Πρόοδος Εργασιών

Γεωφυσικές Έρευνες
Απαλλοτριώσεις
Ανασκαφές
Μελέτες Αποκατάστασης
Εργασίες Αποκατάστασης

Γρήγορη μετάβαση

Αρχαίο θέατρο Τραχώνων

Περιγραφή
Πολυμέσα
Χρηματοδοτήσεις
Πρόοδος Εργασιών
Τα νέα του θεάτρου

Το αρχαίο θέατρο ανήκε στον αρχαίο δήμο Ευωνύμου, αποτελούσε μάλιστα το κέντρο του δήμου, το οποίο ταυτίζεται με την περιοχή Τράχωνες. Το θέατρο χρονολογείται στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το ορθογώνιο σχήμα της ορχήστρας, το οποίο είναι σπάνιο για τα αρχαία ελληνικά θέατρα. Η ορχήστρα είχε διαστάσεις 7.50 x 15.30 μ. Στην ορχήστρα οδηγούσαν δύο πάροδοι, οι οποίες διατηρούνται σήμερα.

ΌνομαΗμερομηνίαΠοσό (€)
ΟΜΙΛΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 1.000.00
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 250.00
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΖΩΜΑ100.00
ΠΑΠΑΘΩΜΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 20.00
Σύνολο
€1.370.00
Υπόλοιπο
€1.370.00
ΠεριγραφήBudgetTargetRemarks
«Εκπόνηση μελετών και εκτέλεση εργασιών για την Αναστήλωση του Θεάτρου Ευωνύμου και την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Καταλοίπων σε Ενιαία Διαδρομή».200.000.00

200.000 € μέσω Προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Αττικής

Συμπληρωματικές εργασίες20.000.0020.000.00

Το ποσό που θα συγκεντρωθεί στον κουμπαρά θα είναι χρήσιμο για συμπληρωματικές εργασίες.

  • Την Τετάρτη 03 Μαρτίου 2010 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο Τραχώνων στον Άλιμο Αττικής, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα του Πειραιά, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ. εδώ)
  • Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο Τραχώνων. (βλ. εδώ)
  • Την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στα γραφεία της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κ. Σταύρος Μπένος, η Προϊστάμενη της ΚΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα Στέλλα Χρυσουλάκη, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, κα Καρακλιούμη Μαρία, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς, κος Χρήστου Στέφανος, η συνταξιούχος αρχαιολόγος της ΚΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα Καζά Κωνσταντίνα και ο πρόεδρος του Ομίλου Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας (Ο.ΔΗ.Π.) Αλίμου, κος Δόγκας Δημήτρης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανάδειξη δύο πολύ σπουδαίων αρχαίων θεάτρων: του θεάτρου των Τραχώνων και της Ζέας. (βλ. εδώ)
  • Το Μάρτιο του 2014  υπεγράφη με την παρότρυνση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, ύψους 200.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Αττικής για το έργο «Εκπόνηση μελετών και εκτέλεση εργασιών για την Αναστήλωση του Θεάτρου Ευωνύμου και την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Καταλοίπων σε Ενιαία Διαδρομή». (βλ. εδώ) Τη χρηματοδότηση για το παραπάνω πρόγραμμα διέθεσε η Περιφέρεια Αττικής. Στόχος του προγράμματος ήταν η ανάδειξη και διαμόρφωση του αρχαίου θεάτρου του Ευωνύμου σε αρχαιολογικό χώρο υψηλής αισθητικής που θα ενσωματωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον αστικό ιστό της πόλης. Μέσω της παραπάνω χρηματοδότησης χρηματοδοτήθηκε και η ανάθεση των απαιτούμενων μελετών, καθώς και  η υλοποίηση ανασκαφικών και στερεωτικών εργασιών.
  • Το Φεβρουάριο του 2015 ανατέθηκαν απευθείας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων οι παρακάτω μελέτες για την αναστήλωση του θεάτρου Ευωνύμου και την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Καταλοίπων σε Ενιαία Διαδρομή:
  1. Εκπόνηση στατικής μελέτης για την κατασκευή στεγάστρου του σκηνικού οικοδομήματος στο αρχαίο θέατρο Ευωνύμου, έναντι του ποσού των 2.952,00 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%, στον κο Γεώργιο Βροχίδη, Διπλωματούχο Πολιτικό,
  2. Εκπόνηση μελέτης απορροής ομβρίων υδάτων του αρχαίου θεάτρου Ευωνύμου, έναντι του ποσού των 4.735,50 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%, στον κο Δημήτρη Διονυσιώτη, Διπλ. Μηχανολόγο Μηχανικό Α.Π.Θ.,
  3. Εκπόνηση τεχνικής μελέτης για την καταγραφή της παθολογίας του αρχαίου θεάτρου Ευωνύμου, έναντι του ποσού των 14.698,50 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%, στον κο Ιωάννη Κοψαχείλη, Διπλωματούχο Αρχιτέκτονα Μηχανικό Α.Π.Θ.
  • Το αντικείμενο της παραπάνω προγραμματικής σύμβασης δεν ολοκληρώθηκε.
  • Οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου και η δασκάλα τους, κα Θάλεια Παπακωνσταντίνου υιοθέτησαν το Αρχαίο Θέατρο Ευωνύμου στον Άλιμο. Τα εγκαίνια αυτής της δράσης πραγματοποίησαν οι μαθητές με τη δασκάλα τους την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016 σε ειδική εκδήλωση στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου. Ψυχή της παραπάνω εκδήλωσης ήταν ο κ. Ιωάννης Μαριόλης, μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Δημότης Αλίμου και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αλίμου, ο οποίος συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου των Τραχώνων. (βλ. εδώ)
  • Το Δεκέμβρη του 2016 ολοκληρώθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου στους Τράχωνες Αλίμου Αττικής, το οποίο βρίσκεται σε γειτνίαση με το αρχαίο θέατρο των Ευωνύμου – Τραχώνων. (βλ. εδώ)
  • Σύναψη νέας Προγραμματικής Σύμβασης για την ολοκλήρωση της ανασκαφής, της ανάθεσης των μελετών αποκατάστασης του μνημείου και της λειτουργικής σύνδεσης του μνημείου με την πόλη. (ΣΤΙΓΜΑ)
  • Ένταξη της αποκατάστασης και ανάδειξης του θεάτρου των Τραχώνων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

Χορηγοί Θεάτρων