Πρόοδος Εργασιών

Γεωφυσικές Έρευνες
Απαλλοτριώσεις
Ανασκαφές
Μελέτες Αποκατάστασης
Εργασίες Αποκατάστασης

Γρήγορη μετάβαση

Αρχαίο θέατρο Σπάρτης

Περιγραφή
Πολυμέσα
Επιστημονικό δελτίο
Χρηματοδοτήσεις
Πρόοδος Εργασιών
Τα νέα του θεάτρου

Το θέατρο της Σπάρτης υπήρξε ένα μεγαλοπρεπές μνημείο και μαρτυρεί υψηλές προθέσεις ανοικοδόμησης. Ο Παυσανίας, όταν το επισκέφτηκε το 160 μ.Χ. εντυπωσιάστηκε  και το χαρακτήρισε θέατρο άξιο θέασης (Ελλάδος Περιήγησις, III, 14.1).

Το θέατρο βρίσκεται στα βόρεια της σύγχρονης πόλης, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης της Αρχαίας Σπάρτης και διασώζει στοιχεία από διαφορετικές οικοδομικές φάσεις.  Η κατασκευή του χρονολογείται στη μετάβαση από την ύστερη ελληνιστική εποχή στην πρώιμη ρωμαϊκή και πιθανότατα στο 30-20 π.Χ., ενώ επί μέρους στοιχεία χρονολογούνται μέχρι και το τέλος του 4ου μ.Χ. αιώνα. Έχει συνδεθεί με την ηγεμονία του Ευρυκλή Ηρκλανού, φίλου του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου.

Το θέατρο διέθετε 9 κερκίδες με 32 σειρές εδωλίων στο κάτω κοίλο και 16 κερκίδες με 17 σειρές εδωλίων στο επιθέατρο. Το κοίλο στηρίζεται πλευρικά σε δύο μεγάλους αναλημματικούς τοίχους, που προστέθηκαν για να αυξηθεί η συνολική χωρητικότητα του θεάτρου.  Στο πρώτο διάζωμα αποκτούσε κανείς πρόσβαση από εξωτερικές κλίμακες που ήταν σε επαφή με τα αναλήμματα των παρόδων. Υπολογίζεται ότι στο θέατρο  μπορούσαν να συγκεντρωθούν έως και 17.000 θεατές.

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του θεάτρου της Σπάρτης ήταν η χρήση ξύλινης κινητής σκηνής. Η αρχική αυτή σκηνή μετακινούνταν με ρόδες κατά μήκος ενός τριπλού λίθινου διαδρόμου και φυλασσόταν σε ένα κτήριο στη δυτική πάροδο, τη ‘’σκηνοθήκη’’.  Η χρήση της κινητής σκηνής οφείλεται στην διττή λειτουργία του θεάτρου και στην ανάγκη ύπαρξης ελεύθερου χώρου, πιθανότατα διότι το θέατρο ήταν τόπος δημόσιων συναθροίσεων και πάνδημων λατρευτικών εορτών με χορούς και αγωνίσματα. Στο τέλος του 1ου αι. μ.Χ. το θέατρο απέκτησε σταθερή μνημειώδη διώροφη μαρμάρινη ρωμαϊκή σκηνή, κορινθιακού ρυθμού, ως δώρο του Αυτοκράτορα Βεσπασιανού.

Το θέατρο ακολουθεί την παράδοση των προγενέστερων πελοποννησιακών θεάτρων στην Επίδαυρο και τη Μεγαλόπολη. Ξεχωρίζει για το μέγεθός του και την ποιότητα κατασκευής του, κάτι που αντανακλάται και στη χρήση του εγχώριου λευκού μαρμάρου. Η χρήση μαρμάρου για ένα θέατρο αυτής της κλίμακας αποτελεί καινοτομία, όχι μόνο για τη Σπάρτη, αλλά για τα πελοποννησιακά θέατρα εν γένει.

Παρόλο που το θέατρο δεν έχει ανασκαφεί πλήρως ο επισκέπτης είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι βρίσκεται σε ένα μεγάλης κλίμακας θέατρο, σε ένα σπουδαίο τεχνικό και τεχνολογικό επίτευγμα, μπορεί  να αναγνωρίσει το κοίλο του και να εντυπωσιαστεί από τους ογκώδεις αναλημματικούς τοίχους που το διαμορφώνουν.

