Γρήγορη μετάβαση

Επίσκεψη του προέδρου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κου Σταύρου Μπένου στο αρχαίο θέατρο της Θήρας.

Σχετικά Θέατρα

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016 ο πρόεδρος του «Διαζώματος», κος Σταύρος Μπένος, συνοδευόμενος από το τακτικό μέλος του σωματείου και αρχιτέκτονα – μηχανικό, κα Βούλα Διδώνη, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο αρχαίο θέατρο της Θήρας, όπου συναντήθηκε με όλους τους αρμόδιους φορείς, με στόχο την ανάδειξη του σπουδαίου αυτού μνημείου.

Σε συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Θήρας, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κ. Αθανασούλης Δημήτριος, ο πρόεδρος του «Διαζώματος», κος Σταύρος Μπένος, ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Επισκοπής Γωνιάς, Αργυρός Τάσος, η αρχαιολόγος της Εφορείας, κα Ευστάθιου Μάγια, ο πρόεδρος Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, Πελέκης Ηλίας, καθώς και το τακτικό μέλος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κα Βούλα Διδώνη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η προώθηση νέας Προγραμματικής Σύμβασης για το αρχαίο θέατρο της Θήρας, με την οποία θα διατεθεί από το Δήμο Θήρας και σε χρονικό διάστημα δύο ετών το ποσό των 100.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα διατεθεί τόσο για την ανασκαφική έρευνα του μνημείου, όσο και για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών αποκατάστασής του. Τέλος, συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας μιας Πολιτιστικής Διαδρομής στη νήσο Θήρα που θα χρηματοδοτείται από το νέο Ε.Σ.Π.Α.

Λίγα λόγια για το θέατρο της Θήρας:

Το αρχαίο θέατρο της Θήρας ήταν κτισμένο κοντά στην αγορά, στο πυκνά δομημένο κέντρο της πόλης και χρησίμευε, σύμφωνα με επιγραφικές μαρτυρίες, και ως βουλευτήριο. Παρά το μικρό μέγεθος και τη λιτή αρχιτεκτονική μορφή του, ανήκε στα επιβλητικότερα οικοδομήματα της ελληνιστικής – ρωμαϊκής πόλης. Στη θέση του πιθανώς προϋπήρχε μία απλούστερη κατασκευή για συγκεντρώσεις. Το θέατρο φαίνεται ότι κατασκευάστηκε τμηματικά τον 2ο αι. π.Χ.

Δείτε φωτογραφικό υλικό: Εικ. 1: Tο αρχαίο θέατρο της Θήρας, Εικ. 2: Tο αρχαίο θέατρο της Θήρας, Εικ. 3: Επίσκεψη του προέδρου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κου Σταύρου Μπένου στο αρχαίο θέατρο της Θήρας. Από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Αναστάσιος Αργυρός, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Βούλα Διδώνη, τακτικό μέλος του σωματείου και αρχιτέκτων- – μηχανικός, Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του «Διαζώματος», Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας και Αθανασούλης Δημήτριος, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Στην κάτω σειρά διακρίνονται οι κ.κ. Βαγγέλης Σιγάλας, φύλακας αρχαιοτήτων και Ευστάθιου Μάγια, αρχαιολόγος της Εφορείας.

Επίσκεψη του προέδρου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κου Σταύρου Μπένου στο αρχαίο θέατρο της Θήρας