Γρήγορη μετάβαση

Το μεγάλο στοίχημα για τον Ορχομενό Βοιωτίας

Σχετικά Θέατρα

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
Συντάκτης: Ιωάννης Μαντζάς
25 Ιουλίου 2014

Αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο στοίχημα της  θα τεθεί η νέα διοίκηση του Δήμου Ορχομενού και καλείται να το κερδίσει βρίσκοντας τους πόρους για την υλοποίηση του έργου που θα αλλάξει το ρού της ιστορίας για την πόλη του Ορχομενού.

Στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Ιουλίου  παρουσιάστηκαν όλες οι μελέτες που απαιτούνται για να πάρει σάρκα και οστΆ το ΌΡΑΜΑ όλων των Ορχομενίων με την δημιουργία του ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ!!!

Ένα Αρχαιoλογικό πάρκο που σύμφωνα με τις μελέτες θα ξεπερνά τα 35 στρέμματα και θα ενοποιεί το Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού, τον Τάφο του Μινύα και την Παναγία της Σκριπούς  με πεζοδρόμηση, διαδρομές περιπάτου και θέασης,εκδοτήρια αναψυκτήρια,χώρους στάθμευσης κι ότι άλλο προβλέπονται  στα  επισκέψιμα Ιστορικά Μνημεία σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Διαμαντόπουλος είναι ο αρχιτέκτονας ο οποίος είναι γνωστός για την πεζοδρόμηση του νέου Μουσείου Ακρόπολεως και τους χώρους πέριξ αυτού,κι ο ίδιος με την πολύπειρη ομάδα του παρουσίασαν στο κοινό του Ορχομενού τις τελικές μελέτες που χρειάζονται αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως για να  μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2015-2020  και να  υλοποιηθούν.

tomegalostoixima

ΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ. Γ. Ζυγούρης αφού ευχαρίστησε ον πρόεδρο  του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Μπένο σημείωσε τα παρακάτω :
Στον Ορχομενό υπάρχει μια ιδιαιτερότητα  στην Πολιτιστική κληρονομιά οπότε θα γίνει αρχαιολογικό πάρκο κι όχι μόνο αναστήλωση του αρχαία οι θεάτρου όπως  είχε αρχικά  συζητηθεί.
Το αρχικό ποσό που απαιτούνταν για αυτό το έργο  έφτανε 136.000  και το ποσό που  έχει συγκεντρωθεί υπερβαίνει τις 174.000 ευρώ  ήδη και  το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) έχει εγκρίνει την πρώτη φάση. σήμερα θα υπάρξει τροποποίηση του ρυμοτομικού για να βοηθηθούν οι μελέτες και να διεκδικηθεί περαιτέρω χρηματοδότηση

tomegalostoixima2    Ο δήμαρχος  Ορχομενού κ. Κ.Ξηρογιαννης από την πλευρά του χαρίστε τον δεσπότη κ.κ. Γεώργιο τον παπά Χαράλαμπο για την  στήριξη τους στην πορεία του έργου όπως και  την περιφέρεια  που συνείσφερε  με το ποσό των   50.000 ευρώ  ως χορηγία, επίσης του υπαλλήλους του Υπουργείου την κυρία κλπ. Ευχαριστησε τέλος  επίσης τους χορηγούς και σημείωσε ότι σε όλη την επικράτεια τα  57 υπο αναστήλωση  θέατρα  χρειάζεται να συγκεντρώσουν 600.000 ευρώ και  μόνο του το θέατρο  Ορχομενού  έφτασε τις 174.000. Τέλος ευχαρίστησε όλους τους ους μελετητές  και τον κ. Σταύρο Μπένο, ενώ για τους αυτοδιοικητικούς είπε ότι είναι υποχρέωση μας να τα κάνουμε και δεν χρειάζεται να ευχαριστεί κανείς και κανέναν . Σήμερα θα δούμε τις πρώτες μελέτες  και σύντομα θα έχουμε τις εγκρίσεις από το ΚΑΣ. Τα 30 35 στρέμματα που ανήκουν σε ιδιώτες στην εκκλησία και σε δημόσιο θα γίνει ανταλλαγή.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ .Μπενος Σταυρός πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. για την αναστήλωση των θεάτρων  ΔΙΑΖΩΜΑ και τόνισε
απόψε βίωσε την καλύτερη υποδοχή που έχει βρει ποτέ το Διάζωμα σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο για τον Ορχομενό ιστορική η μέρα είναι και για Διάζωμα γιατί το δικό σας παράδειγμα με το Αρχαιολογικό  Πάρκο υπάρχουν που θέλουν μιμηθούν  πολλές πόλεις  το σε όλη την Ελλάδα.