Ονομασία Μνημείου

Αρχαίο θέατρο Σπάρτης

Κατηγορία

Θέατρο

Σύντομη περιγραφή

Το θέατρο είχε μεγάλη σκηνή και προσκήνιο, πεταλοειδή ορχήστρα και περιμετρική στοά στο άνω μέρος του κοίλου. Το κοίλο ήταν κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο Ταϋγέτου. Δέκα κλίμακες χώριζαν το κυρίως θέατρο σε εννέα κερκίδες, ενώ δεκαεπτά κλίμακες το επιθέατρο σε δεκαέξι κερκίδες. Πιθανώς, το θέατρο να διέθετε και τρίτο διάζωμα. Το  θέατρο αρχικά διέθετε κινητή σκηνή, η οποία φυλασσόταν στη «σκηνοθήκη», σε υπόστεγο που ήταν κατασκευασμένο στη δυτική πάροδο. Σημαντική ιστορική φάση του θεάτρου είναι η προσθήκη ρωμαϊκού σκηνικού οικοδομήματος το 78 μ.Χ. επί αυτοκράτορος Βεσπασιανού. Η κύρια πρόσβαση στο θέατρο γινόταν από την ανατολική πάροδο.

Τεκμηρίωση – Βιβλιογραφία
  • Yoshitake, ‘’The Movable Stage in Hellenistic Greek Theatres’’, Archäologischer Anzeiger, May, 2017, σ. 119-133.
  • Cartledge and Spawforth, “Hellenistic and Roman Sparta. A tale of two Cities”, A.J.S,  41, (1991), σ. 398-401.
  • A.W Dilke,  “The Greek Theatre Cavea”,  BSA, 43, 1948, σ. 125-192, 273.
  • A.W Dilke, “Details and Chronology of Greek Theatre Caveas”, BSA 45 (1950), σ. 48-51.
  • Dickins, “Excavations at Sparta, 1906, The Theatre”, BSA, 12 (1905-6), σ. 394- 406.
  • Dinsmoor, The architecture of Ancient Greece, 1950, σ. 307-8.
  • Buckler, “The myth of the moveable skenai”, AJA, 90, 1986, σ. 431-6.
  • Kolb, Agora und Theater: Volks- und Festversammlung, Βερολίνο 1981.
  • B. Waywell, and J. J. Wilkes, “Excavations at the Ancient Theatre of Sparta, 1992-4: Preliminary Report”, BSA, 90, 1994, σ. 435-460.
  • B Waywell and J. J. Wilkes & S. E. C. Walker, “The ancient Theatre at Sparta”, in edit. S. E. C. Walker, William G. Cavanagh, Sparta in Laconia, Proceedings of the 19th British Museum Classical Colloquium 1995, (1998), σ. 97-112.
  • B Waywell and J.J. Wilkes, “Excavations at the Ancient Theatre of Sparta 1995-1998: Preliminary Report”, BSA, 94, (1999), σ. 437-55.
  • M. Woodward, ‘’Excavations at Sparta, 1924-1925: The Inscriptions.’’, BSA, 26, (1923-25), σ. 159-239.
  • M Woodward, “Excavations at Sparta, 1926: The Theatre”,  BSA, 27 (1925-26), σ.  175-209
  • Χρ. Χρήστου, «Ανασκαφή εις Ακρόπολιν Σπάρτης», Πρακτικά της εν Αθήναις  Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1960, σ.
  • Χρ. Χρήστου, «Ανασκαφαί Σπάρτης»,  Πρακτικά της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας,  1961, σ. 179.
  • Χρ. Χρήστου, «Ανασκαφαί Σπάρτης-Ακρόπολις», Πρακτικά της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας  1962, σ.
  • Χρ. Χρήστου, «Αρχαιότητες Λακωνίας-Αρκαδίας», Αρχαιολογικό Δελτίο, 17, (1961-2), σ.  84
  • Χρ. Χρήστου, «Ανασκαφή Σπάρτης», Αρχαιολογικό Δελτίο, 18, (1963), σ. 86-87.
  • Χρ. Α . Χρήστου, Αρχαία Σπάρτη. Σύντομος οδηγός για την ιστορία, τα μνημεία και το μουσείο της, Σπάρτη 1960, σ. 52-56
  • Γ. Ορεστίδης,Μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, Αθήνα 2013.
  • http://www.diazoma.gr/deltia-typou/meleti-apokatastasis-sparti-orestidi/(τελευταία επίσκεψη 01-10-2017)
Χρονολόγηση

Η κατασκευή του θεάτρου χρονολογείται στη μετάβαση από την ύστερη ελληνιστική εποχή στην πρώιμη ρωμαϊκή (Waywell&Wilkes,1995) πιθανότατα στο 30-20 π.Χ., και έχει συνδεθεί με την ηγεμονία του Ευρυκλή Ηρκλανού, φίλου του νικητή στη ναυμαχία του Ακτίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου. Επί μέρους στοιχεία χρονολογούνται μέχρι και το τέλος του 4ου μ. Χ. αιώνα.

