Πρόοδος Εργασιών

Γεωφυσικές Έρευνες
Απαλλοτριώσεις
Ανασκαφές (σε εξέλιξη)
Μελέτες Αποκατάστασης
Εργασίες Αποκατάστασης

Γρήγορη μετάβαση

Αρχαίο θέατρο Ζέας

Περιγραφή
Πολυμέσα
Χρηματοδοτήσεις
Πρόοδος Εργασιών
Τα νέα του θεάτρου

Το θέατρο κατασκευάστηκε στους Μακεδονικούς χρόνους (αρχές του 3ου αι. π.Χ.) και είχε ως πρότυπό του το μεγάλο Διονυσιακό θέατρο της Αθήνας. Το κοίλον του ήταν εν μέρει θεμελιωμένο στο φυσικό βράχο. Στο ανώτερο τμήμα του, όπου δεν υπήρχε ο φυσικός βράχος, τα εδώλια του κοίλου εδράζονταν σε τεχνητή λίθινη θεμελίωση, η οποία καλυπτόταν με χώμα. Δημιουργούνταν δηλαδή ένα είδος τεχνητής επίχωσης για τη θεμελίωση του ανώτερου τμήματος του κοίλου. Το υλικό κατασκευής του θεάτρου ήταν ο γνωστός υποκίτρινος Πειραϊκός λίθος, ο οποίος δυστυχώς είναι αρκετά εύθρυπτος. Από τα εδώλια του αρχαίου θεάτρου δε σώζεται σήμερα κανένα. Η διάμετρος του κοίλου υπολογίζεται στα 66,5 μ. Το αρχαίο θέατρο διέθετε ορχήστρα, διαμέτρου 23,4 μ. Μεγάλος λίθινος αποστραγγιστικός αγωγός απομάκρυνε τα νερά της βροχής από την ορχήστρα. Από το σκηνικό οικοδόμημα διατηρούνται ελάχιστα κατάλοιπα.

Υπόλοιπο
€0.00
Funding LevelΠηγή χρηματοδότησηςΠεριγραφή των έργωνRemarks
70.000

Περιφέρεια Αττικής

Υπεγράφη στις 15 Μαίου 2014  προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, ύψους 70.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Αττικής.

  •  Την Τετάρτη 03 Μαρτίου 2010 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο της Ζέας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα του Πειραιά, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ. εδώ)
  • Την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012 ο κος Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», ο κος Βασίλης Λαμπρινουδάκης, γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ο κος Βαγγέλης Καζολιάς, ιδρυτικό μέλος του σωματείου πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στον Πειραιά, με αντικείμενο την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Ζέας. Η επίσκεψη ξεκίνησε από το Δημαρχείο του Πειραιά και συνεχίστηκε στα γραφεία της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Ζέας και ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων. Στη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς θα διαθέσει μέσω Προγραμματικής Συμβάσεως χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ για την ανάδειξη του σπουδαίου αυτού μνημείου. (βλ. εδώ)
  • Στις 15 Μαΐου 2014 υπεγράφη με καταλύτη το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης,  ύψους 70.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Αττικής για το έργο «Εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Ζέας».  (βλ. εδώ)
  • Στόχος του προγράμματος της παραπάνω σύμβασης ήταν η εκπόνηση της μελέτης για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Ζέας. Για την ανάδειξη και την προστασία του μνημείου είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν εργασίες στερέωσης και συντήρησης, ώστε να καταστεί επισκέψιμο και να αξιοποιηθεί ως χώρος τέλεσης πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η γειτνίασή του με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και με το παραλιακό μέτωπο της Ακτής Μουτσοπούλου θα βοηθήσει στην αισθητική και οικονομική αναβάθμιση της περιοχής και θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών. Παράλληλα η εν λόγω μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τη μετατροπή του οικοδομικού τετραγώνου, όπου εντάσσεται το θέατρο, σε αρχαιολογικό πάρκο.
  •  Την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015 ανατέθηκε απευθείας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων η εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου Θεάτρου Ζέας στον Πειραιά στον κ. Αντωνίου Γεώργιο, Αρχιτέκτονα Μηχανικό Ε.Μ.Π.
  • Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου Θεάτρου Ζέας. (ΣΤΙΓΜΑ)
  •  Απαιτείται η ένταξη της υλοποίησης της μελέτης αποκατάστασης σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

Χορηγοί Θεάτρων