Γρήγορη μετάβαση

Αναλυτικό πρόγραμμα εισηγήσεων 4ης Γενικής Συνέλευσης

Σχετικά Θέατρα

Αναλυτικό πρόγραμμα εισηγήσεων 11ης Σεπτεμβρίου

Αθήνα, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

  1. Τίτλος: «Οι ιστορικές φάσεις του θεάτρου των Δελφών: Η επιρροή τους στη μελέτη αποκατάστασης»

Οι κατασκευαστικές φάσεις του θεάτρου κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, σε συνδυασμό με τις ανασκαφικές, αναστηλωτικές διευθετήσεις των νεότερων χρόνων, διαμόρφωσαν τη σημερινή εικόνα του. Η υπό εκπόνηση πρόταση αποκατάστασης επιχειρεί να αναδείξει τις κατασκευαστικές φάσεις και να διατηρήσει τις ανασκαφικές και αναστηλωτικές επιλογές του παρελθόντος, ως μέρος της ιστορίας του θεάτρου.

Ελένη – Άννα Χλέπα,  Δρ. αρχιτέκτων – αναστηλωτής
Μελέτη Αποκατάστασης Αρχαίου Θεάτρου Δελφών
Μελετητές: Ε.-Α. Χλέπα – Κ. Παπαντωνόπουλος

 

  1. Τίτλος: «Σχετικά με την έναρξη της μελέτης για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Δήλου»

Παρουσιάζονται οι πρώτες εργασίες της μελέτης για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Δήλου. Η εκπόνηση της μελέτης ξεκίνησε στις 11/7 με την τεκμηρίωση των εκατοντάδων διασπάρτων λίθων του κοίλου. Ήδη εργαζόμαστε επί τόπου  στη λεπτομερέστατη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του θεάτρου. Η μελέτη αποκατάστασης θα παραδοθεί τον Ιανουάριο του 2012.

Μελετητής:      Κώστας Ζάμπας, Πολιτικός Μηχανικός Δρ ΕΜΠ
Συνεργάτες:     Ειρήνη  Δουδούμη, Αρχιτέκτων Μηχανικός,  ΔΠΜΣ EΜΠ  “Προστασία Μνημείων”, Γεράσιμος Θωμάς, Πολιτικός Μηχανικός Δρ ΕΜΠ

Η παρουσίαση θα γίνει από τη Σοφικίτου Μαρία, αρχαιολόγο του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», δεδομένου ότι η μελετητική ομάδα εργάζεται στη Δήλο.

 

  1. Τίτλος: «To πρόγραμμα αποκατάστασης του Θεάτρου του Διονύσου»

Στο Θέατρο του Διονύσου εκτελούνται έργα αποκατάστασης από την επιστημονική επιτροπή Νοτίου Κλιτύος Ακροπόλεως του Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε. Το μεγαλύτερο από αυτά αφορά στην αποκατάσταση του κοίλου μέχρι το ανώτατο σωζόμενο σε κάθε κερκίδα εδώλιο. Ένα μικρό μέρος του έργου στη μεσαία κερκίδα του μνημείου, με πιλοτικό χαρακτήρα, ολοκληρώθηκε το 2009. Χάρη στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών και του Υπουργείου Πολιτισμού οι εργασίες ξεκινούν και πάλι. Περιλαμβάνουν την επανένταξη διάσπαρτων αρχαίων λίθων και τη συμπλήρωση με νέο υλικό.

Κλήμης Ασλανίδης
Αρχιτέκτων Μηχανικός
4.      Τίτλος: «Η Αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου του Βοιωτικού Ορχομενού πρόκληση για την Δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου και την πολεοδομική αναβάθμιση»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ Α

Θα παρουσιασθούν τα στοιχεία που συνηγορούν στη δημιουργία του αρχαιολογικού Πάρκου που σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει το Θέατρο (4ος αιώνας π.χ) τον Θολωτό Τάφο του Θησαυρού του  Μινύου (13ος αιώνας π.χ) και το Βυζαντινό ναό της Σκριπούς (9ος αιώνας π.χ) και στην συνέχεια η προκαταρκτική αρχιτεκτονική διερεύνηση των προβλημάτων και των δυνατοτήτων ανάδειξης των μνημείων σε συνδυασμό με την πολεοδομική ανάπλαση – αναβάθμιση του περιβάλλοντος δημόσιου χώρου.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ Β

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν επιγραμματικά τα δεδομένα και οι στόχοι της επικείμενης αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου. Στο πλαίσιο αυτό θα επισημανθούν τα ιδιαίτερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το μνημείο και τα προβλήματα που θα διαπραγματευτεί η μελέτη αναστήλωσης του θεάτρου.

