Γρήγορη μετάβαση

Απολογισμός Ρωμαϊκού Θεάτρου Γόρτυνας

Σχετικά Θέατρα

Α. Εργασίες και αποτελέσματα: Το θέατρο περιγράφουν διάφοροι περιηγητές, όπως ο Ιταλός Onorio Belli και ο Άγγλος Thomas Spratt. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της θεατρικής κατασκευής ήταν καλυμμένο από τη βλάστηση.

2008:

Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» επισκέφθηκε για πρώτη φορά το ρωμαϊκό θέατρο της Γόρτυνας. Εκεί συναντήθηκε με την προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα Μαρία Μπρεδάκη, τη Νομάρχη Ηρακλείου, κα Σχοιναράκη Ευαγγελία και το Δήμαρχο Χερσονήσου, κ. Σπύρο Δανέλλη. Η κα Μπρεδάκη ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι απαιτούνται δοκιμαστικές και συστηματικές ανασκαφές για την αποκάλυψη του μνημείου.
2009:
Το 2009 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείο Πολιτισμού, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας για την υλοποίηση Γεωφυσικής Έρευνας στο θέατρο της Γόρτυνας. Τη χρηματοδότηση, ύψους 7.000 ευρώ, διέθεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» άνοιξε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό («κουμπαρά») για το μεγάλο θέατρο της Γόρτυνας, στο οποίο μπορούν να συμβάλουν οι πολίτες.

2011:
Οι συστηματικές ανασκαφές στο μεγάλο θέατρο της Γόρτυνας ξεκίνησαν το 2011 και έχουν θεαματικά αποτελέσματα.
Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2011 ο πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κος Σταύρος Μπένος και ο αντιπρόεδρός του και ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, κ. Πέτρος Θέμελης, επισκέφθηκαν εκ νέου το θέατρο, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών που είχαν ξεκινήσει πρόσφατα. Τους κ. Μπένο και Θέμελη υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, η Προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα Αθανασία Κάντα.
2012 και εξής:
Διοργανώνεται ετήσιο Μαθητικό Φεστιβάλ Μουσικής & Θεάτρου , κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές των Δήμων Γόρτυνας και Φαιστού παρουσιάζουν θεατρικά και μουσικά δρώμενα στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας και υιοθετούν το θέατρο.
2012:
Ιδρύθηκε μια Κίνηση Πολιτών για την ανάδειξη του ρωμαϊκού θεάτρου Γόρτυνας, με την επωνυμία «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟΝ», πρόεδρος της οποίας είναι η κα Ευαγγελία Σχοιναράκη, τέως Νομάρχης Ηρακλείου
Τη Δευτέρα 05 και την Τρίτη 06 Νοεμβρίου 2012, κ.κ. Σταύρος Μπένος και Πέτρος Θέμελης επισκέφθηκαν εκ νέου το ρωμαϊκό θέατρο της Γόρτυνας και ενημερώθηκαν για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών. Εκεί τους υποδέχθηκαν οι κ.κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Νίκος Σχοιναράκης, Δήμαρχος Γόρτυνας, Αθανασία Κάντα, προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι αρχαιολόγοι Ανδρέας Λυριντζής, Δέσποινα Σαμωνάκη και Κωνσταντίνα Νικολοπούλου και η κα Ευαγγελία Σχοιναράκη, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για την ανάδειξη του ρωμαϊκού θεάτρου Γόρτυνας «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟΝ».
2014:
Τη Δευτέρα 02 Ιουνίου 2014 υπεγράφη τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το θέατρο της Γόρτυνας. Η αρχική σύμβαση τροποποιήθηκε, προκειμένου να ενταχθεί στο έργο και η ανάθεση των παρακάτω απαραίτητων μελετών αποκατάστασής του. Αυξήθηκε και ο προϋπολογισμός της σύμβασης κατά 60.000 ευρώ, δηλαδή ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται πλέον στις 460.000 ευρώ.
Η δεύτερη απαλλοτρίωση των ακινήτων είναι σε εξέλιξη.
2015:
Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015 έγινε απευθείας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου η ανάθεση των παρακάτω μελετών για την αποκατάσταση του ρωμαϊκού θεάτρου Γόρτυνας.
B. Σημερινή κατάσταση του μνημείου – μελλοντικές ενέργειες:
Ολοκλήρωση της εκπόνησης των τεσσάρων μελετών αποκατάστασης του μνημείου και έγκρισή τους από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ένταξη της υλοποίησης των μελετών σε Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα.
Με πρωτοβουλία των αρμόδιων φορέων και του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» είναι σε εξέλιξη οι ενέργειες για το σχεδιασμό Προγράμματος Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών Διαδρομών στην Κρήτη.

  • 2008
  • 2015
  • 2016