Γενική περιγραφή Μνημείου

Ύπαρξη θεάτρου στην πόλη της Σπάρτης μαρτυρείται στους αρχαίους συγγραφείς  ήδη από τον 5οαι. π.Χ. και συνδέεται άμεσα με την τέλεση λατρευτικών εορτών, όπως οι γυμνοπαιδιές.

Το σωζόμενο θέατρο  της Σπάρτης  χρονολογείται από την ύστερη ελληνιστική εποχή στην πρώιμη ρωμαϊκή  πιθανότατα στο 30-20 π.Χ., και είχε μεγάλη σκηνή και προσκήνιο, πεταλοειδή ορχήστρα και πιθανόν περιμετρική στοά στο άνω μέρος του κοίλου για την προστασία των θεατών από τη βροχή. Μπροστά από το θέατρο διερχόταν κεντρική οδική αρτηρία της  Ρωμαϊκής Σπάρτης, διότι κατά το 2ο μ.Χ. αιώνα στον τοίχο της παρόδου χαράχθηκε μεγάλος αριθμός τιμητικών επιγραφών.

Το θέατρο διέθετε στο κάτω κοίλο 10 κλίμακες, 9 κερκίδες με 31 σειρές εδωλίων και στο επιθέατρο 17 κλίμακες, 16 κερκίδες με 17 σειρές εδωλίων. Το κεντρικό μέρος του κοίλου ακουμπά στον λόφο, ενώ πλευρικά υποστηριζόταν με δυο αναλημματικούς τοίχους. Τα πλευρικά αναλήμματα και αυτά των παρόδων ήταν από πωρόλιθο, ενώ η πρόσοψή τους από μάρμαρο.

Στον ανατολικό ανάλημμα, σε ετήσια βάση καταγράφονταν τα ονόματα των αξιωματούχων της πόλης. Η ανατολική πάροδος επέτρεπε την κύρια πρόσβαση στο θέατρο και το ανάλημμα της ανατολικής και δυτικής παρόδου οδηγούσε μέσω κλίμακας στο διάζωμα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του θεάτρου είναι ότι αρχικά διέθετε κινητή, τροχήλατη σκηνή, η οποία φυλασσόταν στην σκηνοθήκη, ένα υπόστεγο κατασκευασμένο στη δυτική πάροδο.

Αυτό ήταν αναγκαίο για την εξασφάλιση ελεύθερου χώρου, όταν το θέατρο δε χρησιμοποιούνταν για θεατρικές παραστάσεις, αλλά για πολιτικές, κοινωνικές και εορταστικές συγκεντρώσεις. Η ύπαρξη της κινητής σκηνής επιβεβαιώνεται από τους τρείς παράλληλους επιμήκεις αύλακες μήκους 68μ., που εντοπίστηκαν στο δάπεδο του άκρου της ορχήστρας. Οι αύλακες καταλήγουν σε ένα κτήριο στη δυτική πάροδο, από το οποίο σώθηκαν τα θεμέλια, εν μέρει κάτω από μεταγενέστερο κτήριο (Νυμφαίο). Η χρήση του κτιρίου αυτού αναφέρεται σε επαναχρησιμοποιημένες οπτόπλινθους ως ΣΚΑΝΟΘΗΚΑ.

Σημαντική ιστορική φάση του θεάτρου είναι η προσθήκη ενός ρωμαϊκού σκηνικού οικοδομήματος το 78 μ.Χ.  επί αυτοκράτορος Βεσπασιανού. Η σκηνή διέθετε  τρία  εσωτερικά δωμάτια, τρία μεγαλειώδη ανοίγματα που οδηγούσαν σε μια βαθιά εξέδρα και στην πρόσοψη  (scaenae-frons)  μια  διώροφη  κορινθιακή  κιονοστοιχία  με  εξώστες. Τότε ο χώρος της σκηνοθήκης μετασκευάστηκε σε Νυμφαίο, μια μακρόστενη, πεταλόσχημη, δεξαμενή με απολήξεις στις δυο στενές πλευρές, μήκους 13,55 μ. και πλάτους 2,2 μ.

