Γρήγορη μετάβαση

Επίσκεψη εργασίας του προέδρου του «Διαζώματος», κου Σταύρου Μπένου στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι

Σχετικά Θέατρα

 

Την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2014 ο κος Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», συνοδευόμενος από τους κ.κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, γενικό γραμματέα του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Μπέττυ Χατζηνικολάου, εμπειρογνώμονα σε θέματα Τουρισμού και μέλος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Νίκο Παππά, τοπογράφο – μηχανικό και μέλος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» πραγματοποίησαν διήμερη επίσκεψη στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι.

Το ταξίδι ξεκίνησε με την επίσκεψη στο αρχαίο θεάτρου της Στράτου, όπου έγινε η ενημέρωση για την πρόοδο των ανασκαφών. Στο θέατρο βρέθηκαν η αντιπροσωπία του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, η κα Ολυμπία Βικάτου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, ο κος Λάζαρος Κολώνας, επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και ανασκαφέας του θεάτρου και ο κος Γιώργος Καραδέδος, καθηγητής αρχιτεκτονικής, μέλος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και αναστηλωτής του θεάτρου της Στράτου. Ο ανασκαφικός καθαρισμός του μνημείου έχει προχωρήσει αρκετά και προετοιμάζεται η εκπόνηση των μελετών. Ο κος Καραδέδος μάλιστα δήλωσε πως μετά και τον καθαρισμό που έγινε από την ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το θέατρο αποκαλύφθηκε και έτσι μπόρεσε να γίνει φωτογραφική, φωτογραμμετρική, τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωσή του.

Ακολούθησε η συνάντηση του κου Σταύρου Μπένου με το Δήμαρχο Αγρινίου, κο Γιώργο Παπαναστασίου και η συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο Αγρινίου. Η συνέντευξη έγινε με την συμμετοχή του δημάρχου Αγρινίου κ. Γιώργου Παπαναστασίου, του προέδρου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» κου Σταύρου Μπένου, της Προϊσταμένης της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κας Ολυμπίας Βικάτου, του πρόεδρου του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κου Φώτη Περγαντή, του αρχιτέκτονα – αρχαιολόγου κου Καραδέδου και άλλων υπηρεσιακών στελεχών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Κατά τη διάρκειά της ο κος Σταύρος Μπένος ανακοίνωσε την πρόταση του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» για «Μια πολιτιστική και περιβαλλοντική διαδρομή στην Αιτωλοακαρνανία», δηλαδή το σχεδιασμό και την οργάνωση μιας συνδυασμένης διαδρομής αρχαίων θεάτρων και υδάτινου στοιχείου (λίμνες, ποτάμια, λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού) ως επώνυμου τουριστικού προϊόντος-εμπειρίας. Στόχος του προτεινόμενου προγράμματος θα είναι αφ’ ενός η συντήρηση και αποκατάσταση των μνημείων, αφ’ ετέρου η σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» παρέστησαν σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση με θέμα «Αρχαιολογικοί Θησαυροί της Αιτωλίας και Ακαρνανίας από την προϊστορική και κλασική περίοδο». Την εκδήλωση διοργάνωσε το Εργαστήριο για νέους με ειδικές ανάγκες «Παναγία Ελεούσα» http://ergpanel.gr στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

Την Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2014 τα μέλη του συμβουλίου επισκέφθηκαν τη β΄ εκπαιδευτική μονάδα και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης – οικοτροφείο του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα» στο Αγρίνιο. Εκεί ξεναγήθηκαν από τις κ.κ. Μαρία Τσούτσου, επίτιμη πρόεδρο του εργαστηρίου και Διονυσία Σαμαντά – Ψαράκη, νυν πρόεδρο του εργαστηρίου και συνομίλησαν με τα παιδιά.

Επίσης, ο κος Σταύρος Μπένος συναντήθηκε με το Δήμαρχο Μεσολογγίου, κο Νίκο Καραπάνο. Αμέσως μετά ο κος Σταύρος Μπένος συναντήθηκε με την Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, κα Σταρακά Χριστίνα και τους συνεργάτες της.

