Γρήγορη μετάβαση

Εκδήλωση ενημέρωσης για το πρόγραμμα «Ανάδειξη του θεάτρου του ιερού του Διονύσου στην Ικαρία Αττικής (Διόνυσος)»

Σχετικά Θέατρα

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία και το «ΔΙΑΖΩΜΑ», κίνηση πολιτών για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, υλοποιούν το πρόγραμμα «Ανάδειξη του θεάτρου του ιερού του Διονύσου στην Ικαρία Αττικής (Διόνυσος)», με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών ως προς τη φροντίδα και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο της παραπάνω δράσης διοργανώθηκε τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης, το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», τη Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Δήμο Διονύσου, μια εκδήλωση ενημέρωσης στο θέατρο των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο κος Παναγιώτης Κοντός, αναπληρωτής Καθηγητής τής Γλωσσολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και ο κος Ιωάννης Καλαφατέλης, Δήμαρχος Διονύσου. Στη συνέχεια ο κος Πέτρος Θέμελης, Αντιπρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» και καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας παρουσίασε το θεσμό της χορηγίας στην αρχαία Ελλάδα. Ο κος Βασίλης Λαμπρινουδάκης, γραμματέας του σωματείου «Διάζωμα», μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας παρουσίασε το ιερό και το θέατρο του Διονύσου στην Ικαρία της Αττικής, με ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του για τη γέννηση και την εξέλιξη τού θεάτρου. Τον αρχαιολογικό χώρο του Διονύσου στην Ικαρία τής Αττικής και την ιστορία των ανασκαφών του παρουσίασε η αρχαιολόγος της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα Χατζηδημητρίου Αθηνά. Ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», κος Σταύρος Μπένος παρουσίασε με προβολή βίντεο τις δράσεις που υλοποιούνται από το «Διάζωμα» και προσπάθησε να «μυήσει» τους μικρούς μαθητές στο θεσμό της «υιοθέτησης» θεάτρων από σχολικά συγκροτήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στον θετικό αντίκτυπο αυτής τής κίνησης για τους νέους.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η ομιλία της νεαρής Νίκης Γεωργακοπούλου, μαθήτριας του Βαρβακείου Πειραματικού Λυκείου, η οποία διηγήθηκε στους μαθητές ότι η συναρπαστική πολιτεία του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» συνεπήρε τους μαθητές της Γ Γυμνασίου της Βαρβακείου Σχολής, οι οποίοι ευαισθητοποιημένοι και μέσα από τη διδασκαλία της «Ελένης» του Ευριπίδη υιοθέτησαν το αρχαίο θέατρο των Δελφών και συμμετείχαν σε ποικίλες βιωματικές δράσεις που έλαβαν χώρα στον ιερό αυτό τόπο και αποτυπώνονται σε μια κινηματογραφική ταινιούλα αλλά και στο blog που δημιούργησε η ίδια.

Τέλος, η ηθοποιός και παλιά μαθήτρια των Αρσακείων Σχολείων, Λυδία Κονιόρδου, παρουσίασε, συνομιλώντας με τους μαθητές, το σύγχρονο θεσμό του θεάτρου και της άντλησης στοιχείων από το αρχαίο θέατρο.Στην εκδήλωση αυτή, κλήθηκαν όλες οι Διευθύνσεις των Δημοτικών και των Γυμνασίων Σχολείων τού Δήμου Διονύσου, καθώς και οι μαθητικές κοινότητες των Αρσακείων και Τοσιτσείων Σχολείων να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και στη συνέχεια να συνεργαστούν για την υλοποίησή του. Αντικείμενο μελέτης του προγράμματος αποτελεί το εμβληματικό θέατρο του Διονύσου στο ιερό του θεού στην Ικαρία Αττικής, στο σημερινό Δήμο Διονύσου. Από το θέατρο αυτό σώζεται η αρχαϊκή ορθογώνια ορχήστρα και μερικές από τις προεδρίες, ενώ το (χωμάτινο) κοίλο δεν διακρίνεται, αφού το τοπίο έχει αλλοιωθεί ήδη από τον 19ο αιώνα λόγω τής διέλευσης αγροτικού δρόμου.Η διατήρηση και η ανάδειξη του συγκεκριμένου μνημείου κρίνεται αναγκαία, καθώς έχει κομβική σημασία για την ιστορία τού θεάτρου. Για τη συμβολή στις δαπάνες μελέτης και αποκατάστασης του θεάτρου στο ιερό τού Διονύσου το «ΔΙΑΖΩΜΑ» άνοιξε κουμπαρά – τραπεζικό λογαριασμό – ο οποίος υποδέχεται τις προσφορές όλων όσων επιθυμούν να συμβάλουν.

  • Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
  • Ο κος Ιωάννης Καλαφατέλης, Δήμαρχος Διονύσου προλογίζει την εκδήλωση.
  • Ο κος Πέτρος Θέμελης, Αντιπρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» και καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας μιλά για το θεσμό της χορηγίας στην αρχαία Ελλάδα.
  • Ο κος Βασίλης Λαμπρινουδάκης, γραμματέας του σωματείου «Διάζωμα», μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας παρουσιάζει το ιερό και το θέατρο του Διονύσου στην Ικαρία της Αττικής.
  • Η ηθοποιός, κα Λυδία Κονιόρδου, παρουσιάζει το σύγχρονο θεσμό του θεάτρου και συνομιλεί με τους μαθητές.
  • Σημερινή άποψη του χώρου, όπου βρισκόταν το αρχαίο θέατρο του Διονύσου στην Ικαρία της Αττικής και όπου διασώζεται τμήμα του οικοδομικού του υλικού.