Τελευταία πληροφορία για επέμβαση στο θέατρο προέρχεται από επιγραφή στο επιστύλιο της σκηνής με αναφορά στον Θεοδόσιο (τέλη 4ου μ.Χ.). Στη θέση του θεάτρου αναπτύχθηκε ένας οικισμός μεταξύ του 10ου και 13ου αι., τα υπολείμματα του οποίου στο χώρο της ορχήστρας, της σκηνής και του κάτω κοίλου καθαιρέθηκαν κατά τις ανασκαφές.

Το θέατρο έχει ομοιότητες με το θέατρο της Μεγαλόπολης και το μέγεθός του είναι παρόμοιο με αυτό της Επιδαύρου. Υπολογίζεται ότι στο τεράστιο αυτό οικοδόμημα μπορούσαν να συγκεντρωθούν 16.000 θεατές.

Υπάρχουσα κατάσταση

Η ανασκαφή έφερε στο φως μεγάλη έκταση αρχιτεκτονικών καταλοίπων του μνημείου που είναι σήμερα ορατά. Διασώζεται η ορχήστρα, τα αναλήμματα και τμήμα του κοίλου του θεάτρου. Το αρχαίο θέατρο σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί επισκέψιμο μνημείο, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή του.

Έρευνες – Επεμβάσεις

Το θέατρο περιγράφεται από ξένους περιηγητές ήδη από τον 18ο αιώνα. Η πρώτη επιστημονική έρευνα διεξήχθη από την Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή το 1906-1910, αλλά και σε επόμενες χρονικές περιόδους (1924-1927, 1992-1998, 2008). Το διάστημα  1960 – 1963 έγιναν ανασκαφές από τον καθηγητή, Χρύσανθο  Χρήστου με δαπάνες της Αρχαιολογικής Εταιρείας.  Από το 1992 μέχρι σήμερα, στον χώρο εργάζεται η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή. Ο χώρος, δεν είναι πλήρως ανασκαμμένος. Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, την οποία είχε αναθέσει το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επιτρεπόμενες χρήσεις

Φορέας προστασίας του αρχαιολογικού χώρου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Επίσκεψη αρχαιολογικού χώρου – παρουσίαση σύγχρονων παραστάσεων.

Το αρχαίο θέατρο σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί επισκέψιμο μνημείο, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή του.

Ιστορικό σύγχρονων χρήσεων

Φορέας προστασίας του αρχαιολογικού χώρου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Πρόσθετες πληροφορίες

Το θέατρο παρουσιάζει ομοιότητες με αυτό της Μεγαλόπολης, όπως το εκτεταμένο κοίλο γύρω από μια εν δυνάμει πλήρη κυκλική ορχήστρα, ο χαμηλός διάδρομος κίνησης πίσω από την προεδρία, το ξεκομμένο σκηνικό οικοδόμημα με τις ανοιχτές παρόδους που ορίζουν οι πανύψηλοι αναλημματικοί τοίχοι και η σκηνοθήκη των μεγάλων διαστάσεων στη δυτική πάροδο. Η χρήση μαρμάρου για ένα θέατρο αυτής της κλίμακας αποτελεί καινοτομία, όχι μόνο για τη Σπάρτη, αλλά για τα πελοποννησιακά θέατρα εν γένει, τα οποία ήταν κατά κανόνα χτισμένα από ασβεστόλιθο ή κροκαλοπαγή λίθο.

Ένα  άλλο χαρακτηριστικό  του  θεάτρου  της  Σπάρτης,  που  επισημαίνεται  από  τον  Woodward, είναι η μικτή τεχνική  στην  κατασκευή, ένας  συνδυασμός  ωμών  πλίνθων  σε  στρώσεις  και λιθοδέματος ως θεμελιώσεις για τις λίθινες και μαρμάρινες κατασκευές. Η μαρμάρινη πρόσοψη του αναλήμματος της ανατολικής παρόδου, στην οποία καταγράφονται κατάλογοι των Σπαρτιατών κρατικών αξιωματούχων, αποτελεί, επίσης,  ένα σπάνιο στην Ελλάδα ενεπίγραφο μνημείο, ένα ‘’λίθινο’’ αρχείο της πόλης.

