Γρήγορη μετάβαση

Η Ε΄ Γενική Συνέλευση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012 στο παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας πραγματοποιήθηκε η Ε΄ Γενική Συνέλευση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.

Η συνέλευση αυτή ήταν ξεχωριστή και με έναν ισχυρό συμβολισμό, αφού ολοκληρώνεται η πρώτη τετραετία της δράσης του Σωματείου.

Ο απολογισμός της τετραετίας αποδόθηκε μέσα από ένα 20λεπτο ντοκιμαντέρ, στο οποίο αποτυπώθηκε ανάγλυφα η «σοδειά» του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, τόσο στο πεδίο της καταγραφής και τεκμηρίωσης των μνημείων, όσο και στις εργασίες ανάδειξής τους.

Ε’ Γενική Συνέλευση σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ”, 7 Οκτωβρίου 2012 – Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο

Παράλληλα, αναπτύχθηκαν οι ιδέες και τα όνειρα της επόμενης τετραετίας:

· η ανάπτυξη προγραμμάτων διαχείρισης, που θα περιλαμβάνει και τη «διατηρησιμότητα», τη
φροντίδα δηλαδή των μνημείων μετά την αποκατάσταση τους

· η δημιουργία ζωνών περιβάλλοντος γύρω από τα μνημεία

· η δημιουργία τουριστικών διαδρομών με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα, προκειμένου να συνδεθούν
τα μνημεία με την πραγματική οικονομία και ανάπτυξη (πολιτιστικός τουρισμός)

· η σύνδεση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ με αντίστοιχα ευρωπαϊκά δίκτυα και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα

· η προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ε’ Γενικής Συνέλευσης τα μέλη και οι προσκαλεσμένοι του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ απόλαυσαν την εξαιρετική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας από την αρχαιολόγο κα Καλλιόπη Παπαγγελή.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας βρίσκεται στο λόφο της Ακροπόλεως, όπου αναπτύχθηκαν όλοι οι αρχαίοι οικισμοί από την προϊστορική εποχή μέχρι την ύστερη αρχαιότητα καθώς και το περίφημο Ιερό της Δήμητρος και της Κόρης. Το ιερό της Δήμητρος και της Κόρης είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του λόφου και εκεί ετελούντο τα Ελευσίνια μυστήρια. Η ακρόπολη και το ιερό, ήταν οχυρωμένα με υψηλά τείχη ενισχυμένα με πύργους.

Κορυφαίο γεγονός της ξενάγησης ήταν η απαγγελία του Ορφικού Ύμνου από το μέλος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κα Λυδία Κονιόρδου στον υποβλητικό χώρο του Τελεστηρίου, στο χώρο όπου λάμβαναν χώρα οι μυστικότερες τελετές της μύησης των πιστών.

Για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού του μνημείου, η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και η Αντιπεριφερειάρχης, κα Σταυρούλα Δήμου έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, ύψους 100.000 ευρώ. Το ποσό της Προγραμματικής Σύμβασης θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του Τελεστηρίου.

‘Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης οφείλουμε:

· στο Δήμαρχο Ελευσίνας κ. Γιώργο Τσουκαλά και τους συνεργάτες του για τη φιλοξενία,
την ηχητική εγκατάσταση και την επιμέλεια του χώρου

· στο μέλος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Στέφανο Τσολακίδη για την προσφορά του catering

· στην ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ για την προσφορά των ποτών