Γρήγορη μετάβαση

Η εξέλιξη των εργασιών στο ρωμαϊκό θέατρο της Χερσονήσου και η τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης

Σχετικά Θέατρα

Στην αρχή του σύγχρονου οικισμού του Λιμένα Χερσονήσου, από την πλευρά του Ηρακλείου, βρίσκεται το ρωμαϊκό θέατρο της Χερσονήσου, το οποίο κτίστηκε στον 1ο αιώνα μ.Χ. Το θέατρο της Χερσονήσου αποκαλύπτεται σταδιακά από τις συστηματικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα από την ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την αρχαιολόγο κα Μανδαλάκη Στέλλα. Οι εργασίες πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση, ύψους 50.000,00 ευρώ που διέθεσε το 2010 ο Δήμος Χερσονήσου με Προγραμματική Σύμβαση στο ΥΠ.ΠΟ.Τ. Αντικείμενο της σύμβασης ήταν η διευθέτηση του αρχαίου υλικού, ο καθαρισμός και τη μερική ανάδειξη του θεάτρου της Χερσονήσου.

Περιορισμένης κλίμακας δοκιμαστική ανασκαφική έρευνα είχε πραγματοποιηθεί και το 1995 από την ΚΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. και την ίδια αρχαιολόγο. Επίσης, το 2008 πραγματοποιήθηκε γεωφυσική έρευνα και χαρτογράφηση του αρχαίου θεάτρου, με το ποσό των 5.000,00 € που διέθεσε ο Δήμος Χερσονήσου μέσω Προγραμματικής Σύμβασης στο ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2013 υπεγράφη η τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης του 2010. Ο αρχικός προϋπολογισμός της αυξήθηκε κατά 15.000,00 €, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και η ανάθεση των απαιτούμενων μελετών αποκατάστασης του μνημείου (εκπόνηση μελέτης για την αρχιτεκτονική αποτύπωση του μνημείου, εκπόνηση μελέτης για την τοπογραφική αποτύπωση του μνημείου, εκπόνηση γεωλογικής μελέτης του μνημείου, εκπόνηση μελέτης της παθολογίας του μνημείου, εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης αποκατάστασης του μνημείου). Με την ίδια τροποποίηση αυξήθηκε και το χρονοδιάγραμμα του έργου, το οποίο παρατάθηκε ως το τέλος του 2013.

Οι νεότερες ανασκαφικές έρευνες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αποκάλυψαν τμήμα του κοίλου του θεάτρου (οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί στο νότιο τμήμα και σχεδόν στο κεντρικό, το βόρειο τμήμα έχει οριοθετηθεί, δεν έχει ωστόσο καθαρισθεί / Εικ. 1-3,5,8,10), του δαπέδου της ορχήστρας (Εικ. 2-3,6-7) και του σκηνικού οικοδομήματος του θεάτρου (Εικ. 2, 4).
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη του ρωμαϊκού θεάτρου της Χερσονήσου και αγκάλιασαν αυτό το μνημείο, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη, κο Σταύρο Αρναουτάκη, το Δήμο Χερσονήσου και το Δήμαρχο, κο Ζαχαρία Δοξαστάκη, τον τέως Δήμαρχο Χερσονήσου και νύν Ευρωβουλευτή, κο Σπύρο Δανέλη, τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και την ΚΓ΄ Ε.Π.Κ.Α., την αρχαιολόγο, κα Στέλλα Μανδαλάκη, αλλά και όλους τους πολίτες της περιοχής.

  • Κοίλο θεάτρου μετά τον καθαρισμό. Οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί στο νότιο τμήμα και σχεδόν στο κεντρικό. Το βόρειο τμήμα έχει οριοθετηθεί, δεν έχει ωστόσο καθαρισθεί (2013).
  • Νότιο τμήμα κοίλου, δάπεδο ορχήστρας, τοίχοι σκηνής. Πάνω από την ορχήστρα διακρίνεται στρώμα καταστροφής με πεσμένα αρχιτεκτονικά μέλη από τη σκηνή του θεάτρου (2013).
  • Κοίλο, τμήμα ορχήστρας προς νότο, τοίχοι σκηνής, πεσμένα λίθινα έδρανα από το κοίλο σκεπασμένα με νάυλον (2013).
  • Tοίχοι σκηνής όπως αποκαλύφθηκαν με το μηχάνημα και μετά τον επιφανειακό καθαρισμό (2013).
  • Κοίλο, πεσμένα λίθινα έδρανα κάτω από το νάυλον, στο βάθος έχει εντοπιστεί το δάπεδο της ορχήστρας. Λήψη από Β προς Ν (2013).
  • Νότιο τμήμα ορχήστρας, τοίχοι πάνω στο δάπεδο (2013).
  • Σωζόμενη κτιστή δυτική παρειά κοίλου στο νότιο τμήμα - Δάπεδο ορχήστρας (2013).
  • Κεντρικό τμήμα κοίλου, σωζόμενοι αναβαθμοί. Ο καθαρισμός δεν έχει ολοκληρωθεί (2013).
  • Κεντρικό και βόρειο τμήμα κοίλου. Ο καθαρισμός δεν έχει ολοκληρωθεί.
  • Κοίλο από Β προς Ν.