Α. ΟΜΙΛΗΤΗΣ :
Δημήτριος Διαμαντόπουλος, Αρχιτέκτων μηχανικός Α.Π.Θ – Πολεοδόμος
Μελετητής του Αρχαιολογικού Πάρκου

 

Β. ΟΜΙΛΗΤΗΣ :
Θεμιστοκλής Μπιλής, Αρχιτέκτων μηχανικός Ε.Μ.Π MSc
Μελετητής της αναστήλωσης του Θεάτρου

 

  1. Τίτλος: «Ψηφιακό παράθυρο στην κλασική αρχαιότητα και στα μνημεία της»

Ένα μαγικό, multimedia ταξίδι στον κόσμο των αρχαιολογικών μνημείων μέσω έξυπνων συσκευών που υπόσχεται η τεχνολογία των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) και των συστημάτων Εντοπισμού Θέσης (GPS). Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει μια προσωπική ξενάγηση. Είναι ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο με ιστορικά κείμενα, βίντεο, εικόνες και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις (animations).

Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος
Δ/νων Σύμβουλος ΑΡΤ INFORMATION SYSTEMS S.A.

 

  1. Τίτλος: «Το μεγάλο ρωμαϊκό θέατρο της Γόρτυνας: Tα πρώτα αποτελέσματα»

Το Μεγάλο Θέατρο της Γόρτυνας περίμενε υπομονετικά για να αποκαλύψει τα μυστικά του ζηλεύοντας τη δόξα του Ωδείου και του Αγ. Τίτου που στέκονταν ακριβώς απέναντί του. Αν και προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών Ευρωπαίων περιηγητών ήδη από τον 15 αι., η αρχαιολογική σκαπάνη προχώρησε σε συστηματική έρευνα μόλις τους τελευταίους δύο μήνες. Η μέχρι τώρα έρευνα έχει προχωρήσει σε κάποια ενδιαφέροντα πρώτα συμπεράσματα που αφορούν στην αρχιτεκτονική του θεάτρου κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Από την άλλη έχει ήδη αποδώσει σημαντικά ευρήματα όπως γυμνό κορμό ανδρικού αγάλματος και ένα σημαντικό σύνολο λύχνων.

Κάντα Αθανασία, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της ΚΓ’
Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Μαρία Νικολούδη, Αρχαιολόγος, Ανδρέας Λυριντζής,
Αρχαιολόγος, Κωνσταντίνα Νικολοπούλου, Αρχαιολόγος,
Μαρία Σηφάκη, Αρχαιολόγος.

 

  1. Τίτλος: «Το θέατρο της Καλυδώνας και το κοίλον στο αρχαίο ελληνικό θέατρο»

Σήμερα, το θέατρο της Καλυδώνας απολαμβάνει τη μέγιστη προσοχή, αφού η ΛΣΤ Εφορεία Αρχαιοτήτων στο Μεσολόγγι και το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα εργάζονται αρμονικά (από κοινού) για την πλήρη ανασκαφή, τεκμηρίωση και αναστήλωση του μνημείου. Το έργο  που χρηματοδοτήθηκε από το Ιδρυμα Carlsberg και υποστηρίζεται τόσο από την Εφορεία όσο και από το Δήμο της Ι.Π. του Μεσολογγίου, έχει προγραμματισθεί να διαρκέσει ως το 2014.

