Γρήγορη μετάβαση

Εκδήλωση για την ανάδειξη ενός σπάνιου πολιτιστικού θησαυρού της περιοχής μας, του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών

Σχετικά Θέατρα

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης ενός πολύτιμου πολιτιστικού θησαυρού της περιοχής μας, του αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, την Παρασκευή 1 Απριλίου 2011 και ώρα 8 το βράδυ πραγματοποιείται στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου εκδήλωση, με θέμα «Οι πολίτες ξαναζωντανεύουν το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών», την οποία συνδιοργανώνουν ο Δήμος Βόλου, το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών. Οι ομιλητές και τα θέματα που θα παρουσιαστούν στην παραπάνω εκδήλωση είναι: Πάνος Σκοτινιώτης, Δήμαρχος Βόλου «Με τους πολίτες μπροστά φέρνουμε στο φως το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών», Βάσω Αδρίμη-Σισμάνη, δρ. Αρχαιολόγος, Δ/ντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών «Η μαγεία της αποκάλυψης ενός μνημείου» και Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του «Διαζώματος»- πρώην Υπουργός «Ένα σπουδαίο μνημείο μας περιμένει…». Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό η Προϊσταμένη της ΙΓ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ κυρία Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου, δρ Αρχαιολόγος και ιδρυτικό μέλος του Διαζώματος.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, στο Φουαγιέ του Δημαρχείου θα εκτεθούν στερεοσκοπικές φωτογραφίες του αρχαίου θέατρου Φθιωτίδων Θηβών (λήψεις : Ευστάθιος Ζαφραντζάς). Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη, το Σάββατο 2 Απριλίου, στα αρχαία θέατρα της Μαγνησίας: Βελεστίνο-θέση αρχαίου θεάτρου Φερών, Βόλος-αρχαίο θέατρο Δημητριάδος, Μικροθήβες-αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών.

Σχετικά με το θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, σύμφωνα με τα έως τώρα ανασκαφικά στοιχεία, πρόκειται για το θέατρο της ομώνυμης αρχαίας πόλης, χωρητικότητας περίπου 3.000 θέσεων, το οποίο χτίστηκε στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα. Το Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών εντοπίστηκε και ερευνήθηκε το 1992 και το 1993 από την Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών κα Β.Αδρίμη-Σισμάνη, στο πλαίσιο ενός έργου του Γ.E.A., με βάση τις πληροφορίες των περιηγητών του 19ου αι. και την εύρεση από τους Δ. Θεοχάρη και Γ. Χουρμουζιάδη (1970) μιας επιτύμβιας στήλης με την επιγραφή “BAKXIOΣ ΔIONYΣIOΣ” και ενός πήλινου τραγικού προσωπείου, που θεωρήθηκαν ενδείξεις για την ύπαρξη καλλιτεχνικής ζωής στην πόλη των Φθιωτίδων Θηβών.