Κατά τη διάρκεια δίωρης σύσκεψης, στην οποία μετείχαν οι κ.κ. Σταύρος Μπένος, Χριστίνα Σταρακά, Ειρήνη Καραθανάση, προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Στάθης Τσούκαλης, αρχιτέκτων –μηχανικός της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Νίκος Μασίκας, πολιτικός – μηχανικός της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Ελένη Σπυράκη, Διευθύντρια Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Φώτης Περγαντής, πρόεδρος του φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Σελιμάς Ιωάννης, Σύμβουλος Διαχείρισης Περιβάλλοντος του φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, συζητήθηκαν οι δυνατότητες οργάνωσης του προγράμματος πολιτιστικής και περιβαλλοντικής διαδρομής στην Αιτωλοακαρνανία.

Τέλος, οι κ.κ. Σταύρος Μπένος, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Μπέττυ Χατζηνικολάου και Νίκος Παππάς επισκέφθηκαν το Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και ενημερώθηκαν από τους κ.κ. Περγαντή και Σελιμά για τις δράσεις του φορέα. Όλοι μαζί συζήτησαν την περιβαλλοντική διάσταση του εγχειρήματος της διαδρομής, με βασική προτεραιότητα την αναβάθμιση της επισκεψιμότητας του Εθνικού Πάρκου μέσω της διαδρομής.

Tο αρχαίο θέατρο της Στράτου

  • Εικ.1: Tο αρχαίο θέατρο της Στράτου.
  • Εικ.2: Tο αρχαίο θέατρο της Στράτου.
  • Εικ.3: Tο αρχαίο θέατρο της Στράτου.
  • Εικ. 4: Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Στράτου. Στην πάνω σειρά διακρίνονται από αριστερά οι κ.κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Λάζαρος Κολώνας, Τάσος Πατσέας, πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Στράτου, Λίνα Μακραδήμα, αρχαιολόγος, Νίκος Παππάς. Στην κάτω σειρά διακρίνονται από αριστερά Γιώργος Μελιάδης, αντιδήμαρχος Αγροτικής και Τοπικής Ανάπτυξης Δήμου Αγρινίου, Γιώργος Καραδέδος, Ολυμπία Βικάτου, Σταύρος Μπένος και Γιώργος Παπαναστασίου.

Σχετικά δημοσιεύματα:

Σ. Μπένος: Στοχεύοντας στην ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου
aixmi-news.gr
http://www.aixmi-news.gr/%CE

ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ Ο Σ.ΜΠΕΝΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2015 ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ
acheloostv.gr
http://www.acheloostv.gr/online/newsnow/5002

Ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Στ. Μπένος στον Φ.Δ. Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου
agriniopress.gr
http://www.agriniopress.gr/%CE

Η πρόταση για τα Αρχαία Θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας
myagrinio.gr
http://www.myagrinio.gr/%CE

Με επιτυχία η εκδήλωση του «Παναγία Ελεούσα»
vres-agrinio.gr
http://www.vres-agrinio.gr/epikairotita/item/11085

Επίσκεψη Στ. Μπένου στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου
agrinio24.com
http://agrinio24.com/?p=23158

O ΦΔ Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου υποδέχθηκε το “Διάζωμα”
econews.gr
http://www.econews.gr/2014/12/05/fd-mesologgiou-diazoma-119278/

Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση ευαισθητοποίησης
onairnews.gr
http://www.onairnews.gr/23095

Οργανωμένη ανάδειξη και προβολή του αρχαίου θεάτρου της Στράτου
acheloostv.gr
http://www.acheloostv.gr/online/newsnow/5013-85.html

Επίσκεψη του Προέδρου του «Διαζώματος» Σταύρου Μπένου στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου
aerasnews.gr
http://www.aerasnews.gr/121073/episkepsi-tou-proedrou-tou-diazomatos-stavrou-benou-ston-forea