Ολυμπία Βικάτου, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Rune Frederiksen, αρχαιολόγος, Δρ. Αρχαιολογίας, Διευθυντής του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα

 

  1. Τίτλος: «Νέα δεδομένα για το Θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας»

Το αρχαίο Θέατρο Ορχομενού είναι ένα από τα τέσσερα σωζόμενα αρχαία θέατρα της Αρκαδίας. Μετά την αποκάλυψη του και έως σήμερα λίγα στοιχεία είναι γνωστά από το φαινομενικά αδιατάραχτο μνημείο. Κατόπιν όμως των  αρχιτεκτονικών αποτυπώσεων που είναι σε εξέλιξη νέα δεδομένα παρουσιάζονται. Στοιχεία όπως η κλίση του κοίλου, τα εδώλια και τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά του μέλη μας δίνουν πληροφορίες για το εύρος του κοίλου και την μορφή του.

Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου Δρ. Αρχαιολόγος
Προϊσταμένη ΛΘ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων
Στρατής Παυλίδης Αρχιτέκτων Μηχ.- Ειδ. Αποκαταστάσεις Μνημείων

 

  1. «Τίτλος: Διερεύνηση προοπτικής εκπόνησης μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης του Ρωμαϊκού θεάτρου Λεύκης»

Το Κουφονήσι γνωστό στην αρχαιότητα ως Λεύκη, με το Ρωμαϊκό θέατρο, αποτελεί τμήμα ενός συμπλέγματος νησίδων, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 3,6 ναυτικών μιλιών από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης στο Λιβυκό πέλαγος. Το θέατρο που ανασκάφηκε το 1976 από τον αρχαιολόγο Νίκο Παπαδάκη βρέθηκε 120μ από την ακτογραμμή της νησίδας, πάνω σε αμμώδη παραλία. Η προοπτική εκπόνησης μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης του θεάτρου, προϋποθέτει σε πρώτη φάση την προστασία του από τον στροβιλισμό και εναπόθεση άμμου στο χώρο του θεάτρου που έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή διάβρωση του. Η πρωτοβουλία για την προστασία του ρωμαϊκού θεάτρου στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά των αρχιτεκτόνων Γιώργου Καναβάκη και Λιάνας Ευθυμιάδου, η οποία βρήκε άμεση αποδοχή και ανταπόκριση από την ΚΔ΄ ΕΠΚΑ, το Μιχάλη Πετράκη, Δ/ντη του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, το Δήμο Σητείας και τους κατοίκους του πρώην Δήμου Λεύκης.

Γιώργος Καναβάκης Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π., Λιάνα Ευθυμιάδου Αρχιτέκτων – Αναστηλώτρια Msc. Ε.Μ.Π.

 

  1. Τίτλος: «Συνοπτική παρουσίαση του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας. Προβλήματα και στόχοι»

Το αρχαίο θέατρο της Ερέτριας, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, ανασκάφηκε για πρώτη φορά από την Αμερικανική Σχολή το διάστημα 1891-95 και μελετήθηκε στη συνέχεια από τον Ernst Fiechter και την Ελβετική Σχολή. Σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που σταδιακά επιδεινώνονται και καθιστούν επιτακτική την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης.

Νίκη Αποστόλου- Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ,
Architecture et Patrimoine archeologique, ENSANS, Fr
Φωτεινή Μπέλλιου –  Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ,
Master of Conservation of Monuments and Sites, KU Leuven, Be
Γιώργος Νίνος – Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, Προστασία Μνημείων ΕΜΠ

 

  1. Τίτλος: «Το Βαρβάκειο στο «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Η συναρπαστική πολιτεία του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» συνεπήρε τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου της Βαρβακείου Σχολής. Ευαισθητοποιημένοι και μέσα από τη διδασκαλία της «Ελένης» του Ευριπίδη υιοθέτησαν το αρχαίο θέατρο των Δελφών και συμμετείχαν σε ποικίλες βιωματικές δράσεις που έλαβαν χώρα στον ιερό αυτό τόπο και αποτυπώνονται σε μια κινηματογραφική ταινιούλα αλλά και στο blog, τον σύγχρονο τρόπο ανταλλαγής απόψεων μέσω διαδικτύου, που με έμπνευση δημιούργησε η μαθήτρια Νίκη Γεωργακοπούλου.

