Γρήγορη μετάβαση

Οι μαθητές της γ’ Γυμνασίου και το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας ξεναγούν της προσκεκλημένους του «Διαζώματος» στο πλαίσιο της 2ης Συνάντησής του με τα Εταιρικά του μέλη.

Σχετικά Θέατρα

Δελτίο τύπου 

Την Κυριακή 19 Απριλίου 2015 και ώρα 11.00 π.μ., οι μαθητές της γ’ Γυμνασίου και το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας ξενάγησαν της προσκεκλημένους του «Διαζώματος» στο Εκκλησιαστήριο – Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης στo πλαίσιo της δράσης με θέμα: «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα».
Υπεύθυνες Καθηγήτριες:
φιλολογική-ιστορική επιμέλεια :Τρισεύγενη Πουλοπούλου, φιλόλογος
μουσικολογική-μουσική επιμέλεια: Γεωργία Ψαραδέλλη, μουσικός
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α.   1. Αναφορά ομάδας μαθητών στην πόλη της αρχαίας Μεσσήνης.
2. Παρουσίαση από ομάδα μαθητών του χώρου του Εκκλησιαστηρίου – Ωδείου.
Β.   Χορωδία και ορχήστρα
1.    «Χριστός  Ανέστη». Το θούριον του Πάσχα σε Ήχο Πλάγιο του Α’.

2.    Μουσική Επιγραφή στήλης Αρχαίας Μεσσήνης η οποία βρέθηκε στην περιοχή του Ιεροθυσίου  νότια του Ασκληπιείου. Πρόκειται για μουσικό δίστιχο με επίσημο λατρευτικό χαρακτήρα σε φωνητική κυρίως αρχαιοελληνική σημειογραφία την οποία εξήγησε ο μουσικολόγος Δημήτρης Θέμελης. Είναι το 4ο κατά σειρά κείμενο αρχαίας ελληνικής μουσικής (μετά από τα αντίστοιχα της Λαυρεωτικής, του Πηλίου και του Ηρακλή Παγκράτη στην Αθήνα) που ενώ στην πλειονότητά του αποτελείται από φωνητικά σύμβολα δεν συνοδεύεται από αντίστοιχο ποιητικό κείμενο. Σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα.

3.    Επιτάφιος του Σεικίλου (2ος αι. π. Χ.- 1ος αι. μ. Χ.) Σκόλιον μέλος, δηλαδή συμποσιακό τραγούδι το οποίο αποτελεί ένα μικρό εγκώμιο καλοζωίας «Όσο ζεις να χαίρεσαι, καθόλου να μη λυπάσαι, η ζωή είναι μικρή, την τελείωση ο χρόνος απαιτεί». Πρόκειται για το αρτιότερο και πιο ευανάγνωστο μέχρι στιγμής δείγμα της αρχαίας μουσικής γραφής, γραμμένο σε φωνητική αρχαιοελληνική παρασημαντική, το οποίο βρέθηκε το 1883 χαραγμένο σε επιτύμβια στήλη στο Αϊδίνι της Μ.Ασίας, κοντά της αρχαίες Τράλλεις. Σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο της Κοπεγχάγης στη Δανία.

4.    «Χορέψετε –χορέψετε». Παραδοσιακός σκοπός –πηδηχτός  χορός Νάξου με ανάλογο του προηγούμενου περιεχόμενο: «Χορέψετε, χορέψετε, τα νιάτα να χαρείτε γιατί σε τούτο τον ντουνιά δε θα τα ξαναβρείτε..»

  • Στιγμιότυπο της δράσης. Ο κος Πέτρος Θέμελης, Διευθυντής της Εταιρείας Μεσσηνιακών Σπουδών, συγχαίρει τις καθηγήτριες, κ.κ. Τρισεύγενη Πουλοπούλου και Γεωργία Ψαραδέλλη, καθώς και τους μαθητές.