Γρήγορη μετάβαση

Ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Αχαρνών

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: enetpress.gr

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 και ώρα 13.00, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών, υπεγράφη η ανάθεση της μελέτης (masterplan) με τίτλο «Ολοκληρωμένη χωρική οργάνωση πολιτιστικών διαδρομών, με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο των Αχαρνών» μεταξύ του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», διά του προέδρου του Σταύρου Μπένου και του Δημήτρη Οικονόμου, καθηγητή Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της συνεργάτιδός του Κυπαρισσίας Ηλία και τη συνδρομή της Κίνησης Πολιτών «Επισκήνιο».

Το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών αποκαλύφθηκε στην οδό Σαλαμίνος αριθ. 21 κοντά στη διασταύρωση με την οδό Λιοσίων, στο κέντρο του σημερινού δήμου κατά την παρακολούθηση εκσκαφής σε ιδιωτική ιδιοκτησία, για την ανέγερση τριώροφης οικοδομής. Οι αμφιθεατρικά τοποθετημένοι ορθογώνιοι ασβεστολιθικοί δόμοι, που εμφανίστηκαν και διαμόρφωναν σειρές εδράνων, δεν άφηναν από την αρχή αμφιβολία για την ταύτιση του ευρήματος: ανήκαν στο κυκλικό κοίλο ενός αρχαίου οικοδομήματος.

Στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (άρθρο 15 παρ. 5), που ισχύει από το καλοκαίρι του 2014 μετά την εισηγητική έκθεση τροπολογίας νομοσχεδίου που συνετάγη από νομικούς του Επισκηνίου, προβλέπεται δημιουργία δικτύου πολιτιστικών-περιηγητικών διαδρομών με αφετηρία το Αρχαίο Θέατρο, που χαρακτηρίζεται ως «διαχρονικό κέντρο της πόλης», και σύνδεσή του με τα διάσπαρτα στον οικιστικό ιστό και στον περιαστικό χώρο μνημεία όλων των εποχών με στόχους, πέραν της ενίσχυσης του πολιτισμού (υπερτοπικής εμβέλειας), την ανάδειξη της διαχρονικότητας της πόλης των Αχαρνών, τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, και την ενίσχυση της παραγωγικότητας και του τουριστικού προϊόντος.

Η μελέτη (masterplan) θα εκπονηθεί υπό την υψηλή εποπτεία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και με διαβούλευση όλων των φορέων της πόλης, στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των πόρων του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, τόσο αυτών που προβλέπονται για τις επενδυτικές προτεραιότητες, οι οποίες είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) όσο και, ενδεχομένως, άλλων κατάλληλων επενδυτικών προτεραιοτήτων και βάσει της εγκυκλίου «Σχεδιασμού, υλοποίησης και παρακολούθησης των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων ως εργαλείων Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020» του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (Ιούλιος 2015).

Καταρτίζεται έτσι ο προγραμματισμός ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης στο Δήμο Αχαρνών που θα περιλαμβάνει ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων ολοκληρωμένης και βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και στην ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιοχής, η οποία θα αποτελεί έναν ισχυρό πόλο έλξης για τους δημότες και τους επισκέπτες της ώστε να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιστορικής πόλης των Αχαρνών και να καταστεί ελκυστική για όλους, διαμορφώνοντας ένα τελικό αποτέλεσμα που να διατηρεί και να αναδεικνύει τη διαχρονικότητά της, τη μακραίωνη ιστορία και το μείγμα των πολιτιστικών επιρροών που δέχθηκε και αποτυπώνεται τόσο στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της, όσο στο δομημένο περιβάλλον, το φυσικό περιβάλλον και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, επιλύοντας ταυτόχρονα βασικά προβλήματα της σύγχρονης πόλης και εξασφαλίζοντας υψηλά πρότυπα αστικής διαβίωσης.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει :
1. Εισαγωγή
2. Παρουσίαση της περιοχής παρέμβασης (άμεσης και ευρύτερης)
3. Κατευθύνσεις από τον υπερκείμενο σχεδιασμό-προγραμματισμό και κανονιστικές διατάξεις από τον πολεοδομικό σχεδιασμό
4. Περιγραφή και Στόχοι της στρατηγικής
5. Σχέδιο Δράσης (ανάλυση δράσεων, με οριζόντιες δράσεις και δράσεις ανά θέση)
6. Σχέδιο χρηματοδότησης
7. Υλοποίηση και παρακολούθηση
8. Ανάλυση κινδύνου
9. Σύστημα διακυβέρνησης
10. Διαδικασίες διαβούλευσης

και το αναγκαίο χαρτογραφικό υλικό, που θα συνταχθεί με τη χρήση Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS).

Η χρηματοδότηση της μελέτης των πολιτιστικών διαδρομών με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο θα γίνει αποκλειστικά από τον «ηλεκτρονικό κουμπαρά» της Κίνησης Πολιτών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών «ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ» που διατηρείται στο σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νέας Γενιάς κ. Στάθης Τοπαλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Γιάννα Τσούπρα , ως εκπρόσωπος της περιφερειάρχου Αττικής κ. Ρένας Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Αχαρνών κ. Σωτήρης Ντούρος, ο πρόεδρος του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ κ. Σταύρος Μπένος, η πρόεδρος του Επισκηνίου κ. Μαρία Μίχα, ο γενικός γραμματέας του «Διαζώματος» και καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ο καθηγητής Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Οικονόμου, η μηχανικός Χωροταξίας, κ. Κυπαρισσία Ηλία, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Σπύρος Βρεττός και κ. Παναγιώτης Γρηγοριάδης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών, κ. Βασίλης Νίκας, ο πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών κ. Γιώργος Φυτάς, η πρόεδρος της Φιλότεχνης Λέσχης Αχαρνών κ. Ειρήνη Μπαϊρακτάρη, o πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης «Χρήστος Τσεβάς» κ. Κων/νος Νιώρας, ο κ. Στέλιος Βέλλας, ιδρυτικό μέλος του «Επισκηνίου», ο αρχιτέκτων κ. Παναγιώτης Δάρας και άλλα μέλη.