Δρ. Εύη Ζερβού, Δρ. Μαίρη Μπελογιάννη,
Φιλόλογοι στο Βαρβάκειο Πειραματικό Γυμνάσιο
Νίκη Γεωργακοπούλου, μαθήτρια Βαρβακείου Πειραματικού Γυμνασίου

 

  1. Τίτλος: «Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών στην Αρχαιολογία: Μια ολοκληρωμένη εφαρμογή και οι παρεχόμενες δυνατότητες στους αρχαιολόγους και στο κοινό»

Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ) είναι σχεδιασμένα για να διαχειρίζονται και να απεικονίζουν δεδομένα τα οποία φέρουν γεωχωρικό προσδιορισμό. Τα ΓΣΠ μπορούν να αποτελέσουν ένα ευέλικτο εργαλείο μέσω του οποίου θα συγκεντρώνεται και θα διαχειρίζεται όλο το απαραίτητο χαρτογραφικό, τοπογραφικό και φωτογραφικό υλικό που διευκολύνει τις αρχαιολογικές εργασίες. Επιπλέον, η διαδικτυακή διάθεση των δεδομένων αυτών μέσω της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών, η οποία  θα προβάλει το σύνολο της πληροφορίας αυτής στο κοινό με ένα εύληπτο τρόπο και χωρίς την ανάγκη για εξειδικευμένο λογισμικό ή εξοπλισμό, θα δημιουργήσει ένα διεθνή κόμβο συνεργασίας των αρχαιολόγων και θα συμβάλει στη διεθνή προβολή και ανάδειξη των ελληνικών αρχαιολογικών χώρων και των ευρημάτων τους.»

Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος,  Δρ.
Κωνσταντίνος Νέδας, Δρ. Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός, Ειδικός Συνεργάτης Υπουργού Π.Ε.Κ.Α., Μέλος Δ.Σ. ΟΚΧΕ, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή INSPIRE της Ε.Ε.

 

  1. «Εθελοντές στο αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης»

Ένας μικρός απολογισμός του έργου δύο ομάδων εθελοντών από όλο τον κόσμο που συμβάλλουν στο σημαντικό αυτό έργο που έχει αναλάβει το «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την αναβίωση των αρχαίων θεάτρων της χώρας μας.

Γαζή Ελένη, πρόεδρος Εταιρίας «ΕΛΙΞ»

 

  1. Τίτλος: «Η συμμετοχή της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ στην ανάδειξη της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς»

Η κατάθεση πρότασης από την οργάνωσή μας, στο Υπουργείο Εργασίας, στα πλαίσια του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας με τίτλο «Αποκατάσταση του κοίλου του αρχαίου θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών», αποτελεί προσπάθεια, των οργανωμένων και αυθεντικών δομών της Κοινωνίας των Πολιτών, για την ουσιαστική συμμετοχή τους, στη διατήρηση και ανάδειξη της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει»
Κων/νος Ζούπης – Σπηλαιολόγος – Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό,  Μέλος της «Εν Δράσει»
Χρήστος Καραζούπης – Οικονομολόγος  Πρόεδρος Δ.Σ. της « Εν Δράσει»

 

  1. Συνεργασία ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και εκπομπής «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ»: παρουσίαση σχετικού video

Η εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» της ΕΡΤ στηρίζει με θέρμη το έργο των εθελοντών του Διαζώματος. Η δημόσια τηλεόραση με το δημοσιογραφικό επιτελείο του «Μένουμε Ελλάδα» έχει ήδη παρουσιάσει τα αρχαία θέατρα της Σικυώνας, της Ήλιδας και της Αιγείρας, ενώ προγραμματίζει τη συστηματική παρουσίαση των δράσεων του Διαζώματος κατά το προσεχές διάστημα. Σε σχετικό video θα παρακολουθήσουμε αποσπάσματα από την παρουσίαση αυτών των τριών σημαντικών θεάτρων, τη σημασία τους για την τουριστική άνοδο της χώρας, καθώς επίσης και αποσπάσματα από τη συνέντευξη του προέδρου του Διαζώματος Σταύρου Μπένου στο Γιώργο Αμυρά και τη Ρένα Τσιτσιμπίκου.