Πρόοδος Εργασιών

Γεωφυσικές Έρευνες
Απαλλοτριώσεις
Ανασκαφές
Μελέτες Αποκατάστασης
Εργασίες Αποκατάστασης

Γρήγορη μετάβαση

Αμφιθέατρο αρχαίας Κορίνθου

Περιγραφή
Πολυμέσα
Επιστημονικό δελτίο
Χρηματοδοτήσεις
Τα νέα του θεάτρου

Το αμφιθέατρο της αρχαίας Κορίνθου βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αρχαίας Κορίνθου στο Δήμο Κορίνθου.
Το μνημείο δεν έχει ανασκαφεί πλήρως, αλλά από τις ενδείξεις του πολεοδομικού σχεδιασμού της ρωμαϊκής αποικίας της Κορίνθου, της Colonia Laus Julia Corinthiensis, φαίνεται να είναι χτισμένο ακριβώς στην άκρη του πολεοδομικού σχεδίου και συνεπώς να είναι σύγχρονο της δημιουργίας της, το 44 π.Χ.

Τα ερείπια ενός μεγάλου αμφιθεάτρου είναι ορατά περίπου 1000 μέτρα στα βορειοανατολικά του Forum. Μια μεγάλη (78,6 Χ 51,6 μ.) ελλειπτική κοιλότητα ανάμεσα στους σύγχρονους αγρούς σηματοδοτεί τα ερείπια της αρχαίας εγκατάστασης. Το δάπεδο του μνημείου, η arena, καθώς και τα λίθινα καθίσματα είχαν λαξευτεί στο βραχώδες υπόστρωμα και είναι πιθανό ότι η αρχική ανωδομή ήταν κατασκευασμένη από ξύλο. Ο δρόμος που προσέγγιζε το αμφιθέατρο από το νότο ήταν η κύρια πρόσβαση του. Στο σημείο όπου ο δρόμος συναντούσε το αμφιθέατρο είναι πιθανό να βρισκόταν η Porta Triumphalis που χρησίμευε ως είσοδος στην αρένα για τους μονομάχους και τους άλλους καλλιτέχνες. Στο βόρειο άκρο του αμφιθεάτρου υπάρχει μια βραχώδης είσοδος που πιθανόν να ήταν η Porta Libitinensis, η έξοδος για τους μονομάχους και τα θηρία.

Κίσσας Κωνσταντίνος
Αρχαιολόγος

Ονομασία Μνημείου

Αμφιθέατρο Αρχαίας Κορίνθου

Κατηγορία

Αμφιθέατρο

Σύντομη περιγραφή

Τα ερείπια ενός μεγάλου αμφιθεάτρου είναι ορατά περίπου 1000 μέτρα στα βορειοανατολικά του Forum. Μια μεγάλη (78,6 Χ 51,6 μ.) ελλειπτική κοιλότητα ανάμεσα στους σύγχρονους αγρούς σηματοδοτεί τα ερείπια της αρχαίας εγκατάστασης.

Εικόνες - Σχέδια

Υφίσταται μερική φωτογραφική και σχεδιαστική τεκμηρίωση στο Corinth Computer Project, 2000 του Mediterranean Section of the University of Pennsylvania Museum of Archaeology and Anthropology υπό τον David Gilman Romano.

http://corinth.sas.upenn.edu/gisamphitheater.html

Τεκμηρίωση - Βιβλιογραφία
  • H.N. Fowler and R. Stillwell, /Corinth I, Introduction, Topography, Architecture/, American School of Classical Studies at Athens, Cambridge, Mass. 1941, pp. 89-91; figs. 54-56.
  •  K. Welch, “Negotiating Roman Spectacle Architecture in the Greek World: Athens and Corinth,” in /The Art of Ancient Spectacle/, B. Bergmann and C. Kondoleon, eds, Yale University Press, 2000, pp. 125-145.
  •  K. E. Welch, The Roman amphitheatre: from its origins to the Colosseum, 2007, σελ. 178- 183
  •  Corinth Computer Project, 2000 του Mediterranean Section of the University of Pennsylvania Museum of Archaeology and Anthropology, υπό τον David Gilman Romano.
Θέση

Θέση Αμφιθέατρο στο  Δ. Δ. Αρχαίας Κορίνθου, Δ. Κορινθίων, Ν. Κορινθίας.