Τώρα ξεκινά μια νέα προσπάθεια για την πλήρη αποκάλυψη του μνημείου. Ήδη, έχει αρχίσει ένας κύκλος εργασιών από το Σεπτέμβρη του 2010 με χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας με το ποσό των 50.000 ευρώ, καθώς και τη χρηματοδότηση του τέως δήμου Νέας Αγχιάλου με το ποσό των 30.000 ευρώ. Προκειμένου να συνεχιστούν οι ερευνητικές και ανασκαφικές εργασίες απαιτείται άμεσα ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ, ποσό το οποίο αδυνατεί πλήρως να εξασφαλίσει ο Δήμος Βόλου με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με σκοπό να κινητοποιήσει τις οικονομικές δυνάμεις της περιοχής μας, ώστε να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια ως χορηγοί για την ολοκλήρωση της έρευνας, με σκοπό, στη συνέχεια, την αποκατάστασή του και την απόδοσή του στο κοινό.
Και η προσεχή εκδήλωση έχει στόχο, εκτός από την επιστημονική ενημέρωση για την πορεία των ανασκαφών του μνημείου, να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, προκειμένου να συνδράμουν στο ζωντάνεμα του αρχαίου Θεάτρου Μικροθηβών και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, που αποτελεί ύψιστο χρέος απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Να σημειωθεί ότι ειδικά για το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών ο Δήμος Βόλου άνοιξε ειδικό λογαριασμό και καλεί τους ενδιαφερόμενους να συνεισφέρουν με οποιαδήποτε ποσό για το ζωντάνεμα του μοναδικού αυτού μνημείου της περιοχής μας, η αναστήλωση του οποίου θα αλλάξει όλα τα δεδομένα της περιοχής μας (αρ. λογαριασμού 011/202/54006198 της Εθνικής Τράπεζας).Με την εξεύρεση του ποσού και την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών και μελετών, θα είναι πλέον επιλέξιμη η χρηματοδότηση της αναστήλωσης και πλήρους ανάδειξης του θεάτρου από το ΕΣΠΑ, όπως και το δίκτυο διαδρομών εντός της πόλης των Φθιωτίδων Θηβών με τη σύνδεση του αρχαίου θεάτρου με τα άλλα ήδη ανασκαμμένα δημόσια κτίρια, όπως με την αρχαία αγορά, το ναό της Αθηνάς Πολιάδος, το Ασκληπιείο αλλά και με τα ίδια τα τείχη που σώζονται σε μήκος 8 χιλιομέτρων.
Μετά την ανάδειξη, ελπίζεται ότι στο μέλλον, αφού επιτευχθεί και η υλοποίηση της προτεινόμενης νέας πρόσβασης από την εθνική οδό Βόλου –Αθηνών, το θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών θα έχει τη δυνατότητα να είναι λειτουργικό, φιλοξενώντας σημαντικές παραστάσεις αρχαίου δράματος και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παραμένοντας έτσι ένα ζωντανό μνημείο στη φυσική του θέση, άμεσα συνδεδεμένο με το φυσικό του περιβάλλον, γόνιμο πλέον και ενεργό στοιχείο της σύγχρονης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Βασικός υποστηρικτής όλης αυτής της προσπάθειας, σε όλες τις φάσεις της, θα είναι το ΔΙΑΖΩΜΑ. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΙΑΖΩΜΑ είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο στο οποίο ήδη συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη 575 προσωπικότητες του επιστημονικού και πνευματικού κόσμου της πατρίδας μας, άνθρωποι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ευαισθητοποιημένοι ενεργοί πολίτες, με πρόεδρο τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Σταύρο Μπένο. Κύριος σκοπός του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ είναι η συμβολή στην προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης (θεάτρων, ωδείων, σταδίων, αμφιθεάτρων), καθώς και στη διάδοση των αξιών της πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και την προβολή της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.

Κατά τους εμπνευστές του, θέλει να προβάλλει την ομορφιά, την πρωτοτυπία, τις αξίες, την γνώση, την σοφία, την αισθητική, την αρμονία των αρχαίων θεάτρων με κάθε τρόπο: Από την διοργάνωση εκδηλώσεων, καμπάνιας για το κάθε θέατρο, υιοθεσίας μνημείων, από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών μέχρι τη σχετική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Όπως γράφει ο κ. Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος και δημιουργός του Διαζώματος, «τα αρχαία θέατρα είναι η κορωνίδα των αρχαίων αρχιτεκτονημάτων. Κορυφαία επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Έργα τέχνης που κατασκευάσθηκαν για να φιλοξενήσουν έργα τέχνης. Οικοδομήματα που συγκεντρώνουν στη δομή, στα μέρη, αλλά και στις λεπτομέρειές τους την πρωτοτυπία, τη χάρη, την αγχίνοια, την έκφραση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών, δηλαδή ό,τι καλύτερο διαθέτει το ελληνικό πνεύμα».

  • Γενική άποψη του κοίλου του κάτω θεάτρου
  • Γενική άποψη της ορχήστρας και της σκηνής από το κοίλο