 

 

 

Γεωγραφικό Πλάτος

37ο04’55’Ν

Γεωγραφικό Μήκος

22Ο25’28Ε

Υψόμετρο

836 μ.

ΌνομαΗμερομηνίαΠοσό (€)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΤΙΑΔΑΣ02/01/20191.199.48
Ίδρυμα J.M. Kaplan Fund13/02/201881.070.13
TERRA SPARTA ltd29/12/2017200.00
ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ 18.000.00
ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 1.000.00
Σύνολο
€101.469.61

Δαπάνες

ΔαπάνηΗμερομηνίαΠοσό (€)
Αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου – ΥΠΠΟΤ81.070.13
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΠΑΡΤΗΣ Απόδοση παρακρατούμενου φόρου για μελέτη Ορεστίδη – 11/20128.000.00
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΠΑΡΤΗΣ Απόδοση παρακρατούμενου φόρου μελέτης – 27/06/20134.000.00
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Γ.ΟΡΕΣΤΙΔΗ –4.000.00
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ (18/12/13) –209.10
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ – 07/04/2015615.00
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΦΟΡΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Γ. ΟΡΕΣΤΙΔΗ –2.000.00
Σύνολο
€99.894.23
Υπόλοιπο
€1.575.38
ΠεριγραφήBudgetTargetRemarks
Μελέτη αποτύπωσης και στερέωσης του μνημείου110.000.0010.615.00

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε στον κο Γουλιέλμο Ορεστίδη, την εκπόνηση της μελέτης «Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης». Το ποσό για την αμοιβή του μελετητή και των συνεργατών του, ύψους 111.000 ευρώ διαθέτει μέσω δωρεάς το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Ανάθεση τοπογραφικής μελέτης για το έργο «Σύνταξη εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος γηπέδου ιδιοκτησίας Δημοσθένη Ματάλα εντός της ζώνης Α΄ του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Σπάρτης, νότια του αρχαίου θεάτρου».615.0010.615.00

Το ποσό αυτό που επιδιώκουμε να συγκεντρωθεί στον κουμπαρά θα είναι χρήσιμο για συμπληρωματικές εργασίες.

Συμπληρωματικές εργασίες10.000.0010.615.00

Το ποσό αυτό που επιδιώκουμε να συγκεντρωθεί στον κουμπαρά θα είναι χρήσιμο για συμπληρωματικές εργασίες.

Funding LevelΠηγή χρηματοδότησηςΠεριγραφή των έργωνRemarks
110.000

ΊΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Μελέτη αποτύπωσης και στερέωσης του μνημείου

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε στον κο Γουλιέλμο Ορεστίδη, την εκπόνηση της μελέτης «Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης». Το ποσό για την αμοιβή του μελετητή και των συνεργατών του, ύψους 111.000 ευρώ διαθέτει μέσω δωρεάς το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

81.070

Ίδρυμα J.M. Kaplan Fund

Για την εκτέλεση της πρώτης φάσης των εργασιών ανάδειξης του θεάτρου (81.070,13 ευρώ)

