Γρήγορη μετάβαση

Δελτίο τύπου: ένταξη του έργου «Ανάδειξη του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου σε Αρχαιολογικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο» σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα

Σχετικά Θέατρα

Tο πρόγραμμα του περιβαλλοντικού και αρχαιολογικού πάρκου του Ασκληπιείου Επιδαύρου, το οποίο παρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2016 κατά τη διάρκεια της Θ΄ Γενικής συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην Επίδαυρο, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020) του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα το έργο «Ανάδειξη του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου σε Αρχαιολογικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο» εντάχθηκε στη δράση «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την ανάδειξη επιστημονικών – πολιτιστικών – περιβαλλοντικών πάρκων» του προγράμματος «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου».

Το έργο του αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού πάρκου της Επιδαύρου έχει ως στόχο την ανάδειξη της αυθεντικής εικόνας του μνημειακού συγκροτήματος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και την προσφορά στους επισκέπτες μιας μοναδικής εμπειρίας: να γνωρίσουν και να βιώσουν τι ήταν και πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την Αρχαιότητα, καθώς και πώς η λατρεία των θεών και τα στοιχεία της φύσης (θέση, κλίμα, χλωρίδα, πανίδα, νερό ως βασικοί παράγοντες ίασης) συνδυάστηκαν με την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης. Ο επισκέπτης, μετά το τέλος του προγράμματος αυτού, θα επισκέπτεται το ιερό, όπως ο αρχαίος, οδηγούμενος στοχευμένα στα μνημεία, τα οποία κυρίως εξυπηρετούσαν τη θεουργική λειτουργία της ίασης. Ταυτόχρονα, η ανάδειξη της χλωρίδας της περιοχής θα επιτρέψει την άμεση σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με το φυσικό περιβάλλον. Με χρηματοδότηση, ύψους 985.000,00 ευρώ, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

  1. Διαμόρφωση διαδρομών επίσκεψης στα μνημεία του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και ανάπλαση των χώρων εξυπηρέτησης.
  2. Δημιουργία βοτανικού κήπου και ανάδειξη της βιοποικιλότητας του Ασκληπιείου.
  3. Αποκατάσταση και επαναλειτουργία της αρχαίας εισόδου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.

Ανάπλαση της πρόσβασης στο Ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα, που συνδέει τα δύο ιερά της Επιδαύρου (Ασκληπιού και Απόλλωνος).
Η ιδέα του περιβαλλοντικού και αρχαιολογικού πάρκου του Ασκληπιείου Επιδαύρου ξεκίνησε ως ένα όραμα του καθηγητή Αρχαιολογίας Βασίλη Λαμπρινουδάκη. Η συγκεκριμένη πρόταση που το υλοποιεί και που ετοιμάστηκε με την καθοριστική συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας έγινε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Επιδαύρου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Για την ωρίμανση του έργου χρηματοδοτείται από το Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Εταιρεία INTERAMERICAN, η «Μελέτη διαμόρφωσης και ανάπλασης διαδρομών περιήγησης στο φυσικό περιβάλλον του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και του περιβάλλοντος χώρου του» που εκπονείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Επίσης, η Εταιρεία APIVITA, Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», προσέφερε δωρεάν για το έργο τη «Μελέτη κήπου ενδημικών και θεραπευτικών φυτών στην περιοχή ΒΔ του ιερού του Ασκληπιού» και η Εταιρεία ΔΡΟΜΟΣ Ε.Π.Ε. εκπόνησε ομοίως αφιλοκερδώς την «Οριστική μελέτη Οδοποιίας για την οδική σύνδεση του Ασκληπιείου με το Ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτα».

Συγχαίρουμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στο σχεδιασμό του εξαιρετικού αυτού προγράμματος.

  • Διαβάστε το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση στο kathimerini.gr, εδώ.