωση αναστήλωσης του χορηγικού μνημείου του Θρασύλλου
(αριθμός εγκριτικής απόφασης ΥΠΠΟ/ΔΑΑΜ/462/23272/24.4.2003)

Ολοκλήρωση αποκατάστασης του ανατολικού πλευρικού αναλήμματος
(αριθμός εγκριτικής απόφασης ΥΠΠΟ/ΔΑΑ/1667/90652/19.9.2008)

Ολοκλήρωση αποκατάστασης των τριών κεντρικών κερκίδων του κοίλου
(αριθμός εγκριτικής απόφασης ΥΠΠΟ/ΔΑΑ/201/16135/24.2.2004

Ολοκλήρωση της αποκατάστασης των βάθρων και του αντιγράφου του αγάλματος του Μενάνδρου στην ανατολική πάροδο
(αριθμός εγκριτικής απόφασης ΥΠΠΟ/ΔΑΑ/1441/81005/20.8.2008)

Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρος Μπένος με το Νομάρχη Αθήνας κο Γιάννη Σγουρό, ο οποίος αμέσως υιοθέτησε το αίτημα του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ για τη χρηματοδότηση του Διονυσιακού θεάτρου. Ακολούθησε η παρακάτω επιστολή του προέδρου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο:

Προς τον
Υπουργό Πολιτισμού
κ. Παύλο Γερουλάνο

Κύριε Υπουργέ,

Σας γνωρίζω ότι ύστερα από συνάντηση που είχα με τον Νομάρχη Αθήνας κο Ιωάννη Σγουρό, μου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει μέσω προγραμματικής σύμβασης (Νόμος 3463/2006 Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, άρθρο 225, παρ.5, που αναφέρεται στις προγραμματικές συμβάσεις πολιτισμικής ανάπτυξης) την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου το Διονύσου με το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο γεγονός στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλει το ΔΙΑΖΩΜΑ για τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών της χώρας στην ανάδειξη των υπέροχων μνημείων μας.

Επειδή ο Νομάρχης Αθήνας κ. Ιωάννης Σγουρός σκοπεύει να ανακοινώσει την πρόθεσή του αυτή στο Νομαρχιακό Συμβούλιο που θα γίνει την Τετάρτη 18/11/2009, προκειμένου να λάβει κατ΄αρχήν απόφαση, θα ήταν χρήσιμο να αποδεχθείτε και να επιδοκιμάσετε αυτή την τόσο ουσιαστική και συμβολική συνάμα κίνησή του.

Με τη βεβαιότητα ότι κάτι νέο και πολύ ελπιδοφόρο ξεκινά για την ανάδειξη των μνημείων μας,

Σας χαιρετώ φιλικά
Ο Πρόεδρος,
Σταύρος Μπένος

Εν συνεχεία ο Υπουργός Πολιτισμού κος Παύλος Γερουλάνος απέστειλε στο Νομάρχη Αθηνών την παρακάτω επιστολή:

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2009

Αρ.Πρ.:2125

Προς:
Νομάρχη Αθηνών
κύριο Ιωάννη Σγουρό
Κοιν.:
Πρόεδρο Σωματείου
«ΔΙΑΖΩΜΑ»
κύριο Σταύρο Μπένο

Αγαπητέ κύριε Νομάρχη,

Ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ κο Σταύρο Μπένο για την πρόθεσή σας να συμβάλετε μέσω προγραμματικής σύμβασης στη χρηματοδότηση των εργασιών αναστήλωσης και ανάδειξης του πλέον σημαντικού και εμβληματικού αρχαίου θεάτρου παγκοσμίως, του θεάτρου του Διονύσου, με το ποσόν των 6 εκατ. ευρώ.

Με την επιστολή μου αυτή, επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω ότι αποδέχομαι με πολλή χαρά και επαινώ την πρόθεση σας, ως πράξη πολύ υψηλού συμβολισμού για τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης των μοναδικών μνημείων της χώρας μας.