  • Την Τετάρτη 04 Μαρτίου 2009 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο Σπάρτης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα του νομού Λακωνίας, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ. εδώ)
  • Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης. (βλ. εδώ) / (βλ. εδώ)
  • Με χορηγία, ύψους 111.000,00€ που διέθεσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε στον αρχιτέκτονα -μηχανικό, κ. Γουλιέλμο Ορεστίδη και την ομάδα του, τη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου, η οποία περιλάμβανε τις αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις του μνημείου, την καταγραφή της παθολογίας του, την έρευνα αρχείου και τη συλλογή φωτογραφικού υλικού και λοιπών τεκμηρίων για τις ανασκαφικές έρευνες, την καταγραφή και τη διερεύνηση διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών και τέλος τις προτάσεις για την αποκατάσταση και ανάδειξη του θεάτρου. (βλ. εδώ)
  • Τη Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης στο πλάτωμα νοτιοδυτικά της Δεξαμενής, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του αρχαιολογικού χώρου του θεάτρου. Πρόκειται για έναν κύκλο εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, που υλοποιεί το Σωματείο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης», ο Σύνδεσμος Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «ΓΙΤΙΑΔΑΣ» και η Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα». (βλ. εδώ)
  • Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» ο μελετητής, αρχιτέκτων – μηχανικός, κος Γουλιέλμος Ορεστίδης, παρουσίασε στα μέλη του συμβουλίου τη μελέτη που εκπόνησε με αντικείμενο την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης.
  • Η μελέτη αφού παρελήφθη από ειδική επιτροπή του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» διαβιβάστηκε προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  • Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης.
  • Στις 04 Νοεμβρίου 2013 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φιλοξένησε στα γραφεία του το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση της μελέτης της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης από τον κ. Γουλιέλμο Ορεστίδη. Στην παρουσίαση ανάμεσα στους ομιλητές και ο τέως υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος χαρακτηρίστηκε και ως «ηθικός αυτουργός» της κίνησης, αφού επί υπουργίας του στο Αμύνης αναζήτησε τους τρόπους για να αναδειχτεί το ετοιμόρροπο αρχαίο θέατρο. Ο κ. Βαρβιτσιώτης προσέγγισε το Ίδρυμα Νιάρχος, το οποίο αποδέχτηκε την πρότασή του να στηρίξει οικονομικά τη μελέτη. (βλ. εδώ) / (βλ. εδώ)
  • Την Πέμπτη 08 Μαΐου 2014 υπεγράφη στα γραφεία του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ»η σύμβαση για την ανάθεση τοπογραφικής μελέτης για το έργο «Σύνταξη εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος γηπέδου ιδιοκτησίας Δημοσθένη Ματάλα εντός της ζώνης Α΄ του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Σπάρτης, νότια του αρχαίου θεάτρου». Τη σύμβαση υπέγραψαν ο πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κος Σταύρος Μπένος και ο κος Ιωάννης Γιαξόγλου, Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός. Η ανάθεση της παραπάνω τοπογραφικής μελέτης πραγματοποιήθηκε μετά τη σπουδαία δωρεά οικοπέδου προς το Ελληνικό Δημόσιο και το Υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία προέβη ο κος Δημοσθένης Ματάλας,  τέως Δήμαρχος Σπαρτιατών. Το οικόπεδο βρίσκεται εντός της ζώνης Α΄ του αρχαιολογικού χωρου της Ακρόπολης Σπάρτης, νότια του αρχαίου θεάτρου.
  • Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή συνάντηση στα γραφεία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», με την κ. Δάφνη Martin και τον Πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρο Μπένο. Η κ. Martin, είναι μια νέα Ελληνίδα, με καταγωγή από τη Σπάρτη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. Το διάστημα εκείνο η κα Μάρτιν ήταν φοιτήτρια του τμήματος Κλασικών Σπουδών και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστήμιου Γέιλ, αλλά και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων φοιτητών του ιδρύματος. Η κα Μάρτιν εξέφρασε την επιθυμία της να συμβάλει στην ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης. Σε συνέχεια της συζήτησης η κα Δάφνη Martin ορίστηκε  πρέσβειρα του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την προβολή και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης στις Η.Π.Α., αλλά και αγωγός επικοινωνίας με την Αμερική, τόσο στο εκπαιδευτικό, όσο και στο χορηγικό κομμάτι. (βλ. εδώ)
  • Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 το Ίδρυμα J.M. Kaplan Fund που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη, διέθεσε ως χορηγία στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» το ποσό των 100.000 δολαρίων (81.070,13 ευρώ) για την εκτέλεση της πρώτης φάσης των εργασιών ανάδειξης – αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης. (βλ. εδώ)
