Πολιτιστική Διαδρομή Κεντρικής Μακεδονίας «Αλέξανδρος»

8 αρχαίες πόλεις, σταθμοί στην ιστορία της Μακεδονίας, γίνονται οι κρίκοι μιας θαυμαστής αλυσίδας που για πρώτη φορά συνδέει τη φύση, τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα. Η «Πολιτιστική Διαδρομή «Αλέξανδρος», με όνομα εμπνευσμένο από τον διάσημο Μακεδόνα βασιλιά, αυτόν που άλλαξε την εικόνα του κόσμου του, φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της κεντρικής Μακεδονίας, ανοίγοντας νέους δρόμους ανάπτυξης.

ΠέλλαΠέλλαΒεργίναΒεργίναΜίεζαΜίεζαΣτάγειραΣτάγειραΔίονΔίονΑμφίποληΑμφίποληΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκηΚιλκίςΚιλκίς
Πρόοδος Έργων και Δράσεων
Αρχικός Σχεδιασμός Ένταξη σε Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Υποδομές Marketing Plan - Ψηφιακά Επιχειρημα- τικότητα Φορέας Λειτουργίας

Περιγραφή

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» προτείνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση  της Πολιτιστικής Διαδρομής «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η Πολιτιστική αυτή Διαδρομή έχει στον πυρήνα της 8  αρχαιολογικούς χώρους  και αρχαίες πόλεις που συνδέονται με τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συγκεκριμένα: την Πέλλα, τις Αιγές – Βεργίνα, τη  Μίεζα – Σχολή Αριστοτέλη, τα Στάγειρα, το Δίον, την Αμφίπολη, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς. Πρόκειται για πρόταση σχεδιασμού μιας νέας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (O.X.E.), που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027.

Πόλοι

Η «Πολιτιστική Διαδρομή ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» προτείνεται να έχει ως επίκεντρο 8 αρχαιολογικούς χώρους – αρχαίες πόλεις που συνδέονται με τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Κεντρική Μακεδονία. Οι 8 πόλοι που προτείνονται ως αφετηρία διαλόγου μεταξύ όλων των θεσμών και των πολιτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι οι ακόλουθοι:

Προϋπολογισμός

Η προτεινόμενη Πολιτιτική Διαδρομή μπορεί να υλοποιηθεί με την αξιοποίηση του νέου Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027.
Ο προϋπολογισμός θα οριστεί με την έγκριση του προγράμματος.

O χάρτης της διαδρομής Αλέξανδρος
O χάρτης της διαδρομής Αλέξανδρος

 

Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο – προμελέτη masterplan του Διαζώματος στο σύνδεσμο που ακολουθεί:
Πολιτιστική Διαδρομή της Κεντρικής Μακεδονίας, «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» (σύνταξη: Μ. Σοφικίτου, Μ. Κουρασάνη – ΔΙΑΖΩΜΑ, Μαϊος 2020)

Το Χρονολόγιο του Προγράμματος

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.

Σχετικές μελέτες