Δεν αρκεί να τελειώσουν οι μελέτες το έργο πρέπει να τελειώσει ως το 2020. 
Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας φαίνεται κακώς σε ανάπτυξη  κάτι που δυσχεραίνει στις χρηματοδοτήσεις στην περιοχή σας.Γιαυτό πιστεύω ότι  πρέπει να συμβάλει και το Υπουργείο Ανάπτυξης εκτός του ΕΣΠΑ. Κλείνοντας  ευχαρίστησε στους κ.κ. Ξηρογιάννη και Ζυγούρη και έκανε έκκληση στην νέα δημοτική αρχή να συνεχίσουν να γράφουν ιστορία.
Το ΕΣΠΑ τόνισε ξεκάθαρα πράγματα όχι απαλλοτριώσεις κλπ για να προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση από το 2015.
Εν συνεχεία  πήρε τον λόγο ο  πολύπειρος σε υλοποίηση έργων και νεοεκλεγμένος δήμαρχος Ορχομενού κ. Λ. Υπερήφανος  και δήλωσε :Αυτό το έργο το  έχει ανάγκη ο Ορχομενός και ο τόπος άλλα εκείνο που φοβάμαι είναι ότι έχουν καθυστερήσει πολύ για το ρυμοτομικού σχέδιο και φοβάμαι ότι θα καθυστερήσει πολύ. Μακάρι να μην υπάρχουν ενστάσεις,αφού υπάρχει τμήμα που δεν επηρεάζεται και μπορεί να προχωρήσει Σε εκείνο το σημείο επενέβει ο κ. Μπένος κι αφού συμφώνησε με τον κ. Υπερήφανο πρότεινε  τον όρο συμπαγής αρχαιολογικός χώρος που δεν θα χρειαστεί την διετία του ρυμοτομικού ώστε να αρχίσει πιο γρήγορα η χρηματοδότηση. Το θέατρο κι ο ενδιάμεσος χώρος  όπως κι ο χώρος της  εκκλησίας μπορεί να ξεκινήσει άμεσα.
Στην Α φάση πρέπει να μην έχουμε εκκρεμότητες και πράξεις αναλογισμού που θα υπάρχουν στην Β φάση. Παίρνοντας πάλι τον λόγο ο νέος δήμαρχος  σημείωσε ότι όλοι οι Ορχομενιοι έχουν αυτό το ΟΡΑΜΑ κι εμείς   θα είμαστε δίπλα να το στηρίξουμε.με όλες τις δυνάμεις μας.

Λίγο πριν την αναλυτική παρουσίαση των μελετών πήρε το λόγο ο  αρχιτέκτονας κ. Διαμαντόπουλος που εξήγησε σε όλους τι πρόκειται να παρακολουθήσουν αλλά και τις φάσεις που απαιτούνται μέχρι την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου. Ξεκίνησε λέγοντας :

Για να γίνει κάτι χρειάζεται να το αγκαλιάσουν όλοι και δεν αρκεί μόνο η μελέτη. tomegalostoixima3

Στην Ακρόπολη ήταν 48 στρ. η πεζοδρόμηση κι εδώ είναι περίπου 35 στρ. πεζοδρόμησης το έργο που θα δείτε σήμερα είναι ένα σύνθετο έργο και μια πρωτοποριακή μελέτη όπου δούλεψαν πολλοί άνθρωποι. Είναι ολοκληρωμένη πλέον η μελέτη αρκεί να μπουν οι φάσεις.  Επιγραμματικά σημείωσε τις ακόλουθες φάσεις του έργου που παρουσιάστηκαν και σε οθόνη για το κοινό:Το ρυμοτομικό και η πολεοδομική μελέτη  όπως και οι 

πράξεις αναλογισμού και οι απαλλοτριώσεις είναι υποχρεωτικό ώστε να ανοίξουν οι δρόμοι. 
Η οδός Μινύα θα μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας αλλά σε ένα τμήμα του θα υπάρχει και πεζοδρόμηση. 
Η οδός  Μεγάλου Αλεξάνδρου θα αλλάξει κατεύθυνση ενώ η  κίνηση θα γίνεται  από την Βυζαντίου κατά κύριο λόγο για αυτοκίνητα. 

Οι πεζοί  θα διέρχονται από την διάνοιξη των Πεσόντων Μαχητών.  

Τα περισσότερα δέντρα θα φύγουν ώστε να αναδειχθεί η εκκλησία. 
Θα υπάρχουν δυο περιπατητικές διαδρομές θέασης γύρω από το. Αρχαίο θέατρο για τους επισκέπτες.  Οι πεζόδρομοι θα είναι από πεπαλαιωμένα υλικά ανάλογα με την ζώνη και το χώρο που βρίσκονται.
 Για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Ορχομενού είναι 

εφικτή η ολοκλήρωση αυτού του έργου και ο πλούτος ο ιστορικός του τόπου πρέπει να αναδειχθεί και με την ολοκλήρωση του θα είναι χωρητικότητα 1000 θέσεων. Η μελέτη αυτή έχει εγκριθεί για την αναστήλωση του θεάτρου.  Αναγκαίο είναι να να υπογειοποιηθεί το δίκτυο της ΔΕΗ και να μετατοπιστεί ο αγωγός ύδρευσης.

Θα δημιουργηθεί πλατεία μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο.tomegalostoixima4
Θα μετατοπιστεί το σύστημα ύδρευσης αποχέτευσης καθώς και τα λήμματα. 
θα φύγουν τα δέντρα που κρύβουν τον ναό και θα τοποθετηθούν τα ιδανικά για τον χώρο. 
Καταργείται η Μεγάλου Αλέξανδρου και γίνεται πεζόδρομος. 
Μια είσοδος από Βυζαντίου για αυτοκίνητα. 
Ήπιας κυκλοφορία η μισή Μινύα και η άλλη μισή πεζοδρόμηση όπως και η Μεγάλου Αλέξανδρου.
Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αλλαγής του ρυμοτομικού ώστε να προχωρήσει το έργο της ενοποίησης του Αρχαιολογικού πάρκου. 
Για όσους δεν βρέθηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου   σας παρουσιάζουμε τις εικόνες από τις μελέτες της ομάδας του κ. Διαμαντόπουλου  μέσω της επίσημης σελίδας του  orchomenos-news στο facebook

Το δημοσίευμα

Το μεγάλο στοίχημα
http://orchomenos-news.blogspot.gr/2014/07/blog-post_25.html