Αρχαιολογικό Πάρκο Μεσσήνης

Η αρχαία Μεσσήνη, καρδιά της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Μεσσηνίας για δέκα σχεδόν αιώνες, ανασύρθηκε από τη λήθη με έργα ανασκαφικά και αναστηλωτικά πρωτόγνωρης ποιότητας και εύρους. Σήμερα, αποτελεί μια τρισδιάστατη δημιουργία που συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον και τους επισκέπτες-θεατές, κέντρο μελλοντικά της Πολιτιστικής Διαδρομής του Μορέα, φάρος μιας νέας φιλοσοφίας πολιτιστικής διαχείρισης.

Αρχαιολογικό Πάρκο ΜεσσήνηςΑρχαιολογικό Πάρκο Μεσσήνης
Πρόοδος Έργων και Δράσεων
Αρχικός Σχεδιασμός Ένταξη σε Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Υποδομές Marketing Plan - Ψηφιακά Επιχειρημα- τικότητα Φορέας Λειτουργίας

Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημειακά σύνολα της Μεσσηνίας που άλλαξε τη φυσιογνωμία της περιοχής. Η αρχαία Μεσσήνη, πέρα από τις ποικίλες μορφές, τις υποστάσεις και τις διαστάσεις της είναι πρωτίστως μια τρισδιάστατη δημιουργία που συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον και τους πολίτες επισκέπτες-θεατές. Από το 1986 ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης έχει αναλάβει τη διεύθυνση των ανασκαφών της αρχαίας Μεσσήνης. Οι ανασκαφικές έρευνες με παράλληλες εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης των μνημείων συνεχίζονται από το 1987 ως σήμερα με ταχύτερους προοδευτικά ρυθμούς. Έχουν φέρει στο φως όλα τα δημόσια και ιερά οικοδομήματα της πόλης που είδε και περιέγραψε ο Παυσανίας στη Μεσσήνη, όταν την επισκέφθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου του Ευσεβούς (155-160 μ.X). Το τελευταίο διάστημα καταβάλλεται προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου που θα ανταποκρίνεται σε μια πιο δυναμική και σύγχρονη προσέγγιση της πολιτιστικής διαχείρισης, όπως το οραματίζεται ο καθηγητής, κ. Πέτρος Θέμελης. Όχημα για την οικοδόμηση του προγράμματος θα είναι η αξιοποίηση των υφιστάμενων στην Περιφέρεια χρηματοδοτικών εργαλείων: ΟΧΕ, ΒΑΑ, ΤΑΠΤΟΚ. Το αρχαιολογικό πάρκο της Μεσσήνης θα αποτελέσει πόλο της Πολιτιστικής Διαδρομής του ΜΟΡΕΑ.

Το Χρονολόγιο του Πάρκου

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.