  • Από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη το εθελοντικό πρόγραμμα «Αγκαλιάζουμε τα Μνημεία μας στη Σπάρτη» (“Embracing Our Monuments in Sparta”) από μια ομάδα φοιτητών του πανεπιστημίου Yale των Η.Π.Α. Η Δάφνη Μάρτιν, φοιτήτρια Κλασσικών Σπουδών και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Yale (ΗΠΑ) και πρέσβειρα του Διαζώματος για το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης συνέλαβε την αρχική ιδέα και ηγήθηκε της υλοποίησης των δράσεων του εθελοντικού προγράμματος.(βλ. εδώ)
  • Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κος Σταύρος Μπένος, είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Σπάρτης, κο Ευάγγελο Βαλιώτη. Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε το θέμα της αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο κος Γεώργιος Γιαξόγλου, αρχιτέκτονας και ιδρυτικό μέλος του Σωματείου, ο κος Ευστάθιος Μπεκιάρης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Ανασυγκρότησης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «ΓΙΤΙΑΔΑΣ», συνεργάτες του Σωματείου και ο Αντιδήμαρχος κος Παναγιώτης Αργυρόπουλος. (βλ. εδώ)
  • Το έτος 2019 ανακηρύχθηκε από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ως «Έτος Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης», με αφορμή την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της πόλης. (βλ. εδώ)
  • Το τριήμερο από Παρασκευή 5 έως και Κυριακή 7 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην πόλη της Σπάρτης και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Mystras Grand Palace Resort & Spa» η 6η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του μέλη. Το κεντρικό θέμα της φετινής συνάντησης ήταν «Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης, ως τοπικό, εθνικό και οικουμενικό χρέος». Στο πρώτο μέρος της συνάντησης οι κ.κ. Ευαγγελία Πάντου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, John Bennet, Διευθυντής της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής, Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ο κ. Will Reynolds, Ρrogram Director Heritage Conservation του JM KAPLAN Fund ξεδίπλωσαν το όραμα τους και την «επόμενη ημέρα» ώστε να ξανά ζωντανέψει το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης. Η παραπάνω συνάντηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη των μελών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο αρχαίο θέατρο της Σπάρτης. (βλ. εδώ)
  • Είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση της Α΄ φάσης των εργασιών ανάδειξης – αποκατάστασης στο μνημείο, με τη χρηματοδότηση από το Ίδρυμα J.M. Kaplan Fund, με επιβλέποντες την κα Χαρά Γιαννακάκη, αρχαιολόγο της ΕΦΑ Λακωνίας και τον κ. Ορεστίδη Γουλιέλμο, αρχιτέκτονα-μηχανικό. Έχουν γίνει ανασκαφικές – διερευνητικές τομές στην ορχήστρα, στην ράμπα πρόσβασης από την ανατολική πάροδο και στη θέση του αγωγού απορροής ομβρίων ανατολικά του σκηνικού οικοδομήματος. Στα σημεία όπου αποκαλύφθηκε ο αγωγός λήφθηκαν άμεσα μέτρα προστασίας, προκειμένου τα ανυψωτικά και χωματουργικά μηχανήματα να εισέρχονται με ασφάλεια στην ορχήστρα. Η θέση των τομών αποτυπώθηκε και αυτές επιχωματώθηκαν, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν στην ορχήστρα αρχαία κατάλοιπα που να κινδυνεύουν λόγω της κίνησης οχημάτων κατά τη διάρκεια του έργου. Το σύνολο των αρχιτεκτονικών μελών στο κέντρο της ορχήστρας αποτυπώθηκε φωτογραμμετρικά και σχεδιαστικά με μεγάλη ακρίβεια (κλ. 1:20) και τα μέλη αναγνωρίστηκαν και ταυτίστηκαν με τα καταγεγραμμένα στη βιβλιογραφία, ώστε να είναι έτοιμα προς μεταφορά και διευθέτηση σε νέα θέση που προκαθορίστηκε στην ανατολική πάροδο.
  • Το Νοέμβριο του 2020 το έργο «Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης» εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020 στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία)» της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με συνολικό προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ και δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.
  • Τον Ιούνιο του 2021 ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του θεάτρου μέσω του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020. Το έργο, με προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ και διάρκεια υλοποίησης από το 2021 έως το 2023, αποσκοπεί στην προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη μεγάλου μέρους του μνημείου. Έχει γίνει η πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού και είναι σε εξέλιξη εργασίες αποχωμάτωσης, οργάνωσης εργοταξίου για την αποκατάσταση του κάτω κοίλου του θεάτρου. Στο επόμενο διάστημα με την χρηματοδότηση του JM Kaplan Fund πρόκειται να ξεκινήσει αναστηλωτική επέμβαση για την αποκατάσταση του ανατολικού τμήματος του ευρίπου και να γίνει η ανάθεση των χωματουργικών εργασιών. (ΣΤΙΓΜΑ)
  • Ολοκλήρωση της Α΄ φάσης των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου (χρηματοδότηση από το Ίδρυμα J.M. Kaplan Fund). Ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης στο Ε.Σ.Π.Α. με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

Χορηγοί Θεάτρων