Γρήγορη μετάβαση

«Τριλογία της Αττικής» – Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης για τη μελέτη του Masterplan

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, η πρώτη ευρεία συνεδρίαση για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος, «Τριλογία της Αττικής: Λαύριο – Αθήνα- Ελευσίνα».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Ελένη Δουνδουλάκη, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Περιφέρειας Αττικής, με τον αναπληρωτή της, κ. Κορμά Γιώργο, επιστημονικό συνεργάτη Περιφέρειας Αττικής, ως εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, Κατερίνα Κοσκινά, σύμβουλος Δημάρχου Αθηναίων για τον Πολιτισμό ως εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων, Λιάσκος Δημήτρης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού  Δήμου Ελευσίνας, με τον αναπληρωτή του, κ. Παπαγιάνναρο Δημήτρη, Δημοτικό Σύμβουλο, Πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Ελευσίνας, ως εκπρόσωποι του Δήμου Ελευσίνας, Πάλλη Αικατερίνη, Γενική Γραμματέας του Δήμου Λαυρεωτικής, με την αναπληρώτριά της, κα Βλάχου Ελένη, ειδική σύμβουλο του Δήμου Λαυρεωτικής, ως εκπρόσωποι του Δήμου Λαυρεωτικής, Μπέττυ Χατζηνικολάου, ιδρυτικό μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και εμπειρογνώμων σε θέματα Τουρισμού, με την αναπληρώτριά της, κα Μαρία Σοφικίτου, αρχαιολόγο, στέλεχος του Σωματείου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Ευδόκιμος Φρέγκογλου, υπεύθυνος προγραμμάτων Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Άγγελος Σπηλιώτης, Προϊστάμενος Μονάδας Α΄ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Αττικής, Τσάμης Δημήτρης, σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής και οι μελετητές που θα εκπονήσουν το έργο, κ.κ. Τόμας Γκρέβε και Νίκος Σμιτ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τα μέλη της επιτροπής και οι συμμετέχοντες σε αυτή ενημερώθηκαν από τον κ. Σταύρο Μπένο γενικότερα για το περιεχόμενο των νέων Ολιστικών Προγραμμάτων (πολιτιστικές διαδρομές και αρχαιολογικά πάρκα) που προωθεί το «ΔΙΑΖΩΜΑ» σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και ειδικότερα για το πρόγραμμα «Τριλογία της Αττικής». Εν συνεχεία, η κα Μπέττυ Χατζηνικολάου, ως συντονίστρια της επιτροπής παρακολούθησης της μελέτης για το masterplan του προγράμματος, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για το περιεχόμενο της σύμβασης που έχει ανατεθεί στους μελετητές και για τα επόμενα βήματα. Επιπλέον, όλα τα μέλη της επιτροπής δήλωσαν ότι όλοι οι φορείς (Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων, Ελευσίνας και Λαυρεωτικής) αγκαλιάζουν με ιδιαίτερη θέρμη το παραπάνω πρόγραμμα και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν τους μελετητές σε ό,τι χρειαστούν. Τέλος, ο εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής, κ. Σπηλιώτης Άγγελος ενημέρωσε τα μέλη ότι αναζητούνται ήδη τρόποι για την εξεύρεση της απαιτούμενης χρηματοδότησης στο νέο Ε.Σ.Π.Α. που θα επιτρέψει την υλοποίηση του παραπάνω έργου.

Η  τηλεδιάσκεψη έγινε σε συνέχεια της ανάθεσης σύμβασης από το ΔΙΑΖΩΜΑ για το έργο «Εκπόνηση Master Plan για την Πολιτιστική Διαδρομή Λαύριο – Αθήνα- Ελευσίνα (Τριλογία Της Αττικής)», στο πλαίσιο της συνεργασίας του με όλους τους αρμόδιους φορείς για το σχεδιασμό αυτού του καινοτόμου προγράμματος για την Αττική. Η ανάθεση έγινε στην εταιρεία  PLAN E.E. Τόμας Μπ. Γκρέβε και ΣΙΑ. Σύμφωνα με το άρθρο 5 της παραπάνω σύμβασης έχει οριστεί η συγκρότηση 5μελούς επιτροπής, η οποία επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της  εκπόνησης της μελέτης. Η Επιτροπή αυτή, έχει αποκλειστικά γνωμοδοτικό χαρακτήρα και οι απόψεις της θα υποβάλλονται προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διαζώματος.

Η παραπάνω μελέτη στοχεύει στη διαμόρφωση ενός επώνυμου τουριστικού προϊόντος- εμπειρίας στην Περιφέρεια Αττικής, με συγκεκριμένα στοιχεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη,  μέσα από μία ισχυρή και πρωτότυπη αφήγηση που φωτίζει τη σύνθετη και την πολυεπίπεδη πραγματικότητα της κλασικής Αθήνας. Στο επίκεντρό της θα είναι η ανάδειξη του ιστορικού τριγώνου της Αττικής (Ελευσίνα-Αθήνα-Λαύριο), το οποίο θα περιλαμβάνει τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελευσίνας, του Λαυρίου και του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Η νέα αυτή Πολιτιστική Διαδρομή θα επιχειρήσει να προβάλει την πλούσια πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά της Αττικής, την τοπική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που συμπεριλαμβάνονται στο τουριστικό προϊόν-εμπειρία, θα συμβάλλει στη δημιουργία ευκαιριών σε επιχειρήσεις και  παραγωγούς προϊόντων και υπηρεσιών και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Ο σχεδιασμός αυτός θα έχει στον πυρήνα του τον σεβασμό και την ανάδειξη της ποικιλόμορφης ιδιαιτερότητας του κάθε τόπου και την εξασφάλιση πόρων για τη συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Ο χρόνος για την υποβολή του Παραδοτέου Α του έργου, έχει οριστεί στους 4 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και του Παραδοτέου Β στους 5 μήνες και θα υλοποιηθεί σε συνέχεια της παραλαβής του Παραδοτέου Α. Η αμοιβή του αναδόχου έχει οριστεί στο ποσό των 20.000,00 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α..

Η χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της «Α.Ε. Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ» και της «ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΥΣ», που προσέφεραν το ποσό των 10.000 ευρώ εκάστη και τους οποίους το ΔΙΑΖΩΜΑ ευχαριστεί θερμά.

Τα αποτελέσματα της πρώτης τηλεδιάσκεψης ήταν  εξαιρετικά ενθαρρυντικά και όλα δείχνουν ότι το πρόγραμμα «Τριλογία της Αττικής» ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς!

Δείτε στιγμιότυπα από την τηλεδιάσκεψη

  • Στιγμιότυπο από την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης για τη μελέτη του Masterplan της Τριλογίας (10-06-2020)