Παρακαλώ να μεταφέρετε τα αισθήματά μου αυτά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών.
Στην προσπάθεια για την ανάδειξη του Αρχαίου θεάτρου του Διονύσου, προσβλέπω στην υποστήριξη και τη συνεργασία σας

Με εκτίμηση
Ο Υπουργός,

Παύλος Γερουλάνος

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009 στις 11.00 π.μ. οι κ.κ. Γιάννης Σγουρός και Σταύρος Μπένος επισκέφθηκαν το θέατρο του Διονύσου, όπου έγινε ξενάγηση καθώς και λεπτομερής ανάλυση όλων των εργασιών της εξαετίας 2010-2015 από τον αρχιτέκτονα-αναστηλωτή κο Κωνσταντίνο Μπολέτη
Ακολούθησε η συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και η λήψη της ομόφωνης απόφασης για τη χρηματοδότηση του Διονυσιακού θεάτρου με 6 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά τη λήψη της ομόφωνης απόφασης από το Νομαρχιακό Συμβούλιο ο Νομάρχης Αθηνών κος Σγουρός απέστειλε προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και τον πρόεδρο του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ την παρακάτω επιστολή:

  • Ο Αρχιτέκτονας-Αναστηλωτής κος Κων. Μπολέτης ξεναγεί το Νομάρχη Αθηνών κ. Γιάννη Σγουρό στο χώρο του Διονυσιακού θεάτρου.
  • Από αριστερά διακρίνονται ο Αρχιτέκτονας-Αναστηλωτής κος Κων. Μπολέτης, ο Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κος Σταύρος Μπένος και ο Νομάρχης Αθηνών κος Γιάννης Σγουρός.
  • Διακρίνεται το κοίλον και στο βάθος το μνημείο του Θρασύλλου.

Αθήνα, 19/11 / 2009
Αρ. Πρωτ: οικ.13220

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο

ΚΟΙΝ: Πρόεδρο του Πολιτιστικού Σωματείου «Διάζωμα». κ. Σταύρο Μπένο

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη χαρά θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του, ενέκρινε ομόφωνα την σκοπιμότητα σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, για το έργο της συντήρησης και αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου του Διονύσου. Το ποσό που εγκρίθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο για τις εργασίες αποκατάστασης, είναι 6 εκατομμύρια ευρώ και θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου από πόρους της Νομαρχίας Αθηνών (επισυνάπτω την υπ αριθμ. 189/2009 απόφαση του Ν.Σ.).
Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, θα ακολουθήσουν οι αποφάσεις ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Νομαρχίας, τροποποίησης του προϋπολογισμού και έγκρισης των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης που τελικά θα υπογραφεί μεταξύ Νομαρχίας Αθηνών και Υπουργείου Πολιτισμού. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, τόσο σε επίπεδο πρακτικής προσφοράς στην διάσωση ενός μοναδικού μνημείου, όσο και σε συμβολικό επίπεδο για την Νομαρχία Αθηνών, που συμμετέχει, στηρίζει και αναδεικνύει την πολιτιστική μας παράδοση. Η Νομαρχία Αθηνών, έμπρακτα, και χωρίς πομπώδεις διακηρύξεις, στηρίζει τον πολιτισμό και την ιστορική μας κληρονομιά.
Με την επιστολή μου αυτή, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την άμεση και ειλικρινή συνεργασία, και να σας διαβεβαιώσω ότι πρόθεση της Νομαρχίας Αθηνών είναι η ταχύτατη έναρξη των εργασιών για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου. Παραμένω στην διάθεσή σας για μια συνάντηση προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για όλες τις πτυχές του έργου, αλλά και διερεύνηση άλλων προτάσεων συνεργασίας με το Υπουργείο, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Τέλος, θα ήθελα με την παρούσα, να εξάρω την συμβολή του Προέδρου του Συλλόγου «Διάζωμα» κου Σταύρου Μπένου, στην υλοποίηση της ιδέας για την αναστήλωση του μνημείου και την πολύτιμη συμμετοχή του στην επιτυχή έκβαση όλων των σχετικών διαδικασιών.

Mε εκτίμηση
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ χαιρετίζει αυτή την απόφαση που ανοίγει νέους δρόμους στη χρηματοδότηση των μνημείων της χώρας μας και επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τόσο τον Νομάρχη κο Γιάννη Σγουρό, όσο και τον κάθε νομαρχιακό σύμβουλο ξεχωριστά για τη γενναιόδωρη στάση τους και την ιστορική απόφασή τους.
Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2009

Σχετικά δημοσιεύματα