Χρονολόγηση

Το μνημείο δεν έχει ανασκαφεί πλήρως, αλλά από τις ενδείξεις του πολεοδομικού σχεδιασμού της ρωμαϊκής αποικίας της Κορίνθου, της Colonia Laus Julia Corinthiensis, φαίνεται να είναι χτισμένο ακριβώς στην άκρη του πολεοδομικού σχεδίου, όπου τυπικά τοποθετούνταν τα ρωμαϊκά αμφιθέατρα, και συνεπώς να είναι σύγχρονο της δημιουργίας της, το 44 π.Χ. Το αμφιθέατρο της Κορίνθου αναφέρεται από τον Δίωνα Χρυσόστομο (περ. 40 – 120 μ.Χ.).

Γενική περιγραφή Μνημείου

Τα ερείπια ενός μεγάλου αμφιθεάτρου είναι ορατά περίπου 1000 μέτρα στα βορειοανατολικά του Forum. Μια μεγάλη (78,6 Χ 51,6 μ.) ελλειπτική κοιλότητα ανάμεσα στους σύγχρονους αγρούς σηματοδοτεί τα ερείπια της αρχαίας εγκατάστασης. Το δάπεδο του μνημείου, η arena, καθώς και τα λίθινα καθίσματα είχαν λαξευτεί στο βραχώδες υπόστρωμα και είναι πιθανό ότι η αρχική ανωδομή ήταν κατασκευασμένη από ξύλο. Η θέση του αμφιθεάτρου, στην βορειοανατολική γωνία του “πολεοδομικού σχεδίου» της καισαρικής αποικίας του 44 π.Χ., ήταν σύμφωνη με το σχεδιασμό των ρωμαϊκών πόλεων, όπου τα αμφιθέατρα συνήθως βρίσκονται ακριβώς δίπλα στα όρια ή εκτός της πόλης. Ο δρόμος που προσέγγιζε το αμφιθεάτρο από το νότο ήταν η κύρια πρόσβαση του. Στο σημείο όπου ο δρόμος συναντούσε το αμφιθέατρο είναι πιθανό να βρισκόταν η Porta Triumphalis που χρησίμευε ως είσοδος στην αρένα για τους μονομάχους και τους άλλους καλλιτέχνες. Στο βόρειο άκρο του αμφιθεάτρου υπάρχει μια βραχώδης είσοδος που πιθανόν να ήταν η Porta Libitinensis, η έξοδος για τους μονομάχους και τα θηρία. Ένα από τα λίγα σχέδια  του αμφιθεάτρου στην Κόρινθο προέρχεται από τον Abel Blouet, Γάλλο επιστήμονα, ο οποίος δημοσίευσε το σχέδιο το 1830. Το σχέδιο απεικονίζει σαφώς το ελλειπτικό σχήμα και τα καθίσματα του αμφιθεάτρου.

Υπάρχουσα κατάσταση

Το Αμφιθέατρο διατηρείται σε κακή κατάσταση και το μεγαλύτερο μέρος του παραμένει ακόμα άσκαφτο.

Έρευνες - Επεμβάσεις

Στο αμφιθέατρο πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές τάφων από την ΑΣΚΣΑ στα τέλη δεκαετίας 1920 και τις αρχές του ’30 από τον T. L. Shear., αλλά για το μνημείο δεν υπάρχει τελική δημοσίευση παρά μόνο αναφορές.

Επιτρεπόμενες χρήσεις

Με την σημερινή εικόνα του δεν προσφέρεται για διεξαγωγή σύγχρονων παραστάσεων ή άλλων εκδηλώσεων.

Ιστορικό σύγχρονων χρήσεων

Το αμφιθέατρο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για τη διεξαγωγή παραστάσεων.

Πρόσθετες πληροφορίες

Το μνημείο ανήκει στη δικαιοδοσία του Yπουργείου Πολιτισμού και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, αρμόδια για το Νομό Κορινθίας (ΛΖ΄ ΕΠΚΑ).

Πνευματικά δικαιώματα

ΥΠ.ΠΟ.Τ. / ΛΖ΄ ΕΠΚΑ

Δικαιοδοσία

ΥΠ.ΠΟ.Τ. / ΛΖ΄ ΕΠΚΑ

Γεωγραφικό πλάτος

37.909661°

Γεωγραφικό μήκος

22.892236°

Χορηγοί Θεάτρων