Γρήγορη μετάβαση

Άνοιξε μετά από 2.500 χρόνια το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας

Σχετικά Θέατρα

Με τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή από το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου άνοιξε τις πύλες του το αρχαίο θέατρο της Ηφαστίας και υποδέχτηκε τους πρώτους θεατές, που με προσήλωση και σεβασμό παρακολούθησαν αυτή την παράσταση. «Ο Οιδίπους Τύραννος», στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας, (όπως το παρουσίασε η Αναστασία Σπυριδάκη στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ”).

Το ΔΙΑΖΩΜΑ χαιρετίζει το σημαντικό αυτό γεγονός που διαμορφώνει ένα περιβάλλον σωστής αξιοποίησης και χρήσης των ιερών αυτών χώρων.

Το θέατρο της Ηφαστίας, ένα από τα πρωιμότερα θέατρα του ελληνικού κόσμου, είναι το σημαντικότερο μνημείο των ιστορικών χρόνων της Λήμνου. Η σκηνή χτίστηκε πάνω σε παλαιότερα οικιστικά λείψανα και το κοίλο στα κατάλοιπα ιερών της αρχαϊκής περιόδου. Στο κέντρο του κοίλου ήρθε στο φως ιερό με αρχιτεκτονική μορφή και ευρήματα ανάλογα με το Ιερό της Μεγάλης Θεάς και τα άλλα αρχαϊκά Ιερά της Λήμνου.

Περί τα μέσα του πέμπτου προχριστιανικού αιώνα, στην ίδια θέση χτίστηκε το «λίθινο» θέατρο με κοίλο χωρισμένο σε τέσσερις κερκίδες με πέντε σειρές εδωλίων από πωρόλιθο του γειτονικού λατομείου και ορχήστρα σε τέλειο κύκλο. Τον τέταρτο προχριστιανικό αιώνα διαμορφώθηκε το θέατρο σε σχήμα κοχυλιού.