Γρήγορη μετάβαση

«Η Μακύνεια είναι σήμερα η Γέφυρά μας με το αύριο»: Εκεί όπου ένα μνημείο του αρχαίου κόσμου συναντά ένα σύγχρονο επίτευγμα της τεχνολογίας

Σχετικά Θέατρα

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» η δεύτερη εκδήλωση για το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας – η πρώτη έγινε επί τόπου στο χώρο του αρχαίου θεάτρου το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010 – και η οποία σηματοδότησε την έναρξη της εκστρατείας διάσωσης του εξαιρετικού αυτού μνημείου.
Το θέατρο της αρχαίας Μακύνειας βρίσκεται στη θέση «Παλιόκαστρο» του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Αντιρρίου. Το θέατρο βρίσκεται σε ένα μικρό πλάτωμα στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης, πλάι σε έναν αταύτιστο ναό, γιατί προφανώς εξυπηρετούσε κάποιες λατρευτικές ανάγκες. Από το μνημείο σώζεται το τοξοειδές κοίλο του και 14 σειρές εδωλίων. Η διαπίστωση, ότι το επίσημο πρόσωπο θα καθόταν στο ανατολικό άκρο της πρώτης σειράς των εδωλίων σε έναν λίθινο θρόνο με θέα προς τους θεατές, οδηγεί στη σκέψη ότι αρχικά δεν αποκλείεται να λειτούργησε και ως βουλευτήριο.

Η έρευνα του θεάτρου έγινε κατά το 1988 και 1989 εξ αιτίας αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε εκεί. Μόνη επιτρεπόμενη χρήση είναι η απλή επίσκεψη.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η εταιρία «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.» η οποία μαζί με τους εργαζομένους της έχει υιοθετήσει το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας, σε μια πράξη υψηλού συμβολισμού, αφού εκφράζει την απόλυτη συνέργεια των τοπικών αρχών, των οικονομικών δυνάμεων, μα πάνω από όλα της ίδιας της κοινωνίας για ένα κοινό στόχο.

Ήδη στην υπόθεση για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας :

ο Δήμος Αντιρρίου έχει υπογράψει μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμματική σύμβαση με αντικείμενο την προστασία –ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας συνολικού προϋπολογισμού 70.000
η εταιρία ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής ευθύνης τροφοδότησε τον «κουμπαρά» του αρχαίου θεάτρου με το ποσό των 8.000 ευρώ.
Στην εκδήλωση μίλησαν οι κ.κ.:

Ανδρέας Ευθυμιόπουλος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αντιρρίου «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προστασία των μνημείων»
Παναγιώτης Παπανικόλας, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. «Πολίτης ΓΕΦΥΡΑ»
Μαρία Γάτση, προϊσταμένη της ΛΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων «Το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας: Παρελθόν, παρόν, μέλλον»
Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ : «Οι καλύτεροι φρουροί των μνημείων : Οι πολίτες»
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή του επίσημου βίντεο της καμπάνιας για τη διάσωση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας. Το βίντεο από σήμερα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο και αποτελεί το βασικό όχημα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών να στηρίξουν και να ενισχύσουν οικονομικά το πρόγραμμα για τη ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας.